1p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bő egy hónap múlva már a palackos gáz árát is csökkenteni kell. Emellett egyszerűbb és olcsóbb is lesz majd több eljárás, ami az energiahasználathoz kapcsolódik.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára kijelentette, hogy várhatóan június 1-jével hatályba lép a palackos és a tartályos PB-gáz 10 százalékos árcsökkentése.

A rezsicsökkentés végrehajtásáért felelős kormányzati bizottság vezetője elmondta azt is: az NFM kidolgozta és hamarosan életbe lépteti a földgáz- és áramszolgáltatók piaci erőfölényének mérséklését, a lakossági fogyasztók védelmét szolgáló részletszabályokat. A rendeleti szintű előírásoknak köszönhetően kevesebb kiadással és ügyintézéssel járnak majd az energiafelhasználáshoz kapcsolódó egyes eljárások.

Az államtitkár kiemelte: a rendelkezések rögzítik például, hogy a fogyasztásmérők éves leolvasásának sikertelensége esetén a hálózati engedélyes vagy a földgázelosztó köteles a leolvasást legfeljebb két hónapon belül ismét megkísérelni. Emellett a felhasználó a tértivevényes levélben küldött értesítésben felajánlott 5 napos időtartamon belül legalább két napon, 7 óra és 20 óra között - szabadon választhat új időpontot. Az értesítésnek tartalmaznia kell a szolgáltató elérhetőségét, amelyen a további egyeztetés is megoldható.

Jön a költségkalkulátor

A márciusban elfogadott országgyűlési törvénymódosítás a lehetővé teszi azt is, hogy a fogyasztó a mérőórák akár negyedéves leolvasását is kérhesse, ezért díj nem szedhető - hangsúlyozta az államtitkár.

Az elszámolási viták egyértelmű rendezése érdekében az elosztónak a leszerelt mérőt vagy az arról készült fényképet, digitális fotót - az eddigi kötelezettség kiterjesztésével - az utolsó mérőállást tartalmazó elszámoló számla fizetési határideje után akár két éven át is meg kell őriznie.

A szolgáltatásokat felhasználók tájékozódhatnak a fogyasztásukkal összefüggő várható éves költségeikről. A kereskedők és az elosztók honlapjukon e kiadások kiszámítására alkalmas táblázatot vagy kalkulátort kötelesek közzétenni.

Ezután a fogyasztóknak nem kell fizetniük majd több, idáig általában csak külön díj ellenében igénybe vehető szolgáltatásért. A felhasználó kérésére díjmentesen kell kiadni például az üzletszabályzat és egyéb dokumentumok, igazolások másolatát.

Védenék a fogyatékkal élőket

További változás, hogy fogyasztó térítésmentesen megnézheti a fogyasztására vonatkozó, mérőberendezésben tárolt adatokat az elosztó ügyfélszolgálatán, jövőre pedig már annak honlapján is. A hálózatra újonnan csatlakozó felhasználó kérésére pedig a továbbiakban ingyenesen kell felszerelni előre fizetős mérőt.

A jelenlegi jogszabályok most korlátozzák a társasházak közös használatú helyiségeinek villamosenergia-ellátásból történő kikapcsolását. De a lépcsőházak, folyosók világítását és a lifteket folyamatosan működtetni kell minden négyszintesnél magasabb társasházban, amelynek fogyatékkal élő lakója van.

A kapcsolódó kormányrendelet előírásai meghatározzák a minimális szolgáltatás pontos tartalmát, az igénybevétellel kapcsolatos eljárás részletszabályait és a jogosultság igazolásának módjait is. A fogyasztók fokozott védelmét célzó rendeletmódosítások április végéig lépnek életbe - tájékoztatott az államtitkár.

Fónagy János hozzátette: a félév végére felülvizsgálják a víz- és csatornadíjakat, a kommunális hulladék szállítás és a kéményseprési díjakat is. Ezek várhatóan szintén csökkennek majd, legkevesebb 10 százalékkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Az Aldira figyelt a Tesco, úgy fest, jól tette : több mint 1380 milliárd forint a bizonyíték
Buksza blog | 2024. október 4. 14:14
Egy ideje újra jó pénzügyi adatokról számol be a Tesco, amely korábban túlzásba vitt nemzetközi terjeszkedései miatt komoly bajba került. A vásárlók díjazzák az alacsonyabb árakat.
Vásárló Valami megmoccan a benzinkutakon, de mit szólnak majd az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 13:23
A közlekedők egyik fele kap egy kisebb rossz hírt.
Vásárló Árcsökkentést és akciócunamit hoz az Auchan riválisainak házassága
Buksza blog | 2024. október 2. 08:36
Franciaországban nagy változást hoz az ősz az áruházak körében, eltűnik a Cora, amely a Carrefour tulajdonába került, és az új tulaj jó ajánlatokkal akarja emlékezetessé tenni a változást.
Vásárló Több pénzt kérnek a pénztáraknál a magyar diszkontok - Drágulást mutat a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése
Csernátony Csaba | 2024. szeptember 30. 05:45
Egy hónap alatt jelentősen, több mint 4 százalékkal drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésben szereplő termékek átlagára. 
Vásárló Nagyon szokatlan dolgot produkáltak a saját márkás termékek
Buksza blog | 2024. szeptember 27. 19:21
Immáron egy felmérés is bizonyítja, hogy a vásárlók az elmúlt fél évben óvatosan növelték kiadásaikat, de kétharmaduk kész kipróbálni új termékeket és márkákat, ha azok olcsóbbak.
Vásárló Megadta magát az otthoni gép: javítás vagy vásárlás? Új szabályozás jöhet
Buksza blog | 2024. szeptember 26. 15:01
Régi gondja az embereknek, hogy ha mestert hívnak a ház körüli egyszerű javításokhoz, amelyek egy részét maguk is megcsinálhatnák, durva számlákkal szembesülnek. Az ügy állami szabályozás után kiált.
Vásárló Ilyen volt a 33. Budapest Borfesztivál szeptember 12-15. között a Budavári Palotában
PR | 2024. szeptember 25. 09:15
A Budapest Borfesztivál 33. alkalommal került megrendezésre a Budavári Palota gyönyörű teraszain. A lélegzetelállító Dunai panoráma, az emlékeket őrző falak, a díszes épületek a hűvös idő ellenére is varázslatos hangulatot kölcsönöztek Európa egyik legszebb fesztiváljának. A borok minősége, a gourmet fogások széles választéka, a szakmai programok színvonala az időjárástól függetlenül is felejthetetlen élményt nyújtott a fesztivál látogatóinak.
Vásárló Hadat üzenne a műanyagoknak a sampongyártó világcég – jöhet a dobozos tusfürdő?
Buksza blog | 2024. szeptember 24. 12:43
Az Unilever vezetősége azt várja az ENSZ folyamatban lévő műanyag-kezelési egyeztetési folyamatától, hogy az év végén olyan egyezménnyel végződjön, ami kiüti a műanyag csomagolóanyagokat.
Vásárló MIkor lehet a legkényelmesebben vásárolni? Megjött a válasz
Buksza blog | 2024. szeptember 24. 11:33
A fogyasztási szokások átalakulásával indokolja a Co-op, hogy 24 órás élelmiszer-kiszállítási szolgáltatást vezet be Angliában. A gyors házhoz szállítást elsősorban az éjszaka vásárlók igénylik.
Vásárló Szlovákiába jár élelmiszert vásárolni? Ezt mindenképpen tudnia kell!
Buksza blog | 2024. szeptember 23. 05:44
A szlovák kormány nem ijedt meg attól, hogy gazdasági megszorításokat kell bevezetni az állam pénzügyeinek rendbe tétele érdekében, ám a csomag „hangulatjavító” részének hatása kétséges. A szlovákiai boltokba járó magyarországi lakosoknak érdemes lesz újra elővenniük a számológépet. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG