2p
Hatalmas eltérések vannak a különféle elemzők jóslatai között, és senki sem meri biztosra mondani, hogy miként is alakulhat az olaj ára a közeljövőben.

A Barclays bank elemzése szerint a kőolaj hordónkénti ára 30 dollárra csökkenhet a mostani 55 dolláros sávból, mert a kínálati oldalon látható többlet még hosszabb ideig fennmarad. Hasonló véleményen van Gary Cohn, a Goldman Sachs csoport elnöke, aki szerint biztosan lesz árcsökkenés és szintén 30 dolláros árszint körül várja a mélypontot. Giovanni Staunovo, a svájci UBS bank árupiaci elemzője óvatosabban fogalmazott, szerinte még lehet csökkenés, de nem mondott konkrét árat.

Ezzel ellentétben Bill O'Grady a Confluence Investment Management vezető piaci stratégája szerint már a mélypont környékén van az ár, hosszabbtávon a 60 dolláros szint tűnik számára reálisnak.

A BP olajipari nagyvállalat vezérigazgatója, Bob Dudley szerint a kereslet és a kínálat alakulása az 1986-os évre emlékezteti őt, amikor több évig alacsony olajárak voltak. A vezérigazgató szerint a következő három évben 60 dolláros árral érdemes számolni, mert még sok idő fog eltelni, míg újra 100 dolláron lesz az olajár.

Az Astenbeck Capital Management megint másként látja a helyzetet: szerintük túl alacsony a globális kitermelés mértéke, ezért 65 dollárra emelkedhet az amerikai piacon a kőolaj ára, ami újra lendületet adhat az országban a palaolaj és palagáz üzletágnak.

A legmerészebb előrejelzéssel Abdallah el-Badri OPEC főtitkár állt elő január végén. A főtitkár szerint elmaradtak a szükséges befektetések az olajipari szektorban, és ha nem növelik az kőolaj- és földgázkitermelésre fordított beruházások összegét, akkor 200 dolláros hordónkénti olajár jöhet, bár azt nem árulta el, hogy milyen hamar.

A Bloomberg Intelligence adatszolgáltató saját felmérésében 86 befektetési szakértőt kérdezett meg a 2015-ös év átlag olajáráról. A válaszadók 35 és 80 dollár közé tették a hordónkénti átlagárat, azaz szokatlanul nagyok az eltérések a várakozásokban.

Péntek este az északi-tengeri Brent kőolaj hordónkénti ára 58,13 dollár volt, az amerikai WTI olaj hordónkénti ára 52,14 dollár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG