Hirdetés
Hirdetés

6,5 milliárdért újul meg Buda elfelejtett kincse

Zsiborás Gergő, 2012. augusztus 10., 10:51

Hamarosan aláírhatják a támogatási szerződéseket a Várkert Bazár felújításáról. A Budai Vár alatti, 127 éves komplexumot 1960-ban újították fel legutóbb. A megújult Várbazárba 250 ezer látogatót várnak.

6,5 milliárd forintot irányzott elő a kiemelt projektté nyilvánított Várkert Bazár felújítására a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat. A Közép-Magyarországi Operatív Program 2011–2013-as akciótervébe kiemelt projektként került be a budai Várnegyedet a Duna felőli oldalról lezáró kert teljes rekonstrukciója. A 127 éves komplexum, melyhez két oldalról lakások is tartoznak, utoljára 1960-ban esett át egy felújításon, majd a 80-as évek közepéig a budapesti fiatalság kedvelt szórakozóhelye volt: sokan ma is, mint az "Ifipark" emlékeznek rá.

A Várbazár belülről
A Várbazár belülrőlA Kohéziós Alapra is szükség lesz

Hirdetés
Elképzelt Budapest:
egy világbirodalom romjain
Még 2011 januárjában jártuk végig Budapest azon helyszíneit, melyekről a város "megfeledkezett", ezek közül a Várkert Bazár az egyik olyan épületegyüttes, mely nagyon közel van hozzá, hogy a végső rekonstrukciója is lehetetlenné váljon. Részletek >>>

A kormány magántőke bevonása nélkül újítja fel a Várbazárt, főleg uniós pénzekből finanszírozzák a projektet. A 2007–2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások jelentik a forrást. A kormányhatározat szerint 30 napon belül meg kell kötni a szerződéseket.

Felpörgeti a GDP-t és munkahelyeket teremt

A projekt leírása kapcsán a határozat rögzíti: "a Várkert Bazár felújításával és hasznosításával lehetőség nyílik a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentőséggel bíró, önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére. Új turisztikai szolgáltatásokkal bővül a főváros kínálata, kiépítésre kerül az ennek működtetéshez szükséges alapinfrastruktúra, amely az attrakciófejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó üzleti szolgáltatások fejlesztésével hozzájárul az előállított bruttó hozzáadott érték növeléséhez és a munkahelyteremtéshez is".

Évi negyedmillió látogató

A projekt révén 7985 négyzetméter nagyságú épület felújítására, 4867 négyzetméter nagyságú új épület felépítésére, valamint 13 215 négyzetméter nagyságú kert és udvar felújítására kerül sor, amely
– a létrehozásra kerülő 7 turisztikai szolgáltatásnak is köszönhetően – évi 250 000 fő látogatót vonzhat
a fővárosba.

Korábban még fejlesztési miniszterként Fellegi Tamás a 2013-as céldátumot jelölte meg a felújított Várbazár átadására - a jelenlegi menetrend szerint ez az időpont tartható is lesz.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 773 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,87 százalékos induló THM-mel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel követi. Az MKB Bank lakáshitelének 55 460 forint a törlesztőrészlete, a THM pedig 3,04 százalék, míg a Raiffeisen Bank lakáshitelének törlesztője havi 55 460 forint, a THM 3,04 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?