3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly élénkülés látható a lakáspiacon: az első negyedévben országosan 58 százalékkal nőtt az egy eladó lakóingatlanra jutó érdeklődések száma. A legnagyobb keresletnövekedés Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében volt. Tavaly az utolsó negyedévben a használt lakások ára éves szinten átlagosan majdnem 10 százalékkal nőtt.

Folyamatosan nő az érdeklődés az eladó lakások iránt, ami magyarázatot ad az áremelkedésre is - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely bemutatja, hogy egy-egy megyében mennyivel nőtt az egy eladó lakóingatlanra jutó érdeklődők száma.

Minden ötödik lakásvásárlót érinthet a falusi csok

Országosan az idei év első három hónapjában 58 százalékkal több érdeklődés érkezett egy eladó ingatlanhirdetésre, mint egy évvel korábban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az országos adatok is eleve jelentős keresletnövekedésről tanúskodnak, ráadásul a vidéki lakáspiacnak is további lökést adhat, hogy a korábbi hírekkel ellentétben szeptember helyett már július 1-jétől elindul az úgynevezett falusi csok, amely a kistelepüléseken lévő lakóingatlanok piacát pörgetheti fel.” Ugyanis azokon a településeken lévő lakóingatlanok megvásárlásához lehet állami támogatást igényelni, ahol 5 ezer főnél kevesebb laknak és 2013 óta csökkent a lélekszám”. Az érintett településeken egyébként a KSH adatai szerint 2008-ban több mint 30 ezer, 2012-ben 17 ezer, 2016-ban 28 ezer, 2017-ben pedig több mint 31 ezer adásvétel történt. Balogh László hozzáfűzte: “Az összes adásvétel 20-22 százalékát adták a szóban forgó települések, ami alapján arra számítunk, hogy nagyságrendileg minden negyedik vagy ötödik lakásvásárló fogja igénybe venni a falusi csok emelt összegű támogatásait.”

Az ingatlan.com elemzése szerint az idei első negyedévben Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében növekedett a kereslet, több mint 100 százalékkal. A nógrádi lakóingatlanok iránt 90 százalékkal többen érdeklődtek. Győr-Moson-Sopronban 70 százalékkal bővült a kereslet, de a leggyengébb eredménnyel szereplő Tolna megyében is közel 40 százalékos volt az élénkülés.

Drágulással zárult az előző év, idén is kitart a lendület

Az ingatlan.com elemzése idézi a KSH legfrissebb előzetes adatait is, amely szerint újabb drágulással fejezték be a múlt évet a lakások. A használt lakások ára országos átlagban 9,6 százalékkal volt magasabb 2018 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban. Balogh László kiemelte, hogy tavaly a használt lakások minden negyedévben egyenletes drágulást mutattak, 9,2-10,7 százalékkal voltak drágábbak, mint 2017-ben. Az idei év második felében az állami lakástámogatási rendszer bővítése, valamint a babaváró hitel elindítása és a már említett falusi csok újabb élénkülést és további áremelkedést hozhat az országos lakáspiacon, azon belül is a vidéki régiókban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG