Hirdetés

A hülyének is megéri kukásnak állni Budapesten?

Valkai Nikoletta, 2018. november 14., 15:03

Stabil, bejelentett munkahely egy hazai nagyvállalatnál, kimagasló cafetéria, ingyenes fogászat, vállalati üdülő. Nagyjából ezekkel az előnyökkel próbálja magához csábítani a Fővárosi Közterület-fenntartó az álláskeresőket. Miközben munkaerőhiány miatt komoly fennakadás lett a fővárosi szemétszállításban, megnéztük, milyen pozícióra és milyen feltételekkel vadássza a dolgozókat a fővárosi hulladékszállító.

MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor

Mint ahogy arról az utóbbi hetekben szóltak a hírek, Budapest szinte össze kerületében (és több megyében) akadozott a szemétszállítás. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) már nyár végén elismerte, a szelektív hulladék elszállításának csúszását az általa ellátott helyeken a munkaerőhiány okozza. Az FKF az InfoRádió megkeresésére közölte: a munkaerőpiaci helyzet rájuk is hatással van, több más pozíció mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keresik a jelentkezőket, a társaságnál több betöltetlen álláshely van.

Ennek apropóján járunk most utána, hogy milyen állásajánlatokat kínál a hulladékszállító. Honlapjukon három fő kategóriában vannak az aktuális álláshirdetések: fizikai dolgozóknak, szellemi munkaerőnek és pályakezdő fiataloknak kínálnak különféle pozíciókat. Ezek közül választottunk ki néhányat és megnéztük, milyen elvárásoknak kell megfelelni egy adott poszton, illetve mit kínál a jelentkezőknek az FKF.

Hirdetés

Fizikai dolgozó munkakörben jelenleg 16 pozícióban várják az érdeklődőket. Többek között vízlágyító-sótalanító kezelőt, köztisztasági gépjárművezetőt, hulladékrakodót, mérlegkezelőt, üzemanyagkút-kezelőt és kazángépészt is keresnek. Hogy egy-egy pozícióra hány üres hely van, az az oldalról nem derül ki. Fényképes önéletrajzokat egy központi e-mail címre kell elküldeni, több pozíciónál pedig azonnal munkába is lehetne állni.

Kiemelkedő jövedelmet nyújtó edényzet-ürítés

Legnagyobb hiány valószínűleg a fizikai dolgozókból, ezen belül is kukásokból van a társaságnál. Hivatalosan „hulladékrakodó” munkakörre két kiírást találni az oldalon. Az első hirdetésnél (Hulladékrakodó, köztisztasági ágazat) Budapestre valamint az agglomerációba (Dunabogdány, Leányfalu, Tahitótfalu) keresnek most embereket „lakossági, utcai és intézményi hulladék rakodásra, a rendszeresített edényzetből a vezényelt hulladékgyűjtő-járműbe való ürítéssel” – szól a kicsit bonyolult felhívás. Emellett feladat még a budapesti utcák kézi takarítása, a kukák ürítése és a kijelölt közterületek tisztán tartása.

Erre a munkára 8 általános iskolai végzettség az elvárás, valamint gépkezelői jogosítvány (ez a kiírás szerint a próbaidő után az FKF költségén megszerezhető). Az önállóság, a fizikai állóképesség és az alkalmazkodó képesség mellett a pontos napi munkakezdést (ami reggel 6 óra) is megjelölték.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Cserébe mit kínál a kukásoknak az FKF? A hirdetés szerint kiemelkedő jövedelmet nyújtanak. Hogy ez pontosan mit jelent, az nem derül ki, azt közlik viszont, hogy évente fejlesztik a munkabért, munkabérpótlékot, jutalmakat, és teljesítményalapú ösztönzési rendszert, próbaidő után "kimagasló" cafetériát (SZÉP-kártya, Erzsébet-kártya, nyugdíj- és egészségpénztár) adnak. Igény esetén munkásszállót biztosítanak, de jár még ingyenes fogászat, kedvezményes üdülés is az FKF üdülőiben, valamint mobiltelefon-előfizetésre kedvezményes céges flottacsomagot kínálnak.

A másik hirdetés (Hulladékrakodó) szerint csak Budapestre is keres a vállalat kukásokat. Itt a napi munkakezdés reggel 4 és 5 óra között van, de elvárás még az „eseti jellegű” hétvégi munkavégzés, amit túlóra-pótlékkal díjaznak.

Dolgozz egy magyar nagyvállalatnál!

Az FKF az álláshirdetések többségénél az előnyök közt kiemeli, hogy a jelentkező egy hazai nagyvállalatnál dolgozhat, a feladatok pedig változatosak a „stabil vállalatnál”. Ez például a Vízlágyító-sótalanító kezelői álláspályázatnál is szerepel. Erre a feladatra egyébként érettségivel, vegyipari szakmunkás vagy 8 általános és egy szakirányú tanfolyammal lehet jelentkezni. Elvárás még a „megbízhatóság, a folyamatos munkarend és a három műszak vállalása. Előnyt jelent a vegyész végzettség.

A feladat pedig a „a Hulladékhasznosító Mű víz-előkészítési technológiájában a berendezések szakszerű üzemeltetése”, továbbá „a víz minőségének ellenőrzése a vizsgálati módszerek és az előírt vizsgálati időpontok betartásával”.

Nem csak kétkezi munkásokat várnak

A szellemi munkaköröknél jelenleg 6 szakterületet találni az oldalon. Keresnek HR kontrollert, építőmérnöki műszaki ellenőrt, számlalikvidátort, ügyfélszolgálati ügyintézőt, analitikust és biztonsági munkatársat.

Utóbbinál „a társaság egész területén a munkavédelmi feladatkör ellátása”, a munkahelyek munkavédelmi kockázatértékelése, munkabiztonsági előírások végrehajtatása, betartatása tartozik a fő feladatok közé. Elvárás a középfokú végzettség, villamos- és gépész műszaki szakismeret, középfokú munkavédelmi végzettség, számítógépes ismeret. Előnyt jelent a 2 éves szakmai tapasztalat.

A fenti állásajánlatokat is a stabil munkahely ígéretével próbálják vonzóbbá tenni, valamint 3 hónap után járó cafetéria juttatással, ingyenes fogászattal, foglalkozás-egészségügyi szolgálattal és kedvezményes üdülés lehetőségével.

Fejlődési lehetőség

Az FKF pályakezdőknek is kínál több pozíciót. Három üzemükbe várnak például autószerelőket, lakatosokat, gépiparosokat, de köztisztasági járműkezelőnek és hulladékrakodóknak is lehet jelentkezni a Hulladékbegyűjtési és -szállítási Igazgatóságra.

Mit várnak a fiatal álláskeresőktől? Befejezett iskolai tanulmányokat, elhivatottságot, felelősségtudatot, csapatmunkát. Mit adnak ezért?

 • "egy kiváló szakembergárdából álló csapat tagja lehetsz,
 • korszerű technológiákkal dolgozhatsz,
 • fejlődési lehetőséget egy stabil hátterű cégnél”– szól a hirdetés.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: meglepő szál bukkant fel az év kémsztorijában

Ibiza-gate: meglepő szál bukkant fel az év kémsztorijában

Egy bécsi ügyvéd közvetítésével csalhatták lépre ismeretlenek Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár bizalmasát, Johann Gudenust. Az ügyvéd ajánlotta be nála azt a titokzatos nőt, aki egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát. Gudenus többször is találkozott vele az ibizai megbeszélés előtt, de nem fogott gyanút. A megbízó kiléte továbbra sem ismert.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40009.00+1.09%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?