4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A németországi újszülötteket hamarosan nem csak fiúkként vagy lányokként, hanem „különböző” neműekként is regisztrálhatják a szüleik. A német kormány szerint az ezt lehetővé tévő törvénnyel azokat védik, akik nem érzik magukat sem nőnek, sem férfinak. Az új szabályozás ugyanakkor számos kérdést vet fel.

Németországban is bevezetik az úgynevezett harmadik nemet: az anyakönyvekben a szülők a nő és férfi mellett a „divers” (különböző) lehetőséget is választhatják majd újszülöttjük nemének megnevezésekor.   Az erről szóló törvényjavaslatot szerdai ülésén fogadta el a német kormány, és szinte biztos, hogy a parlament is zöld utat ad majd neki. A törvényt az év végéig ültetik át a gyakorlatba.

Az Alkotmánybíróság döntött

A kormány ezzel az alkotmánybíróság tavaly novemberi döntését hajtja végre. A testület akkor egy interszexuális ember ügyében úgy döntött:  lehetőséget kell teremteni egy „harmadik nem pozitív bejegyzésére”, hiszen senkit sem szabad akadályozni alkotmányos jogainak gyakorlásában. A hivatalos definíció szerint az interszexuális emberek olyan biológiai nemi  jellegzetességekkel bírnak, amelyek nem sorolhatóak be kizárólagosan tipikus női vagy férfi kategóriába, vagy mindkettőnek megfelelnek. A testület az ő nemi identitásukat is védeni kívánja.

Ugyanakkor egy újabb nem bejegyeztetésének lehetősége nem kényszerít senkit arra, hogy ehhez a nemhez sorolja magát – állt az alkotmánybíróság indoklásában. A német személyiségi jogi szabályozás eddig azt engedte meg, hogy valakit nőként vagy férfiként anyakönyvezzenek, vagy ne jelöljék meg a nemét.

A kormány támogatja

A reform méltóságot és pozitív önazonosságot ad mindazoknak, akik úgy érzik, hogy nem tartoznak az eddig bevett nemek valamelyikéhez, jelentette ki Katarina Barley igazságügyi miniszter a kormányülés után. A szociáldemokrata politikus hozzátette: egyetlen embert sem szabad hátrányosan megkülönböztetni a nemi önazonossága miatt.

A német kormány családügyi minisztere, Franziska Giffey  szintén üdvözölte a törvénymódosítást. ”Minden embernek lehetőséget kell adni arra, hogy szabadon, saját döntésének megfelelően élhesse meg a nemi identitását és a szexuális orientációját.”

A szociáldemokrata politikus hozzátette: azzal, hogy lehetőséget biztosítottak egy harmadik nem választására, fontos lépést tettek azoknak az embereknek a jogi elismerése irányába, akiknek „nemi identitása se nem férfi, se nem női.”

A módosítással kapcsolatban a Die Zeit című német lap megjegyzi: 2013 óta a németországi orvosok a születési nyilvántartásokban szabadon hagyhatják a nemre vonatkozó kategóriát, amennyiben az újszülött „nem fiú és nem is lány.” Kritikusok szerint ez a gyakorlat rossz, mivel azt implikálja, hogy nincs neki neme.

Máshol is bevezették már

Több országban egyébként már eddig is lehetőség volt egy harmadik opció választására a nem meghatározásánál. Nepálban 2015-ben vezették be a „más” kategóriát, Ausztráliában pedig 2014 óta van lehetőségük az interszexuálisoknak arra, hogy „nem meghatározott”-ként jelöljék magukat.

Nagy-Britanniában „az ismeretlen nem”-et is lehet választani az anyakönyvekben, Portugáliában pedig azt tanácsolják a gyerekük nemében bizonytalan szülőknek, hogy nemsemleges nevet válasszanak neki, amíg el nem dől a kérdés.

De mi alapján döntenek? És milyen jogon?  

A mostani szabályozás – tesszük hozzá – ugyanakkor számos kérdést vet fel. Felmerül például, hogy pontosan milyen ismérvek alapján azonosítják a szülők „harmadik neműként” kisbabájukat, hiszen annak biológiai neme (férfi vagy nő) születéskor a hagyományos ismérvek szerint egyértelműen eldönthető.

És kérdés az is, mennyiben van joguk a szülőknek harmadik neműként meghatározni és ebben a szellemben nevelni gyermeküket, ha azok a biológiai nemüknek megfelelően lánynak vagy fiúnak érzik magukat.

A Die Zeit szerint egyébként az interszexualitás gyakran már a születés előtt vagy nem sokkal a születés után megállapítható, ugyanakkor az is lehet, hogy csak pubertás- vagy felnőttkorban nyilvánul meg. Becslések szerint Németországban mintegy százezer interszexuális ember él.

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG