1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A frissen végzett pedagógusok körében az utolsó jelentős béremelés csak néhány évig csökkentette a pályaelhagyás valószínűségét, az idősebb tanárok viszont 2002 szeptembere után kisebb valószínűséggel fordítottak hátat az osztályteremnek - derül ki egy frissen megjelent tanulmányból. A más állásban elhelyezkedő tanárok harmada olyan foglalkozást talált, amelyhez nem kell diploma.

Az oktatás rendkívüli szerepét egy ország (gazdasági) kilátásaival kapcsolatban könyvtárnyi tudományos irodalom bizonyítja. E rendszer kulcsszereplői a tanárok, így nem meglepő, hogy a kormány pedagógus-életpályamodell bevezetésével igyekszik orvosolni a szakma problémáit, növelni a hivatás vonzerejét. A tanári szakma összetételét azonban nem csak az befolyásolja, hogy kik és hányan szereznek tanári képesítést, hanem az is, hogy később kik és miért fordítanak hátat az osztályteremnek. Varga Júlia, az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet tudományos főmunkatársa a Közgazdasági Szemle májusi számában megjelent írásában a 2002-es béremelés hatásait vizsgálva arra kereste a választ, hogy a kereseti lehetőségek miként befolyásolják a tanárok pályaelhagyási döntéseit, illetve hogy mi lesz azokból, akik búcsút intenek a hivatásuknak.

Mennyivel lehet többet keresni mással?

A szakképzett pedagógusok keresete a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkének 1998-ban mindössze 40 százaléka volt. A 2002-es (közalkalmazotti) béremelés1 után a mutató értéke 70 százalék fölé emelkedett, ám azóta az évtized végéig folyamatosan csökkent. Különösen a viszonylag kevés (10-15 éves) tapasztalattal rendelkező pedagógusok bérhátránya jelentős, ami azzal magyarázható, hogy a közalkalmazotti bértábla ebben az időszakban (is) egy folyamatos, de lassú béremelkedést biztosít, miközben a versenyszférában elhelyezkedő diplomások fizetése az elhelyezkedés után általában dinamikusabban emelkedik.

A szerző első lépésben azt vizsgálta meg a 2002 és 2008 között tanárként dolgozók közel felét tartalmazó minta alapján, hogy miként változott a pályaelhagyók reáljövedelme. Összesítéséből az derül ki, hogy az osztályteremnek hátat fordító, más állásban elhelyezkedők jövedelme 2002-es árakon számítva átlagosan alig több mint 2 ezer forinttal (149,8 ezer forintról 152,0 ezer forintra) emelkedett. A fiatalabb tanárok esetében ez a különbség még valamivel magasabb, 6-8 ezer forint, a 40 évnél idősebb tanárok esetében azonban már nincsen különbség, az 50 év felettiek esetében pedig már jövedelemcsökkenéssel járt a tanári pálya elhagyása akkor is, ha munkát vállalnak valamilyen másik területen.


1 A tanárok reálbére átlagosan 20,5 százalékkal emelkedett.

---- Fiatalok: számít a bér, de átmeneti volt a hatás ----

Fiatalok: számít a bér, de átmeneti volt a hatás

Az elemzés rámutat arra, hogy a pályaelhagyás2 esélye, lehetősége a különböző társadalmi csoportokat különbözőképpen érinti. A férfiak például 14,8 százalékkal nagyobb eséllyel mondanak búcsút a nebulóknak és az osztályteremnek, miközben a budapesti és a közép-magyarországi tanárok a leghűségesebbek a szakmájukhoz. Az erre vonatkozó döntés persze legalább annyira szól (egyebek mellett) a külső munkapiaci körülményekről, a más területen való elhelyezkedés lehetséges esélyeiről, mint a tanár saját szakmájához való viszonyáról: ezt bizonyítja, hogy a régiós munkanélküliségi ráta egy százalékpontos emelkedése 7,6 százalékponttal csökkenti a pályaelhagyás valószínűségét.

Az 50 év alattiakról általánosságban is elmondható, hogy minél kisebb a (többi diplomáshoz viszonyított) relatív keresete, annál nagyobb a pályaelhagyás valószínűsége, a kapcsolat azonban ezen belül korcsoportonként különbözik: a 40 év alattiak esetében viszonylag jelentősen a szerepe annak, hogy mennyit keres egy tanár a diplomások átlagához képest, 40 és 50 között viszont kisebb ennek a hatása.

A tanulmány arra is kitér, hogy a 2002-es béremelés miként befolyásolta a tanárok munkavállalását. E szerint a minta egészére elmondható, hogy 2002 után minden évben kisebb valószínűséggel fordítottak hátat az osztályteremnek a tanárok, mint a béremelés évében. A korcsoportos eredmények szerint viszont a pályakezdő tanárok csak 2003-ban kerültek ki kisebb valószínűséggel a tanári pályáról, 2005-től kezdődően viszont már minden évben nagyobb valószínűséggel lettek pályaelhagyók. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy a közalkalmazotti béremelés átmenetileg a pályán tartotta a fiatalabb tanárokat, de a hatás két év alatt eltűnt. A (40 évesnél) idősebb pedagógusok esetében viszont úgy tűnik, hogy a pályaelhagyás valószínűségét hosszabb távon csökkentette a béremelés – fogalmaz a szerző.

Összességében tehát hiába nagyobb a jövedelem szerepe a pályaelhagyásra vonatkozó döntésben a fiatalabbak esetében, a 2002-es béremelés csak átmenetileg mérsékelte az elvándorlásukat, míg a keresetükre kevésbé érzékeny idősebbek esetében elegendő volt a nagyobb változáshoz.


2 Ebbe a kategóriába tartoznak azok, akik más állásban helyezkedtek el, és azok is, akik nem vállaltnak munkát (Pl. GYES, GYED)

---- Mi lesz a tanárból? Főnök vagy pénztáros? ----

Főnök vagy pénztáros

A kérdés szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy milyen állást találnak maguknak azok a pályaelhagyó pedagógusok, akik a munkaerőpiacon maradtak (azaz nem mentek el például GYES-re, GYED-re). A tanulmányból az derül ki, hogy az osztályteremnek hátat fordítók közel fele az oktatási szektorban helyezkedett el nem tanári állásban, hanem intézményvezetőként, pedagógiai szakszolgálatban, vagy egyéb oktatói állásban. Arányuk a pályakezdők körében alacsonyabb (30 százalék) volt, utána pedig korosztályonként emelkedett, azaz minél idősebb egy pedagógus, annál nagyobb volt az esélye annak, hogy ha el is hagyja a tanári pályát, akkor is az „iskola környékén”, vagyis az oktatási rendszeren belül talál magának állást.

Az oktatáson kívül elhelyezkedő egykori tanárok közel harmada kisebb végzettséget igénylő foglalkozásokban helyezkedett el. Ez a jelenség különösen gyakori a friss diplomások esetében: a 30 évnél fiatalabb tanárok 57 százaléka olyan állásra cserélte a tanári munkát, amely nem követel felsőfokú végzettséget, ezen belül 13 százalék valamilyen fizikai munkával keresi meg a jövedelmét.

 

 

A negyven év felettiek esetében ugyanakkor a pályaelhagyó tanárok közel fele vezető beosztásban dolgozik tovább az oktatási rendszeren kívül, ami annak is lehet a jele, hogy a tanítási tapasztalatot az iskolán kívül is értékeli és elismeri a munkaerőpiac.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG