Hirdetés

Meghalt Magyari Béla

BR, 2018. április 23., 12:36

A második kiképzett magyar űrhajós hosszú betegséget követően hunyt el.

A Privátbankár.hu-nak a család és az űrhajós barátai erősítették meg, hogy 68 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Magyari Béla. Magyari 1949-ben született Budapesten, 1967 és 69 között a magyar, majd ’70 és ’71 között a szovjet repülőműszaki főiskola növendéke volt. 1972-től a magyar légierő repülőtisztje, majd 77-től első osztályú vadászrepülő volt – így kerülhetett be végül a szovjet űrprogram látókörébe is.

A szovjet Interkozmosz ugyanis egy együttműködés keretében lehetőséget adott a tagállamoknak, hogy egy-egy képviselőt feljuttassanak a világűrbe – Magyarországról Farkas Bertalant és Magyari Bélát választották a küldetésre. Felkészülésüket 1978 és 80 között folytatták, és Magyari végül a másik kiképzett magyar űrhajós lévén tartalékosként került a programba, aki mindvégig készen állt a helyettesítésre, végül azonban nem ő lett az, akit felbocsátottak a Szojuz-36 fedélzetén a világűrbe 1980. május 26-án. Dacára annak, hogy a világűrbe végül nem jutott fel, 1980-ban - Farkassal együtt - megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

Hirdetés

Az űrkutatás volt az élete

Magyari Béla, dacára annak, hogy sosem látogathatott el a világűrbe, sosem mondott le az űrkutatásról. 1986-ban a miskolci egyetemen folytatott anyagtudományi kutatásokat, doktori disszertációját is azokból az anyagmintákból írta, amiket Farkas Bertalanék magukkal vittek a küldetésre. Az Origo 2005-ös cikke szerint Farkas után ő képviselte a Honvédelmi Minisztérumot a Magyar Űrkutatási Tanácsban, feladatai közé tartozott a kísérletek, tudományos kutatások felügyelete is.

Nyugodjon békében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX45781.35-0.02%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?