Hirdetés

Meghalt Magyari Béla

BR, 2018. április 23., 12:36

A második kiképzett magyar űrhajós hosszú betegséget követően hunyt el.

A Privátbankár.hu-nak a család és az űrhajós barátai erősítették meg, hogy 68 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Magyari Béla. Magyari 1949-ben született Budapesten, 1967 és 69 között a magyar, majd ’70 és ’71 között a szovjet repülőműszaki főiskola növendéke volt. 1972-től a magyar légierő repülőtisztje, majd 77-től első osztályú vadászrepülő volt – így kerülhetett be végül a szovjet űrprogram látókörébe is.

A szovjet Interkozmosz ugyanis egy együttműködés keretében lehetőséget adott a tagállamoknak, hogy egy-egy képviselőt feljuttassanak a világűrbe – Magyarországról Farkas Bertalant és Magyari Bélát választották a küldetésre. Felkészülésüket 1978 és 80 között folytatták, és Magyari végül a másik kiképzett magyar űrhajós lévén tartalékosként került a programba, aki mindvégig készen állt a helyettesítésre, végül azonban nem ő lett az, akit felbocsátottak a Szojuz-36 fedélzetén a világűrbe 1980. május 26-án. Dacára annak, hogy a világűrbe végül nem jutott fel, 1980-ban - Farkassal együtt - megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

Hirdetés

Az űrkutatás volt az élete

Magyari Béla, dacára annak, hogy sosem látogathatott el a világűrbe, sosem mondott le az űrkutatásról. 1986-ban a miskolci egyetemen folytatott anyagtudományi kutatásokat, doktori disszertációját is azokból az anyagmintákból írta, amiket Farkas Bertalanék magukkal vittek a küldetésre. Az Origo 2005-ös cikke szerint Farkas után ő képviselte a Honvédelmi Minisztérumot a Magyar Űrkutatási Tanácsban, feladatai közé tartozott a kísérletek, tudományos kutatások felügyelete is.

Nyugodjon békében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX37185.93-0.8%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?