Hirdetés

Putyin elmondta, miért nem lehet legyőzni

2017. december 14., 11:12

Az orosz elnök két "nyomós" érvet mondott. Negyedszer is indul az elnökválasztáson.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (MTI/AP/Reuters pool/Jorge Silva)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (MTI/AP/Reuters pool/Jorge Silva)

Putyin év végi sajtótájékoztatóján beszélt erről Moszkvában. Az orosz elnök közölte: független jelöltként készül a jövő márciusi elnökválasztásra, de számít egyes pártok és szervezetek támogatására. Bejelentése ugyanakkor nem meglepő. December elején tette hivatalossá, hogy indul a jövő évi választáson.

Kiegyensúlyozott rendszer

A független jelölteknek a választási listára kerüléshez 300 ezer aláírást kell összegyűjteniük Oroszországban. Putyin az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás fejlesztését nevezte az ország előtt álló legfontosabb feladatoknak.

Hirdetés

Arra kérdésre, hogy miért nincs erős ellenzéki kihívója, az elnök a 2000 óta elért gazdasági és társadalmi eredmények felsorolásával válaszolt. Szerinte egyébként kiegyensúlyozott politikai rendszer kialakítására törekszik, amelynek része lenne egy versenyképes ellenzék - írja az MTI.

Képtelen kiengedni kezéből a hatalmat

Putyin gyakorlatilag 1999. december 31., Jelcin elnök lemondása óta irányítja az Oroszországot államfői vagy miniszterelnöki minőségben. A politikus most tehát negyedik alkalommal pályázik az elnökségre.

Putyint 2000-ban és 2004-ben négyéves időszakra választották meg államfővé, majd, mivel az orosz alkotmány nem enged meg kettőnél több egymást követő elnöki ciklust, távozott a tisztségből, amelyre Dmitrij Medvegyev addigi miniszterelnököt választották meg. Négyévi kormányfői tevékenység és az elnöki mandátum hat évre történő meghosszabbítása után Putyin 2012-ben ismét államfő lett, Medvegyev pedig visszakerült a kormányfői pozícióba.

Az orosz elnök 16 évig hírszerzőként szolgált a KGB-nél, majd 1991-ben a szentpétervári önkormányzat helyettes vezetője lett. Jelcin 1996-ban szólította az apparátusába, ahol karrierje gyorsan ívelt felfelé, majd a reformer vezető távozása után ügyvezető elnök lett.


Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX37892.90-0.6%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?