5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egy kutatócsoport szerint a britek ugyanannyi idő alatt 2,4-szer annyit termelnek, mint 1971-ben, a munkaidejük mégsem változott érdemben az ötnapos munkahét bevezetése óta. Itt lenne az ideje az újabb csökkentésnek? Egy csomó környezeti, gazdasági, társadalmi problémára megoldást nyújthatna a munkaidő-mérséklés.

A nyugati sajtóban időről időre felröppennek olyan vélemények, hogy ideje lenne a munkaidőt tovább csökkenteni, sőt öt nap helyett már csak négy napos munkahetet szorgalmaznak. Egyes szakemberek azt állítják, a hatékonyság ettől akkorát nőne, hogy ennyi idő alatt is el lehetne végezni ugyanannyi munkát. Egyes helyeken konkrét kísérleteket is végeznek, hogy megállapítsák: meg tudjuk-e csinálni ugyanazt négy nap alatt?

Az újítás egyik szószólója, a brit New Economics Foundation alapítvány honlapján azt írja, míg 1971 óta a brit gazdaság hatékonysága 2,4-szeresére nőtt, a dolgozók munkaideje alig változott. Egy rövidebb munkaidő szerintük a gazdaságnak, a környezetnek és a társadalomnak, politikának egyaránt hasznára válna.

1. Jön a mesterséges intelligencia

Öt érvük közül az első, hogy a 2030-as évek elejére a brit állások 30 százalékát is érintheti a mesterséges intelligencia (AI) térhódítása. Például az irodai és adminisztratív munkaköröket, de a kétkezi munkát is. Ez a hatás Nagy-Britannia egyes részein különösen erős lehet. Meg kellene szerintük akadályozni, hogy az AI területi egyenlőtlenségeket okozzon, és inkább felhasználni arra, hogy a munkaidő csökkenjen, a munkalehetőségek megoszlása egyenletesebb legyen.

2. Környezetbarát

A rövidebb munkaidő szerintük csökkentené a széndioxid-kibocsátást, csökkentené a környezetszennyezést.

3. Jót tenne a nemeknek

A nők jelenleg 60 százalékkal több kifizetetlen többletmunkát végeznek az alapítvány szerint. A rövidebb munkaidővel, ahol a “részmunkaidő lenne az új teljes munkaidő”, felértékelődnének a főleg a nők által végzett munkák. A nők biztos és jól fizetett állásokhoz juthatnának. A férfiaknak több idejük lenne apai szerepük ellátására.

4. Kevesebb lenne a betegség

A szerzők szerint Nagy-Britanniában minden negyedik betegszabadsággal töltött nap a túlmunka következménye. A rövidebb munkaidő csökkentené a stresszt, a túlterheltséget, javítaná a dolgozók közérzetét.

5. Igazságosan osztanák a munkát

Nagy-Britanniában az alacsony munkanélküliségi mutató mögött valójában vannak sokan, akik alulfoglalkoztatottak (kevesebb a munkájuk annál, mint amennyit szeretnének csinálni, alacsony a bérük). Mások viszont túlfoglalkoztatottak, és a túlfoglalkoztatás 35 százalékkal magasabb az alulfoglalkoztatásnál. Munka tehát van bőven, a rövidebb munkaidő segítene a két csoport között a biztos megélhetést adó munkát kiegyensúlyozottabban elosztani.

Az Independent cikke szerint két igazán energia-intenzív, napi rendszerességgel végzett dolog van a világon, az evés és a munkába járás, ingázás. Sokan azért esznek energia-intenzív elkészítésű, például mélyhűtött ételeket és azért nem járnak kerékpárral dolgozni, mert nincs idejük. Ha több ideje lenne az embereknek, az nagy eséllyel környezetbarátabb szokásokat tenne lehetővé.

Nem látják a gyereküket felnőni

Említenek egy interjút egy nővérrel, aki rengeteg idős beteg halálos ágyánál asszisztált. Öt olyan dolgot sorolt fel, amit a haldoklók nagyon bántak életük végén. A férfi betegek nagy részének legnagyobb bánata az volt, hogy túl sokat dolgoztak a taposómalomban, és alig látták gyerekeiket felnőni, alig voltak a párjukkal. Ráadásul életük nagy részét egy olyan helyen töltötték, amelyet nem kedveltek. (Erről az angol nyelvű interjúról lehet szó – a szerk.)

A cikk szerint számos kisebb vállalat kísérletezett már négynapos munkahéttel, és a tapasztalatok szerint ez nagyban javította a dolgozók közérzetét és termelékenységét. Csökkentette a fluktuációt, és a kreatív munkát igénylő munkakörökben olyasféle szünetet jelentett, ami után új ötletekkel feltöltve jöttek vissza a dolgozók. Említenek munkaköröket, mint a call centerek, ahol hónapokig tart az új munkaerő betanítása, és nagyon nem mindegy, meddig maradnak ezek az emberek.

Óra és óra között a különbség

A World Economic Forum jelentése szerint egy új-zélandi cég, a végrendeletek készítésével, jótékonysági adatozással foglalkozó Perpetual Guardian korábban úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel négy napos munkahetet vezet be, miközben a foglalkoztatás összes többi feltétele, a bér változatlan marad. A tapasztalatok kedvezőek voltak, a rendszert tavaly véglegesítették 200 dolgozójuk számára.

Munkaóra és munkaóra között óriási különbség van – hangsúlyozza a cikk. Az egyes országok eltérő árszínvonalának hatását is kiküszöbölő vásárlóerő-paritásos OECD-összehasonlítás szerint Mexikóban vagy Oroszországban 20-25 dollár körüli értéket termelnek a dolgozók átlagosan. Írországban ez 95,5, Norvégiában 77,9, az USA-ban 69,6 dollár. (A Kelet-Európai országok ezen a listán nem szerepelnek.)

Ahol 6x8=63

Az elmondottak alighanem csak a legfejlettebb ipari országokra vonatkoznak – a feltörekvő, szegény országokban sok helyen még a hat napos munkahetet sem sikerült eltörölni. Az egyik dél-amerikai országban például elvileg 48 óra a maximálisan megkövetelhető heti munkaidő, amit sok cég 6x8 órás rendszerben, mások öt nap alatt, például 10+10+10+10+8 órás megosztásban teljesítenek.

A gyakorlatban azonban az is előfordul, hogy a törvényekre fittyet hányva 6x9-6x10 órát vagy még többet dolgoztatják az alkalmazottat hetente. Megtehetik, mert ha valaki lázad, azonnal akad új ember a helyére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG