4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Az ISD Dunaferr Zrt. vezetője szerint elkerülhetetlen a modernizáció és a létszámcsökkentés, a cég nem versenyképes az európai piacon, mert versenytársainál alacsonyabb termelékenységgel és magasabb költségekkel dolgozik.
Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, az állam egy olyan céget vásárolna meg, amelynek az idei lehet sorban az ötödik veszteséges éve. A Dunaferrt egyébként  ősszel veheti meg az állam. Az acélipari cégeket tömörítő egyesülés szerint szükség van az állami beavatkozásra.

A cégvezető a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel folytatott hétfői megbeszélésről azt mondta, jól képzett emberekkel találkozott, akik "bizonyára elismerik a magántulajdon szentségét". Ugyanakkor hozzátette, hogy a Dunaferr nem egy kicsi cég és nem légüres térben létezik, vagyis természetes, hogy a politika nem mehet el szó nélkül a problémái mellett.

Leépítés nélkül nem lehet nyereséges?

Kiemelte: mindent elkövet, hogy együttműködjenek a magyar kormánnyal, de a részvényeseknek nem ajánlaná, hogy eladják a céget. Szerinte bárki is szeretné megvásárolni a cégcsoportot, biztosan alábecsülné a cég értékét, ami "az átszervezés után tovább fog nőni". Megjegyezte: akárki lesz is a jövőben a Dunaferr tulajdonosa, a létszámcsökkentést nem kerülheti el.

"A kormány helyében nem vásárolnám meg a Dunaferrt, mert nem az állam feladata egy ilyen cég működtetése. Az 1500 ember megtartása nem reális. Olcsóbb lenne az államnak, ha inkább új munkahelyeket teremtene a városban. Létszámcsökkentés nélkül nem lehet nyereségesre fordítani a gazdálkodást, vagyis az állam a munkahelyek esetleges megőrzésével tovább görgetné az adósságokat" - mondta.

Két héten belül küldik a felmondólevelet

Evgeny Tankhilevich közölte: az ISD Korporáció, mint tulajdonos abszolút nyitott mindenfajta együttműködésre a kormánnyal. A részvényesek nagyra értékelik, hogy a magyar kormányt foglalkoztatja a cég helyzete, és "anyagi formában is megjelenő együttműködést remélnek".

A cégvezető az 1500 fős létszámleépítésről elmondta, hogy az üzemi tanáccsal pénteken folytattak megbeszélést, majd annak eredményétől függetlenül, 15 nap múlva az első csoport, maximum 250 dolgozó megkapja a felmondólevelét. "A folyamat nagyon fájdalmas, ezért óvatosan hajtjuk végre: a szaktudást nem akarjuk elveszíteni és a termelékenységet sem akarjuk veszélyeztetni" - fűzte hozzá.

A korábban bejelentett 890 emberen felül a kölcsönzött munkaerő esetében és a leányvállalatoknál lesznek elbocsátások. Ezeket még nem jelentették be a munkaügyi központnak. Elmondta, hogy a 890 ember döntő többségét az adminisztrációs területről küldik el.

Versenyhátrányban a cég

Az acélipar európai helyzetéről a cégvezető kifejtette, hogy 25-30 százalékos, a piaci igényeket meghaladó kapacitás tapasztalható, vagyis "minden negyedik tonna terméknek el kellene tűnni a piacról".

Kiemelte, hogy az egyre élesedő versenyt két tényező határozza meg: a költségek és az árak. A Dunaferr földrajzi elhelyezkedése messze van a tökéletestől: az alapanyagok 90 százaléka vízi úton érkezik, ami komoly költséghátrányt jelent. A működés magas fix költsége szintén hátrány, de csökkenthető, az erre tett kísérlet "okozta az utóbbi napok viharait" - fogalmazott.

A társaság az árak területén sincs kedvező helyzetben, noha a Dunaferr termékek elfogadottsága igen magas az európai piacon. A cégvezető elmondta, hogy eszközeik, gépeik idősek, ezért modernizálni kellene, és fontos lenne minél magasabb hozzáadott értékű termékeket előállítani, mert jelenleg az eladott áru 50 százaléka félkész termék, vagyis "nem tudják realizálni a magasabb árrést".

Korszerűsítést terveznek

A cégvezető elmondta, hogy a válság előtt egy nagy modernizációs tervet készítettek, amelynek megvalósítása csak részben sikerült, és 2008 után felfüggesztették. A fejlesztésekkel kapcsolatban közölte: az 1-es nagyolvasztót korábban leállították, de szeretnék felújítani. A bontást már elvégezték, a rövidesen megkezdődő újjáépítéshez több mint kétmilliárd forint szükséges.

Megjegyezte, hogy a részvényesek kétkedve fogadták a felújítás tervét, mert Ukrajnában sokkal olcsóbban előállítható a buga (a hengerelt acél készáru gyártás alapanyaga). Úgy vélte: szimplán közgazdasági oldalról nézve teljesen le kellene állítani a folyékony fázist Dunaújvárosban, s a tulajdonosokat szociális megfontolások is vezették, amikor az a döntés született, hogy azt fenntartják. Az 1-es kohó felújítása 2014 első negyedévében fejeződik be, utána döntik el, hogy egy- vagy kétkohós működés lesz-e a Dunaferrnél - mondta.

Evgeny Tankhilevich hangsúlyozta, hogy a hideg- és meleghengermű esetében tízmilliárd forint kell az elkezdett projektek befejezéséhez, az európai versenytársak minőségi- és termelékenységi szintjének eléréséhez azonban 50 milliárd forintra lenne szükség.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG