Hirdetés
Hirdetés

Áll a bál: a taxisok feljelentették az Ubert

2015. április 22., 13:14
Cimkék
taxi
, feljelentés
, uber

Nem meglepő a lépés, mivel az Országos Taxiszövetség azóta ekézi a szerintük adóelkerülő szolgáltatást, amióta betette a lábát Magyarországra.

Március végén feljelentést tett a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TG-FSZ) az amerikai hátterű, okostelefonos alkalmazást működtető Uber miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - tudta meg a Népszabadság.

Már vártuk

Hirdetés

Nem Magyarország az első, ahol feljelentik a olcsóbb fuvarozást lehetővé tevő céget: Németországban például egyszer már betiltották, Franciaországban pedig most került tiltólistára az alkalmazás. Általában adóelkerülésre hivatkoznak a pereknél - ez teszi ugyanis lehetővé, hogy az Uber sokkal olcsóbb árakon tudja kínálni fuvarozási szolgáltatásait.

A feljelentést ismeretlen tettes ellen tette az érdekvédelmi szervezet költségvetési csalás gyanúja miatt - mondta a lapnak Farkas Zsolt elnök. Kifejtette: szerinte az alkalmazást sofőrként használók adózatlan jövedelemre tesznek szert a szolgáltatással, és az üzletszerűség sem vitatható. Az Uber minden egyes fuvar esetében bűnsegédként lép fel - magyarázta Farkas –, s ami igazán lényeges, gyanúja szerint nemcsak a sofőrök, de az amerikai cég sem fizet adót a magyarországi tevékenységéből származó bevételei után, megkárosítva ezzel az államot.

Az online pénztárgép csak csepp a tengerben

Mi is írtunk arról, hogy a kormány kötelezővé tenné következő körben az online pénztárgépek használatát a taxisoknak is. Farkas Zsolt szerint elfogadhatatlan az a helyzet, hogy az egyik félre folyamatos szigorítások vonatkoznak, míg a másiktól még az adót sem szedi be a kormány és a taxisrendelet sem vonatkozik rá.

A megoldás Farkas szerint a kormány kezében van, hiszen az országos taxisrendelettel egyértelművé lehetne tenni a helyzetet. Az elfogadásra és kihirdetésre váró tervezet ismereteik szerint valamennyi fuvarközvetítő számára engedélyhez kötné a működést, ez alól az Uber sem lenne kivétel, amely most tudomásuk szerint nem rendelkezik ilyennel.

Hasznos tipp a végére: ha jól megnézik a Google Maps útvonaltervezőjének eredményeit egy bizonyos szakaszra, tavaly november óta dobja az Uberes időtartamot és tarifát is. Biciklistáknak persze még mindig nincs útvonaltervezés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiszámolták, mennyi pénz kell egy magyar családnak a szerény megélhetéshez

Kiszámolták, mennyi pénz kell egy magyar családnak a szerény megélhetéshez

Miután a Központi Statisztikai Hivatal már évek óta nem közöl létminimumra vonatkozó adatokat, a Policy Agenda idén is folytatta ennek az értéknek a kiszámítását. Ebből kiderült, egy négyfős családnak az alapvető szükségletek beszerzésére havi 275 ezer forint kellett 2018-ban, egy egyfős háztartás 95 ezerrel, egy nyugdíjas legalább 85 ezer forinttal számolhatott.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40980.24+0.14%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?