7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Évek óta vár a hazai közönség egy Banksy művészetét bemutató kiállításra.

If graffiti changed anything, it would be illegal

Most végre Budapestre érkezik az ART OF BANKSY utazó kiállítás, mely igyekszik átfogó képet adni a rejtőzködő street art művész világáról a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, február 1-től a Tesla Loftban (Budapest, Kazinczy u. 21.) - olvasható a kiállítás Facebook oldalán.

Kiállítás - Banksy jóváhagyása nélkül

A kiállítás megítélése ellentmondásos. Köztudott, hogy Banksy nem támogatja munkái kiállítását. Legtöbbször a művek elhelyezése tudatos döntés alapján történik. Így ezek, kiragadva a saját kontextusukból, már nem, vagy nem pont úgy, nem pont azt jelentik. A saját weboldalán erre fel is hívja a figyelmet, kéri, hogy ezeket a tárlatokat ne látogassuk.

A kiállított művek jelentős része print változata egy-egy eredeti munkának, mindössze néhány originális Banksy-t láthatunk. Ki-ki saját belátása szerint eldöntheti, hogy pár eredeti alkotás megtekintése ér-e neki 3740 forintot. A tér steril, sehogy sem tudja azt az atmoszférát megteremteni, amiben az eredeti graffitik találhatók.

Miért éri meg mégis elmenni a kiállításra? Minden alkotás mellett rövid leírás található, amelyek nem csak szerves, de kiemelten fontos részeit képezik a kiállításnak. Ezeken olvashatunk a konkrét történésről, aminek kapcsán az adott mű született, és egy rövid művészettörténeti magyarázatot is kapunk arról, hogy mit fejez ki a kép.

A dekraláltan edukációs céllal létrehozott tárlat jól vizsgázik. Feladatának tekinti, hogy segítse a látogatót Banksy művészetének mélyebb megértésében, és ennek hiánytalanul megfelel.

Anonim felforgató

Ki is ez az ismeretlen provokátor? Banksy a kortárs képzőművészet talán legtitokzatosabb alkotója. A mai napig nem tudhatjuk bizonyosan, ki is ő. Feltételezések vannak, valószínű, hogy egy 1974-ben, Bristolban született művészről beszélünk.

A konkrét személy inkognitója is hozzájárul ahhoz, hogy az eredetileg „romboló művésznek” hívott Banksy ma már font milliókért ad el munkákat. Az inkognitó marketingfogásnak is remek, bár a titokzatosság ennél sokkal lényegesebb eleme a projektnek.

Kérdés, hogy tényleg annyira fontos, ki is Banksy? Nincs jelentősége, ráadásul tudjuk is. Banksy ugyanis egy alterego.

Nem tudok semmit hozzáfűzni ahhoz, hogy ki lehet, vagy ki nem lehet Banksy, de bárki, akit úgy írnak le, hogy 'jól rajzol', nem hangzik Banksynak nekem.

Nem fontos, hogy ki hozta létre, mert „a Banksy” önálló életre kelt, aki maga is művészeti alkotásokat hoz létre. Látnunk kell azonban, hogy „a Banksy” is egy önálló kortárs mű. Ha úgy tetszik, egy performansz, ami régóta zajlik, aminek mindannyian nézői vagyunk. Sőt, időnként szereplői is, amikor megnézünk egy Banksy képet, beszélünk vagy írunk róla, vagy megvesszük egyik alkotását.

Ezért Banksyt érdemesebb projektként kezelni, mint személyként. A mögötte álló konkrét bárki zsenialitása épp a performansz létrehozásában rejlik, és a szándékától függ, hogy meddig élvezhetjük az előadást.

A pillanat művészete

Mitől jövünk lázba, ha megjelenik valahol a világban egy újabb alkotás? Banksy munkái háború-ellenes, antikapitalista állásfoglalások politikai és társadalmi problémákról.

Néha olyan rosszul leszek a világ állapotától, hogy még a második almás pitémet sem tudom befejezni.

A művek legtöbbször egy adott, most történő eseményre reflektálnak. Gondban lesznek a jövő művészettörténészei, nem kevés kutatást kell majd végezniük, ha egy-egy Banksy mű apropóját akarják megtalálni.

Nekünk viszont a munkák egyértelműek. A lehető legegyszerűbb módon, mindenki számára könnyen érthetően, tűpontosan közvetítik az alkotó véleményét az adott történésről. Ez a pillanat művészete. Nem csak azért, mert mostani eseményekre, történésekre reagál, de a legalkalmasabb és persze legmulandóbb eszközt használja. A graffiti, vagy egy ideje már stencilezéssel (papírséma) készült alkotás nyom nélkül eltüntethető, ahogy az Banksy karrierje során gyakran elő is fordul.

A sémával való alkotásra praktikus okok miatt tért át. Egy graffiti elkészítése aprólékos, időigényes munka, stencillel gyorsabban lehet haladni. Ez jól jön, ha a rendfenntartók elől kell bujkálni, hiszen a street art ezen formája a mai napig a legtöbb helyen  illegális tevékenységnek minősül.Banksyt sokszor vandalizmussal vádolják, a graffitik eltüntetését is ezzel indokolják. Lássuk be, hasznosabb, ha Banksy nem fogdákban, hanem újabb művek létrehozásával tölti az idejét!

Míg a legtöbb művész vigyázza az elkészült alkotást, Banksy vállalja a kockázatot. Hiszen minden egyes alkotás és annak esetleges megsemmisülése is a performansz részét képezik.

Azonban a munkák önállóan is érvényesek, sőt értékesíthetők is. Banksy nem csak megmutatja, és sokszor szarkazmussal véleményezi a körülöttünk létező világot, a történéseket, hanem fricskát is mutat. Képzőművészeti alkotásai és epigrammái szatirikusak.

Banksy és az árverési házak

Banksynél nem csupán street artról beszélhetünk, készülnek olajfestmények, illetve stencilezett technikájú képek is. Ezek rendre hihetetlen árakon kelnek el világszerte az aukciókon. 2019 őszén a Sotheby’ aukciósház árverésén a Devolved Parliament című munka esetében 8,5 millió fontnál koppant a kalapács, miközben a ház 1,5-2 millió font leütési árra számított.

Az elhíresült ledarálós akció után a nagyrészt megsemmisült Lány lufival című alkotás is 1 millió font fölött kelt el. Az eseményt Banksy élőben közvetítette.

Látnunk kell, hogy a hack nem pusztán médiafogás, inkább a művésztől megszokott, már-már elvárt állásfoglalás is, jelen esetben a műkereskedelemmel kapcsolatban.

Nem tudom elhinni, hogy ti idióták tényleg megveszitek ezt a szart.

Banksy munkáinak felértékelődése beindított egy folyamatot. A Banksy-effekt eredményeképpen más street art művészek alkotásainak ára is jelentősen megnőtt a piacon.

Üzleti vállalkozások

„A Banksy” egy üzleti vállalkozás is. 2019-ben egy lakberendezési termékeket árusító pop-up boltot nyitott Dél-Londonban.

Ma nyitok egy boltot. Noha az ajtaja igazából nem lesz nyitva

– írta az Instagramon. A mindössze néhány hétig nyitva tartó üzlet inkább kiállítás volt, mint bolt, a tárgyakat a kirakaton keresztül lehetett megtekinteni, és a Gross Domestic Product nevű internetes áruházban lehet megvásárolni.

A webshopot kényszerből kellett létrehozni. Egy üdvözlőkártyákat gyártó cég megpróbálta ellopni a nevét, jogi úton igyekezett elérni, hogy törvényesen árulhasson hamis Banksy termékeket. Banksy nevének megóvása érdekében hozta létre saját boltját. Itt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tárgyak árusítása nem elsősorban pénzszerzés, hanem állásfoglalás a hamisítványokat gyártókkal, forgalmazókkal szemben.

Ahogy igaz ez a Walled Off Hotel esetében is, melyet Banksy többedmagával nyitott Betlehemben. A szobák falát Banksy graffitik díszítik, bárki megszállhat itt 30-40 ezer forintért éjszakánként. A hotel egyszerre szálláshely és üzenet. Banksy abban bízik, hogy elősegíti a felek közti párbeszédet, és rávilágít a problémákra.

A világon ebben a szállodában a legkifejezőbb és a legrosszabb a kilátás, hiszen a fal látszódik. Nagy tapasztalat azoknak, akik idejönnek. Megnézhetik, hogy élnek az emberek Bethlehemben, és érezhetik, milyen négy fal között bezárva lenni

– nyilatkozta Banksy egyik tulajdonostársa.

„A Banksy” tevékenysége szerteágazó, a képzőművészeti alkotások és a komoly társadalomkritikával bíró üzleti vállalkozások mellett említést kell tenni a filmekről (Kijárat az ajándékbolton át, The Antics Roadshow és a Rebel Rocket Attack című animáció), illetve a könyvekről is (Banging Your Head Against A Brick Wall, Existencilism, Cut it Out, Wall and Piece, Pictures of Walls).

Nyugtat és felkavar

Régóta folyik a vita a művészet feladatáról. Szépséget csempészni a mindennapokba? Szórakoztatni? Katarzis élményt szerezni? Bemutatni a körülöttünk lévő világot? Esetleg arról állást is foglalni? Banksy válasza egyértelmű.

A művészetnek meg kell nyugtatni a zaklatottakat és felzaklatni a nyugodtakat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG