5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hiteltörlesztési moratórium pedig átnyúlhat 2021-re a kormány legfrissebb rendelete szerint. Új szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásra, a munkaadót nem köti határidő a beosztások megváltoztatásakor, és szabad kezet kapnak az egészségügyi ellenőrzésekhez a munkavállalók körében.

Megjelent a kormányrendelet az Orbán Viktor miniszterelnök által már bejelentett első lépcsős gazdaságvédelmi akciócsomagról, melynek része a hiteltörlesztési moratórium, a fogyasztói hitelek kamatplafonja, valamint a kormány által privilegizált ágazatoknak biztosított adócsökkentés.

A rendeletből több fontos, eddig nem ismertetett részlet is kiderül. Így például az, hogy a hiteltörlesztési moratórium alapesetben 2020 végéig tart, de jogszabályban rögzítették, hogy annak időtartamát a kormány meghosszabbíthatja. Vagyis ha úgy ítéli meg a kormány, hogy indokolt, akkor átcsúszhat 2021-re az intézkedés hatálya.

Másik fontos döntése a kormánynak, hogy lehetőséget hagy az adósok számára, hogy változatlanul törlesszék a hiteleiket. Nyilván azokról az adósokról van szó, akik ezt megengedhetik maguknak. A hiteltörlesztési moratórium elrendelése általános érvényű, vagyis arról kell rendelkezniük a feleknek, ha fenn kívánják tartani a törlesztést.

Ez a netszámlák esetében közvetlen fizikai kapcsolat nélkül is megvalósulhat - ami a járványügyi helyzetben indokolt is - ám az internetes fiókkal nem rendelkező, jellemzően kistelepüléseken élők számára csak a bankfiók felkeresése marad. Nyilván körükben jóval kisebb lesz az igény a hiteltörlesztés fenntartására, mint a tehetősebb nagyvárosi polgárság körében, ami minimalizálja a kockázatokat, de aki mégis elszánná magát a törlesztés fenntartására, annak muszáj lesz bemennie a bankfiókba.

Az is kiderül a rendeletből, hogy a közteherfizetés alól a szerencsejáték ipart is mentesíti a kormány. Ez, kiegészítve a szintén előnyős helyzetbe hozott turizmussal, a NER legfontosabb vadászterületei közé tartozik, vagyis nem túl jó az optikája ezen ágazatok kiemelésének. A filmipar is élhet a márciustól júniusig esedékes közteherviselési kötelezettségek alóli mentességgel.

Jobb lesz a kicsengése viszont annak, hogy az előadóművészek és a rendezvényszervezők is bekerültek ebbe a körbe.

Nézzük akkor a rendelet legfontosabb elemeit:

  • A kormány általános hiteltörlesztési moratóriumot rendelt el, melynek hatálya 2020. december 31, de egy újabb rendelettel meghosszabbítható. A felek ettől eltérően rendelkezhetnek arról, hogy fenntartják a hiteltörlesztést. A moratórium egyaránt vonatkozik a tőke-, a kamat-, és a díjfizetési kötelezettségekre. A kormány továbbá arról is rendelkezett, hogy a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-éig meghosszabbodik. A rendeletet a tegnap éjfélkor már fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni (vagyis a már benyújtott, de még be nem fogadott kérelmekre nem vonatkozik a moratórium).
  • E rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.
  • A  turisztikai, a  vendéglátóipari, a  szórakoztatóipari, a  szerencsejáték, a  filmipari, az  előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. A  felmondási tilalom a Kormány rendeletével a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható. A bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.
  • Az említett ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a  természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.
  • A  turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a  2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor.
  • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a  kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

    Külön kell említést tenni arról, hogy a kormány - a veszélyhelyzet elrendelésével összefüggő felhatalmazás alapján - a Munka Törvénykönyve szabályainak alkalmazását is felülírja. Így a munkáltatónak nem kell a munkaidő kezdete előtt 96 órával korábban közölnie a munkavállalóval a munkaidő-beosztás módosítását.Továbbá a munkáltató egyoldalúan elrendelheti az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. Valamint a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti. (Vagyis már a portán hőmérőztetni fogják a dolgozókat.)

    Az e szabályoktól eltérő kollektív szerződéseket nem lehet alkalmazni a rendelet hatályának tartama alatt. Azt is rögzíti a rendelet, hogy a munkavállaló és a munkáltató a Munka Törvénykönyve rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek - ezzel is rugalmasabbá téve a foglalkoztatás feltételeit.

    A munkaügyi szabályok a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig maradnak hatályban. A rendelet pedig mától lépett hatályba. A részletkérdésekről további rendeleteket fog kibocsátani a kormány.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
    Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
    Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
    Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
    Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
    Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
    Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
    Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
    Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
    Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
    Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
    A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
    Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
    A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
    Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
    Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
    Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
    Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
    Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
    Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
    A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG