4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai hatóságok az elmúlt két hónapban gyakorlatilag semmit sem tettek egy esetleges szükséghelyzet előkészületeként. A Trump-kormányzat az elmúlt években folyamatosan és drasztikusan vágta vissza a közegészségügyi hivatal költségvetését. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. február 26-án. Trump szerint nincs ok a pánikra, az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elterjedése nem elkerülhetetlen. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

A világban jelenleg két válság emelkedik ki párhuzamosan, elképesztő dinamikával: egy közegészségügyi és egy, a pénzpiacok / beszállítói láncok részéről. Márpedig a világgazdaságban jelentkező kínálati sokkot nem lehet kompenzálni monetáris, illetve költségvetési politikával. Kínában a 300 millió belső migráns dolgozó kétharmada még nem tért vissza a munkahelyére a Holdújévet követően, a szénerőművek teljesítményük felén üzemelnek, az ingatlantranzakciók gyakorlatilag leálltak, február 3. hetében pedig év/év alapon az autóeladások 83 százalékkal álltak alacsonyabban.

A koronavírus egyedi jellegzetessége, hogy a lappangási idő alatt az ember hordozhatja anélkül, hogy láza lenne, vagy bármilyen szimptómája és mégis megfertőzhet másokat. Ezért irtózatos szakmai felelőtlenség és csúsztatás ilyen híradással nyugtatgatni a hazai olvasót: „Harminchárom utas érkezett a február 28-án, késő este a Debrecenben landoló milánói járattal. A megvizsgált utasok és a személyzet egyik tagját sem kellett egészségügyi biztonsági intézkedéssel kiemelni. Vagyis senki sem bizonyult lázasnak.” Márpedig az, hogy nem volt lázas senki a megérkezésekor, az nem zárja ki a koronavírusos személy jelenlétét!

Karba tett kézzel

Bár a kezdeti híradások már két hónapja megjelentek a kínai koronavírus járvány kitöréséről, az amerikai hatóságok szinte semmit sem tettek egy esetleges szükséghelyzet előkészületeként. A 327 millió lakosú országban csupán pár helyszínen készültek föl a koronavírus tesztelésére. Holott megfelelő teszteljárás nélkül nem lehet egyedre szóló karantént kezdeményezni – márpedig a terjedés megakadályozásának ez az egyetlen hatékony módja.

Az országban a tegnapi állás szerint egy hölgy már elhalálozott, 63 fertőzött volt, közülük 4 személy esetében a hatóságoknak elképzelésük sincs, hogy miként fertőződtek meg, mivel nem utaztak a közelmúltban külföldre.

Az elmúlt két hónapban Washington reakciója az alig leplezett kárörömmel volt jellemezhető. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter januárban kijelentette, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában kitört járvány jót fog tenni az amerikai gazdaságnak. Hozzátette: „ez föl fogja gyorsítani a munkahelyek visszatérését az USA-ba”.

Ráolvasás és kézrátétel

Trump elnök még pénteken leszögezte a doktorok és kutatók egyre hangosabb figyelmeztetésére válaszul, hogy „a koronavírus el fog tűnni, egy napon, mint egy csoda, egyszerűen eltűnik”. Országos koordinációval eközben az evangéliumi keresztények emberét, Mike Pence alelnököt nevezte ki, aki nem hisz az evolúcióban. Pence még Indiana szövetségi állam kormányzójaként első számú felelős volt az állam eddigi legsúlyosabb HIV víruskitöréséért.

A Trump-kormányzat az elmúlt években folyamatosan vágta vissza a közegészségügyi hivatal (CDC) költségvetését, a 2018-as kurtítás olyan brutális volt, hogy a globális járványkitörés megelőzésére szolgáló kezdeményezéseik 80 százalékát abba kellett hagyniuk. Trump a 2021-es központi költségvetés tervezetében a CDC büdzséjének 16 százalékos megvágását javasolta.

A forráshiány is közrejátszhat abban, hogy bár a CDC két hete bejelentette a koronavírussal kapcsolatos felügyeleti teszt-programok elindítását New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco és Seattle városaiban, ez mind a mai napig nem indult el.

Megtiszteltetés Budapestnek

A Trump környezetében uralkodó hangulatot jól jellemzi egy pénteki eset. Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke egy előadásában a médiát tette felelőssé a koronavírus körül kialakult feszültségért, mivel szerinte „ezek azt gondolják, hogy a járvány meg fogja buktatni az elnököt, erről szól az egész” – ezért, tette hozzá „ki kell kapcsolni a TV-t”.

Mulvaney elképesztő előadását az amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference, CPAC) országos gyűlésén tartotta meg. Hazánk számára óriási megtiszteltetés, hogy májusban Magyarországon rendezik meg a CPAC első európai rendezvényét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG