Hirdetés

A közjegyzők és a végrehajtók munkáját is célkeresztbe tette a devizahiteles ügy

2014. augusztus 13., 06:45

Az igazságügyi tárca kezdeményezni fogja, hogy az ügyvédi irodákat sorolják a kis- és középvállalkozások közé - mondta el a Magyar Nemzetnek Patyi Gergely. Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár közölte: az év végéig megvizsgálják a közjegyzői, a végrehajtói és a szakértői kamarák működését.

Az igazságügyi tárca kezdeményezni fogja a kirendelt védők megbízási díjának emelését, s azt is, hogy az ügyvédi irodákat sorolják a kis- és középvállalkozások közé - mondta el a Magyar Nemzetnek Patyi Gergely. Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az átminősítéssel lehetővé válna, hogy hitelt vegyenek fel, kérelmükre részesülni tudjanak az állami és az uniós támogatásokból is.

Jogszabályokkal simítják el a problémákat

Hirdetés

Más-más formában ugyan, de a minisztérium együttműködik az igazságszolgáltatás résztvevőivel, a bíróságokkal és az ügyészségekkel, s az Országos Bírósági Hivatallal is. Az államtitkár kiemelte: a tárca vezetője már megállapodást kötött a Kúria elnökével arról, hogy a minisztérium munkatársai részt vesznek a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjainak tevékenységében. A joggyakorlatot, a törvények érvényesülését ennél szélesebben elemzik majd, hiszen figyelemmel kísérik nemcsak a bíróság„ de az ügyészség munkáját is. A statisztikák és más információk elemzésével igyekeznek meggyőződni arról, hogy a jogszabályok betöltik-e hivatásukat, mindenben alkatinasak-e a viták rendezésére. Ahol ellentmondást tapasztalnak, ott a tárca kezdeményezni fogja a törvények módosítását.

Górcső alatt a közjegyzők és a végrehajtók

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár közölte: az év végéig megvizsgálják a közjegyzői,. a végrehajtói és a szakértői kamarák működését is - felügyeleti jogkörükben szeretnék előmozdítani, hogy érvényesüljön az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való joga. A közjegyzők részben közhatalmi tevékenységet gyakorolnak: átadják a hagyatékot, s részt vesznek közokiratok elkészítésében. A szolgáltatás piaca zárt, csak annyi közjegyzői hely van, amennyit a jogszabály megenged. Mint az államtitkár elmondta: nem tervezik új körzetek létrehozását.

A minisztériumi vezető a devizaügyek kapcsán úgy fogalmazott: a közjegyzők csak közvetve vettek részt a különféle vitatott hitelszerződések létrehozásában, hiszen a szerepük az volt, hogy közokiratba foglalják a bank és az ügyfél megállapodását. Ez azt szolgálta, hogy a szerződés per nélkül végrehajtható legyen. Más kérdés, hogy a közjegyzők ilyen részvétele korábban gyakori volt, a gazdasági válság miatt ebben is visszarendeződés következett be.

Ami a végrehajtást illeti, arról Patyi Gergely azt mondta: a bírósági végrehajtók nehéz helyzetben vannak, hiszen három különböző kívánalomnak kell egyszerre megfelelniük. A végrehajtást kérők – túlzással persze - azt szeretnék, ha adósaikat eladnák rabszolgának, az adósok pedig természetesen humánus és együtt érző eljárásra számítanak. Nagyon sok az ügy, ehhez képest kis létszámú végrehajtói karnak kell elvégeznie a feladatot. Az év végéig feltáró vizsgálatot folytatnak a sokak életét befolyásoló szakterületen. Alaposabban szeretnék megismerni az utóbbi idők végrehajtási eljárásainak jellemzőit, esetleges anomáliáit. Az adósoknak és a hitelezőknek is jogos igénye, hogy a folyamat mindenben szabályszerű legyen.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?