3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szíriai polgárháború és az Iszlám Állam elleni küzdelem egyetlen nyertese egy eddig hazátlan ősi nép, a kurdok. Először Irakban álltak helyt derekasan, mikor az Iszlám Állam veszélyeztette őket, majd a már arabok lakta területek felszabadításában is részt vettek. Most pedig ismét Szíriában indítottak támadást, sikerrel.

Utoljára egy hete hallattak magukról a kurdok Irakban, amikor megtisztították az Iszlám Állam által megszállva tartott Moszul városa melletti területeket, így segítettek létrehozni az város körülötti ostromgyűrűt. Tegnap megint Szíriában lendültek akcióba: ezúttal gyűlölt korábbi elnyomójuk, Aszad katonai ellen, és elfoglalták tőlük Haszaka városát. A város Szíria észak-keleti részén, kurdok által lakott területen fekszik, közel a török és az iraki határhoz. A várost magát részben kurdok, részben arabok lakják.

A kurd akció

A harcot a kurd YPG milícia, gyakorlatilag a szíriai kurdok hadserege indította. A szíriai polgárháború kezdete óta zajlik a küzdelem a török határ menti, kurdok lakta terület birtoklásáért. A kormányerők szerették volna megtartani, sőt bővíteni ott területeiket. Ugyanakkor ez a kormányerőknek viszonylag elszigetelt területe volt, hisz az országnak ebben a részében alig ellenőriznek valamit.

A támadás úgy indult, hogy a kurdok röplapokon és hangosbemondókon felszólították az Aszad-párti hadsereget és milíciákat, hogy adják át fegyvereiket és távozhatnak. Aki ezt nem teszi meg, harci célponttá válik. Senki ne reménykedjen az YPG visszavonulásában, a csatát úgyis megnyerik, így aki nem adja át a fegyverét, tekintse magát halottnak, szólt a dörgedelmes ultimátum. Ezek után hétfőn megindult a nagyerejű támadás, a Reuters be is mutatott egy képet, ahol egy kurd fegyveres az elfoglalt városrészben egy hatalmas Aszad plakát előtt pózol.

Mögöttük Amerika

Az YPG egyébként nem csak a kurd területeken harcol: a kurdok, akárcsak Irakban, az amerikaiak fő szövetségesei az Iszlám Állam elleni harcban, így nincs könnyű dolga Aszad oroszok által támogatott erőinek, hisz a két nagyhatalom konfrontációja forog kockán. A kormányerők már múlt héten repülőgépeket telepítettek az YPG ellen, ezért az amerikai légierő fel is szállt, megvédendő a harcokat támogató speciális amerikai egységeket. A mostani kurd akció vélhetően az erre adott válasz volt, vagyis a területről végképp ki akarják űzni a kormányerőket.

Ebből az incidensből is látszik, hogy már nem annyira az Iszlám Állam a kérdéses, hisz az már lényegében le van győzve. A harc most már az oroszok által támogatott diktátor, és az Amerika által támogatott kurdok, valamint mérsékelt ellenzéki szunnita arab erők között folyik. A síita arabokat, vagyis az alavitákat kivéve senki nem kér Aszad uralmából, hisz az ő megdöntésére indult 2011-ben a forradalom, amely polgárháborúvá alakult. A sikeresen harcoló kurdok pedig végképp nem tűrnének már semmilyen idegen uralmat, különösen nem Aszadét.

Aggódó törökök

Az akció Törökországot is nyugtalanítja, aki a saját szeparatista kurdjaival van elfoglalva, így nem örül annak, ha a török határ menti területek az immár szabad szíriai kurdok ellenőrzése alá kerülnek, hisz ez a törökországi kurdok szabadságvágyát is erősítheti. Ugyanakkor Törökország Aszadből sem kér, ezért a Szabad Szír Hadsereg nevű ellenzéki formációt támogatja az Iszlám Állam elleni harcban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG