Hirdetés
Hirdetés

A Nap Képe: ha csak egy képet látsz ma az űrből, ez legyen az

2018. április 24., 14:05

Gyönyörű fotókkal ünnepli 28. születésnapját a Hubble űrteleszkóp.

A fotót a NASA tette közzé, ezzel kívánják ugyanis ünnepelni az első űrtávcső, a Hubble felbocsátásának 28. évfordulóját. A képen a Lagúna-köd (Meisser 8) látható, amely valójában egy hatalmas csillagbölcső a Nyilas-csillagképben: a mintegy négyezer fényévre található képződményben több millió fiatal csillag formálódik, egyesek 200 ezerszer fényesebbek a mi Napunknál. Egy ilyet láthatunk a kép közepén is.

A Lagúna-köd. Forrás: NASA/ESA/STScI
A Lagúna-köd. Forrás: NASA/ESA/STScI

A kutatók egy ideje figyelik az egyik hatalmas fiatal csillag, a Herschel 36 alakulását, ez ugyanis formálódása közben hatalmas mennyiségű energiát bocsát ki magából, amely a mi Napunk napkitöréseihez hasonló jelenséget generál. Ez a csillag 32-szer nagyobb a Napnál, a felszíni hőmérséklete pedig 40 ezer Kelvin-fok – vagyis nagyjából 9-szer forróbb a mi központi csillagunknál. Méretéből adódóan a Herschel 36 ugyanakkor nem számíthat hosszú életre: még alig múlt egymillió éves, ám ezzel az intenzitással csak maximum ötmillió éve van hátra.

Hirdetés

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?