Hirdetés
Hirdetés

A Nap Képe: ha csak egy képet látsz ma az űrből, ez legyen az

2018. április 24., 14:05

Gyönyörű fotókkal ünnepli 28. születésnapját a Hubble űrteleszkóp.

A fotót a NASA tette közzé, ezzel kívánják ugyanis ünnepelni az első űrtávcső, a Hubble felbocsátásának 28. évfordulóját. A képen a Lagúna-köd (Meisser 8) látható, amely valójában egy hatalmas csillagbölcső a Nyilas-csillagképben: a mintegy négyezer fényévre található képződményben több millió fiatal csillag formálódik, egyesek 200 ezerszer fényesebbek a mi Napunknál. Egy ilyet láthatunk a kép közepén is.

A Lagúna-köd. Forrás: NASA/ESA/STScI
A Lagúna-köd. Forrás: NASA/ESA/STScI

A kutatók egy ideje figyelik az egyik hatalmas fiatal csillag, a Herschel 36 alakulását, ez ugyanis formálódása közben hatalmas mennyiségű energiát bocsát ki magából, amely a mi Napunk napkitöréseihez hasonló jelenséget generál. Ez a csillag 32-szer nagyobb a Napnál, a felszíni hőmérséklete pedig 40 ezer Kelvin-fok – vagyis nagyjából 9-szer forróbb a mi központi csillagunknál. Méretéből adódóan a Herschel 36 ugyanakkor nem számíthat hosszú életre: még alig múlt egymillió éves, ám ezzel az intenzitással csak maximum ötmillió éve van hátra.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?