Hirdetés
Hirdetés

A Nap Képe: ha csak egy képet látsz ma az űrből, ez legyen az

2018. április 24., 14:05

Gyönyörű fotókkal ünnepli 28. születésnapját a Hubble űrteleszkóp.

A fotót a NASA tette közzé, ezzel kívánják ugyanis ünnepelni az első űrtávcső, a Hubble felbocsátásának 28. évfordulóját. A képen a Lagúna-köd (Meisser 8) látható, amely valójában egy hatalmas csillagbölcső a Nyilas-csillagképben: a mintegy négyezer fényévre található képződményben több millió fiatal csillag formálódik, egyesek 200 ezerszer fényesebbek a mi Napunknál. Egy ilyet láthatunk a kép közepén is.

A Lagúna-köd. Forrás: NASA/ESA/STScI
A Lagúna-köd. Forrás: NASA/ESA/STScI

A kutatók egy ideje figyelik az egyik hatalmas fiatal csillag, a Herschel 36 alakulását, ez ugyanis formálódása közben hatalmas mennyiségű energiát bocsát ki magából, amely a mi Napunk napkitöréseihez hasonló jelenséget generál. Ez a csillag 32-szer nagyobb a Napnál, a felszíni hőmérséklete pedig 40 ezer Kelvin-fok – vagyis nagyjából 9-szer forróbb a mi központi csillagunknál. Méretéből adódóan a Herschel 36 ugyanakkor nem számíthat hosszú életre: még alig múlt egymillió éves, ám ezzel az intenzitással csak maximum ötmillió éve van hátra.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Óriási a pörgés a lakáspiacon - de mit hoz a nyár?

Óriási a pörgés a lakáspiacon - de mit hoz a nyár?

Az ingatlanpiacon jellemzően a téli időszak és a legforróbb nyári hónapok a legkevésbé aktívak és általában a nyár végén, az ősz beköszöntével cserél gazdát a legtöbb lakás. 2018-ban a korábbi évekhez képest már az első négy hónapban több adásvétel történt.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?