Hirdetés
Hirdetés

A nap képe: hatalmasat ollózott Orbán és Erdogan

2018. október 09., 15:40

A magyar kormányfő és a török elnök felavatta Gül baba felújított türbéjét Budapesten a II. kerületben.

Budapest, 2018. október 9. Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (középen b) és Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Orbán Viktor mögött Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (j2). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ünnepségről látványos fotók is készültek. Itt Recep Tayyip Erdogan áll egy méretes ollóval és egy átvágott szalaggal a kezében - szemben vele a magyar kormányfő.

Az ünnepségen Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyar emlékeket méltó módon ápolják Törökországban, és ezt viszonozták, amikor megállapodtak Gül Baba türbéjének közös felújításáról.

Hirdetés

A török államfő pedig azt mondta: szerinte Magyarországon nincs olyan, aki ne ismerné Gül Babát, aki 477 évvel ezelőtt ezen a dombon halt meg. Napjainkban az általa képviselt értékek - a bátorság, az önfeláldozás, az igazságérzet és a tisztelet - fontos szimbólumokká váltak, Gül Baba alakját a különböző kultúrák közti tisztelet, megértés és barátság teszi halhatatlanná, fogalmazott Erdogan.

Harcos muszlim szerzetes

Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápolna a Rózsadombon. Gül Baba, a Rózsák atyja, bektási dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára, és a legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án halt meg. A sírkápolnát magyar és török pénzből újították fel, Törökország átszámítva mintegy 930 millió forinttal járult hozzá a munkálatokhoz.

A török elnök kétnapos látogatásról szóló háttéranyagunkat itt olvashatja. A közös sajtótájékoztató itt érhető el. Ha pedig nagyszerű szalagátvágásokat szeretne nézegetni, kattintson ide!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A lakástakarékok kinyírása után: ez jöhet a lakás- és hitelpiacon

A lakástakarékok kinyírása után: ez jöhet a lakás- és hitelpiacon

Átalakulás várható a lakásfinanszírozási piacon, miközben a lakások és a lakáshitelek iránti kereslet továbbra is erős, új termékek mellett erősödő versenyre van kilátás. A legjobb lakáshitelek iránti kereslet 105 százalékkal emelkedett. A teljes magyarországi piacon az első félévben pedig több mint 400 milliárd forint lakáshitelt vettek fel, ami 39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?