1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre jelentősen mérsékelheti a fogyasztói árindexet a lakossági gáz és villamos energia árának januártól tervezett 10 százalékos csökkentése a megkérdezett elemzők szerint, akik 4,1, illetve 4,4 százalékos éves átlagos inflációval számolnak 2013-ban az idei 5,7 százalékra várt árindex után.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a novemberi csökkenést részben az élelmiszerárak emelkedésének vártnál kisebb gyorsulása és részben az üzemanyagárak vártnál nagyobb zuhanása okozta, ami a decemberben is folytatódni látszik.

Suppan Gergely szerint decemberben stagnál az infláció szintje

A KSH kedden közölt adatai szerint novemberben 5,2 százalékra lassult az éves szintű infláció az októberi 6,0 és a szeptemberi 6,6 százalék után. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak novemberben. Az idén az első tizenegy hónapban átlagosan 5,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Az elemző értékelése szerint a belső kereslet hiányát tükrözi az élelmiszerárak várttól elmaradó növekedése, mivel a termelők és a feldolgozók nem tudták áthárítani a takarmányköltségek meredek emelkedését. Az élelmiszerárak azonban továbbra is felfelé mutató kockázatokat jelenthetnek, amit a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi 20,7 százalékra ugrása is jelez.

A TakarékBank elemzője arra számít, hogy decemberben az infláció hasonló szinten, 5,2-5,3 százalékon marad, így az idei átlagos infláció 5,7 százalékot mutathat. Decembertől tovább emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, ami az azt követő hónapokban jelenhet meg az árakban. Januárban és februárban ugyanakkor kiesik az idei áfaemelés hatása, továbbá 10 százalékkal csökken a gáz- és áram ára, így az infláció az év első felében 4-4,5 százalék közé mérséklődhet - fejtette ki.

Suppan Gergely szerint csökkenhet az infláció az alapkamattal egyszerre

Suppan Gergely,
a TakarékBank
elemzője

Hozzáfűzte, hogy a bázishatásokat ugyanakkor ellensúlyozzák a kormány egyes intézkedései, valamint egyes tömegközlekedési tarifák emelése. Mivel a belső kereslet hiánya továbbra is az infláció csökkenése irányába hat, valamint a jövő év második felében feltehetően az idei élelmiszerár-robbanás hatása is kiesik a bázisból, az infláció további enyhülése várható, amit a jövő év közepétől bevezetésre kerülő elektronikus útdíj sem fékez érdemben. Jövő év decemberig így 3,7 százalékra csökkenhet az infláció.

Suppan Gergely előrejelzése szerint az éves átlagos infláció az idei 5,7 százalék után jövőre 4,1 százalék lehet. Az elemző úgy véli, hogy folytatódhat a kamatcsökkentési sorozat, decemberben 5,75 százalékra, majd a jövő év közepéig 5 százalékra csökken az alapkamat.

Árokszállási Zoltán enyhe infláció gyorsulásra számít decemberben

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szintén úgy vélekedett, hogy az üzemanyagárak

radikális csökkenése áll a novemberi infláció lassulása mögött, illetve megemlítette a szolgáltatások árának vártnál kisebb növekedését is. Emellett a bázishatásokat emelte ki, nevezetesen azt, hogy tavaly novemberben jelentős jövedéki adóemelések voltak, és mivel ezek most kikerültek az éves árindexből, ez is hozzájárult az árindex csökkenéséhez.

Árokszállási Zoltán,
az Erste Bank Hungary Zrt.
elemzője

Az elemző szerint az élelmiszerek a vártnak megfelelően drágultak, amit a gyenge mezőgazdasági idény magyaráz. Az Erste elemzője arra számít, hogy decemberben 5,3-5,4 százalékra gyorsul az infláció a novemberi 5,2 százalékról, az éves átlagos index pedig 5,7 százalék lesz 2012-ben.

Jövőre azonban lassul az infláció

Jövőre viszont az éves átlagos inflációra vonatkozó 5 százalékos korábbi előrejelzését 4,4 százalékra csökkentette Árokszállási Zoltán, miután a kormány a múlt héten bejelentette a rezsiköltségek 10 százalékos csökkentését januártól. Az elemző szerint a gáz, a villany és a távhő árának 10 százalékos csökkentésével kalkulálva ez akár fél százalékponttal nagyobb fogyasztói árindex csökkenést is eredményezhet jövőre. Megjegyezte, hogy a 4,4 százalékos jövő évi átlagos árindex-előrejelzés érdemben alacsonyabb a kormány által várt 5,2 százaléknál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG