3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai elnökválasztásig mindössze két hét van hátra, és bár az egyik elnökjelölt vállalhatatlansága miatt eléggé lefutottnak tűnik a verseny, sosem lehetünk előre biztosak a végeredményben. Ráadásul az esemény egyúttal az eddigi legnagyobb népszavazás az energiapolitikáról is.

Az elnökjelöltek elképzelése ugyanis homlokegyenest ellenkezik az energiafelhasználásról, környezetvédelemről és a globális felmelegedésről. Trump fütyül az utóbbiakra, felpörgetné az olajkitermelést, sőt visszaküldené a bányászokat a szénbányákba, amiket már világszerte ahol lehet, bezárnak, mivel messze a legszennyezőbb energiaforrásról van szó. Hillary Clinton ezzel szemben napelemeket akar az amerikai házakra, és elektromos autókat az utakra, így az olajfelhasználást a harmadára csökkentené.

Ellenforradalom

Trump egyenesen energia forradalmat, vagy inkább ellenforradalmat hirdetne, amelyben lerázná a környezetvédelmi szabályozás korlátozásait, sőt az országot kivonná a nemzetközi környezetvédelmi-, és klímaszerződések hatálya alól. A tervei csak az olaj-, és gázipar néhány képviselőjének tetszenek, egyébként még Trump szövetségesei is kétségeiket fejezik ki. Egy texasi olajmilliárdos azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy nincs mit támogatni az olajfúrásokon, hisz azokat nem Obama állította le, hanem az olajár esése.

Ráadásul Obama elnökségének idejére esett az amerikai olajkitermelés 70 százalékos növekedése, ami által az ország a világ legnagyobb kitermelője lett. Ez azonban a sosem látott magas árnak és a gyorsan fejlődő technológiának volt köszönhető, majd az áresés vissza is fogta a kitermelést, vagyis a piac végzi el a feladatot.

Megújuló szuperhatalom

Clinton ezzel szemben Amerikát a tiszta energia szuperhatalmává akarja tenni. Nézete szerint annyi szél-, és napenergiát lehet felhasználni, ami lényegében minden háztartást ellátna energiával, és most már a napenergia ára lecsökkent annyira, hogy versenyképes legyen a gázerőművek által termelt árammal. Szigorítaná a víz-, és légszennyezéssel kapcsolatos szabályozást, és a korábbi terveknél erőteljesebben csökkentené a széndioxid kibocsátást.

Környezetvédők mindazonáltal bírálják Clintont, mivel külügyminiszter korábban még azt javasolta, támogassák Európát az új amerikai palagáz-, és olajkitermelési eljárások exportjával, hogy csökkenthessék az Oroszországtól való függőséget. Attól tartanak, hogy meghirdetett programja ellenére így vagy úgy támogathatja az olaj-, és gázfúrásokat, és így nekik állandóan résen kell lenniük, de mindezzel talán csak azért érvelnek, mert ha az elnökjelölt programjai megvalósulnak, nem marad feladatuk.

Autóipar

Az olajipar szerepének csökkenése és a megújuló energiák által termelt áram olcsó és tömeges elérhetősége nagy lökést adna az amúgy is beindulóban lévő elektromos autózásnak. Amerikában annyi autó van, mint ember, azaz nagyjából 300 millió, így ha ennek csak egy része elektromos lesz belátható időn belül, az óriási széndioxid-kibocsátás csökkenést eredményezne, nem is beszélve arról a hatásról, hogy az amerikai példa a világ más részein is gyorsítaná a folyamatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG