4p
A luxemburgi külügyminiszter legalábbis így látja. Közben Bécs és a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok közös dokumentumot fogadtak el Merkel háta mögött. Athént is kihagyták a megbeszélésből, amely most vétóval fenyegeti az EU-t és fogadkozik, hogy nem lesz Európa Libanonja.

Tegnap egy nem kimondottan lélekemelő tanácskozást tartottak az EU belügyminiszterei. A hangulatot talán a parányi Luxemburg képviselője foglalta össze a legtalálóbban. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter – aki a migrációért is felelős – kijelentette, miszerint „nincsen már világos vonalvezetésünk a menekültkérdésben, valahogy egy anarchiába sodródunk. Remélem, hogy összeszedjük magunkat, Görögországot ebben a kérdésben nem csak egy vakbélnek tekintjük.”

Európai menekült-intézkedések Merkel háta mögött

Angela Merkel EU-s menekült-elosztási tervének kudarcát látva számos európai ország saját kezébe vette a dolgok irányítását. Szintén tegnap az osztrák fővárosban a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia – illetékesei tartottak konferenciát a migrációs válság lehetséges megoldásairól az osztrák kormány képviselőivel. Bécsben megállapodtak arról, hogy Macedóniát „teljes mértékben” támogatják. Ausztria bejelentette, hogy húsz főre emeli a macedón határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrök számát, a belügyminiszter szerint „az unió túlélése” múlik azon, hogy sikerül-e megoldani a menekültkérdést.

Káncz Csaba

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter kiemelte, hogy Szlovénia nem lehet áldozata az északi országok politikájának, sem a déli országok intézkedéseinek, amelyek szerint ott egyszerűen továbbengedik a menekülteket. Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter szerint az egyetlen fenntartható megoldás a közös európai megoldás, azonban ennek hiányában Szerbia mindent olyan lépést támogat, amelyet Németországot, Ausztriát és Svédországot, vagyis a menekültáradat fő terheit viselő országok tesznek.

A tanácskozáson elfogadott dokumentum szerint a védelemre szorulóknak a származási országukhoz a lehető legközelebb kell védelmet nyújtani. Kiálltak amellett, hogy az európai országoknak egyenlő arányban kell viselniük a menekültügyi terheket, azonban a korlátozott befogadási és ellátási lehetőségek miatt, valamint a lehetséges stabilitási kockázat miatt nem lehet a menekülteket ellenőrizetlen mennyiségben befogadni.

A megállapodásban szerepel az is, hogy a menekültjog nem jogosít fel arra, hogy szabadon lehessen megválasztani a célországot. Továbbá, hogy a menekültáradat csökkentésével enyhíteni kell a tranzitországokra eső nyomást is, fokozni kell az együttműködést és a kölcsönös támogatást, valamint közös szabályrendszer alapján kell kitoloncolni a menekülteket.

Ciprasz hazarendelte a görög nagykövetet

A bécsi rendezvényre nem kapott meghívót Athén, ezért konzultáció céljával hazahívta bécsi nagykövetét. A tiltakozásról szóló jegyzéket a bécsi görög nagykövet kedden nyújtotta át az osztrák külügyminisztériumban. A görög külügyminisztérium úgy vélte: „egyoldalú és egyáltalán nem barátságos" az, hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti. Athén szerint Macedónia Ausztria „felbujtására" zárta le a Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, és csak irakiakat és szíriaiakat enged át.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő „szégyennek" nevezte azt, hogy Görögország meghívása nélkül, és az EU által biztosított kereteken kívül rendezett Ausztria konferenciát. Ciprasz azzal fenyeget, hogy minden EU-s döntést menekültügyben meg fog vétózni Athén abban az esetben, ha magára hagyják.

„Nem fogjuk elfogadni, hogy az országunkat a lelkek állandó raktárává tegyék, mialatt Európa úgy tesz, mintha semmi sem történt volna”- fejtette ki a görög parlamentben. Janisz Muzalasz migrációs miniszter pedig tegnap szögezte le, miszerint „Görögország nem fog tolerálni egyoldalú lépéseket… és nem lesz belőle Európa Libanonja”.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG