Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Angela Merkellel a háta mögött verheti le a brüsszelieket Orbán Viktor

2019. augusztus 27., 10:28

Az uniós költségvetési vitában egy erős szövetségest szerezhetett magának Magyarország, a kompromisszumban érdekelt németek által. Így javultak az Orbán-kormány esélyei, hogy mégsem kötik a jogállamisági kérdésekhez a következő hétéves ciklusban folyósítandó támogatásokat. Eközben dúl a kereskedelmi háború, amely nem csak piacok, de földrajzi területek megszerzésére is kiterjed, és katonai konfliktusok kirobbanásával fenyeget az ázsiai térségben. Kollégánk a Trend Fm műsorában beszélt ezekről a témákról.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kereskedelmi háború árnyékában kevesebb figyelem jut az európai uniós ügyekre, pedig a következő hétéves ciklus költségvetéséről hamarosan meg kellene állapodniuk a tagállamoknak. Eddig úgy festett, hogy a magyar kormány nem jön ki jól a pénzek elosztásáról folyó vitákból, mert a támogatási célok megváltozásán túl arra is késznek mutatkoznak egyes tagállamok, illetve brüsszeli bürokraták, hogy jogállamisági feltételekhez kössék a kifizetéseket.

Jelen állás szerint a Magyarország rendelkezésére 2020-ig álló mintegy 8000 milliárd forintos keret mintegy negyedét bukhatja el az Orbán-kormány pusztán a támogatási célok átrendezésével, és még többet, ha valóban bekerül a forráselosztási mechanizmusba a jogállamiság vizsgálata.

Hirdetés

Most azonban mintha fordulna a széljárás: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi találkozóján a Soproni Piknik évfordulóján feltűnően megengedően beszélt a magyar gazdaságról, az uniós források felhasználásának hatékonyságáról a német kancellár. Kollégánk a múlt heti Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergely minisztert, hogy a megbeszélések során a német fél biztosítékokkal szolgált-e a magyar miniszterelnöknek az uniós költségvetési tárgyalásokat illetően, amelyekkel elkerülhetővé válik a jogállamisági kikötések alkalmazása.

Gulyás Gergely válaszából azt lehetett kiolvasni, hogy a németek kompromisszumos megoldásban érdekeltek, mert másképpen nem lehet eljutni a költségvetés megszavazásáig. Elég ugyanis egy tagország vétója a javaslat elfogadásának megakadályozására - mutatott rá a miniszter a magyar eszközök egyikére. Elmondta továbbá, hogy a németek a jövő év első felében szeretnék elfogadtatni a büdzsét, tehát még a 2020 második felében esedékes soros német elnökség előtt.

Mindezek alapján úgy tűnik, egy erős, az uniós döntéshozatalban megkerülhetetlen szövetségest nyert meg magának Magyarország a piknik során, ami új perspektívába helyezi a tárgyalásokat Brüsszellel. Kollégánk, Baka F. Zoltán erről, valamint a kereskedelmi háború geopolitikai, katonai vetületeiről is beszélt tegnap délelőtt a Trend Fm reggeli Monitor című műsorában.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Változnak a falusi CSOK szabályai

Változnak a falusi CSOK szabályai

Eszerint 2020. január 1-jétől 2486, úgynevezett preferált kistelepülésen már nemcsak használt, hanem új lakás vásárlásához, bővítéséhez is lehet igényelni Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). Emellett módosultak az áfa-visszatérítési támogatásra való jogosultság feltételei.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?