4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

London a nemzetközi jogot megsértve kezd tárgyalásokat Washingtonnal kétoldalú kereskedelmi egyezség megkötéséről - úgy tesznek, mintha már nem is lennének tagjai az Európai Uniónak. Trump környezetében Steve Bannon főstratéga fűti az EU-ellenes érzelmeket. Trump új EU-nagykövete szerint az euró 18 hónapon belül összeomlik.
Készül Trump viaszmása Madama Tussaud híres londoni panoptikumában. A britek alig várják, hogy eredetiben is láthassák. Fotó: EPA / Will Olivier

Theresa May brit miniszterelnök mai útja Washingtonban újabb bizonyítékát fogja adni annak, hogy a kontinentális Nyugat-Európának immár egyedül kell boldogulnia, mert Trump Amerikájára nem számíthat.  May tíz nappal ezelőtti, hard-Brexitet bejelentő, öntudatos beszéde már éreztette Brüsszellel, hogy London gazdasági és politikai szövetségre akar lépni Trump Amerikájával. Hogy félreértés se legyen, a beszédében az Egyesült Államokat London „legjobb barátjának és szomszédjának” titulálta. Az „angloszféra” iránti érdeklődés, „Anglo-Amerika” eszméje a brit konzervatívok gondolkodásában valójában mindig is megkülönböztetett jelentőséget kapott, s Donald Trump eddigi állásfoglalásai csak felerősítették az ehhez fűzött reményeiket.

London céljai

Nem véletlen, hogy a napokban Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának vezetője annak az aggodalmának adott hangot, hogy „az Egyesült Királyság Washington Trójai falova” lesz. A brit nagypolitikát mindenesetre most két cél hajtja. Nemzetállamként tető alá hozni az amerikaiakkal azokat a szabadkereskedelmi egyezségeket, melyeket az EU-nak az Obama-adminisztráció minden igyekezete ellenére sem sikerült a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség (TTIP) égisze alatt; illetve eltántorítani Trumpot az orosz kapcsolatok normalizálásától.  Ez utóbbi jegyében karácsony előtt a brit vezérkar főnöke, Sir Stuart Peach is látogatást tett a tengerentúlon.

London azzal áltatja magát és a Brexit híveit, hogy mostantól megnyílik a világ a brit exportőrök előtt. Kár, hogy az egyik fő célpont, Peking éppen Trump támadásainak célkeresztjében van, így már középtávon ütközések lesznek a két angolszász főváros között.

Brüsszel már figyelmeztette Londont, hogy törvénytelen kereskedelmi tárgyalásokba kezdenie, mielőtt elhagyná az Uniót – amely folyamat márciusban kezdődhet és legalább két évig tart. De Liam Fox brit kereskedelmi miniszter erre fittyet hány és már átnyújtott dokumentumokat Washingtonnak, amelyek lefektetik, hogy milyen szektorok – így a pénzügyi szolgáltatások és a közbeszerzés – legyenek része a jövőbeli brit-amerikai megállapodásnak. Washington kész azonnal megkezdeni a tárgyalásokat és Trump csapatának reményei szerint azokat akár egy éven belül tető alá hozni.

Nyugat-Európa sem hagyja magát. A Reuters értesülései szerint a német pénzügyi felügyelet (Bafin) képviselői jövő hétfőn 20 nagybank képviselőivel kezdenek egyeztetéseket arról, milyen lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy tevékenységük egy részét Londonból Frankfurtba költöztethessék. A hírek szerint az utóbbi időben Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is egyre inkább támogatja Frankfurt erőfeszítéseit, amelyekkel Londonból megpróbálja átcsábítani a Brexit miatt távozni készülő pénzintézeteket.

Bannon az EU szétverése mellett

Káncz Csaba

Trump a maga részéről mindent megtesz a stratégiai kapcsolat összeforrasztására. Fehér Házi irodájába visszaállíttatta Churchill szobrát – amelyet Obama eltávolított –, és úton-útfélen dicséri a Brexitet, miközben ócsárolja az EU-t. De nemcsak szavakban ássa alá Brüsszel tekintélyét. Most azt a Ted Malloch-ot (egyben Theodor Roosevelt, az USA 26. elnökének leszármazottját) nevezi ki EU-nagykövetének, aki szerint az euró az elkövetkező 12-18 hónapban össze fog omlani és az EU-ra sem vár jobb sors.

Trump környezetében Steve Bannon főstratéga - egyben az amerikai nacionalizmus prédikátora - tolja az új amerikai kormányzatot konfrontációs kurzusra Brüsszellel, többek között ő szervezte meg pár hete Marine Le Pen látogatását is a Trump Towerbe.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG