Hirdetés

Ankarai vizit: Merkel megmentené a migránspaktumot

2019. december 27., 12:40

Angela Merkel német kancellár megpróbálja megmenteni az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodását sajtóhírek szerint.

Angela Merkel német kancellár. Kép forrása: EPA/Kay Nietfeld
Angela Merkel. EPA/Kay Nietfeld

Ennek érdekében azt tervezi, hogy a következő hetekben Ankarába utazik tárgyalni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, írta pénteken a Süddeutsche Zeitung. A német lap értesülése szerint a kormányfő hivatalos törökországi útját januárra tervezik.

A látogatás hátterében elsősorban az áll, hogy a Törökországból az EU területére átkelő menedékkérők számának emelkedése miatt küzdeni kell a 2016-ban kötött menekültügyi megállapodás fenntartásáért.

Hirdetés

Menekülthullámmal fenyeget Erdogan

A Süddeutsche Zeitung kiemelte: Recep Tayyip Erdogan a napokban arra figyelmeztetett, hogy újabb menekülthullám indulhat Európa felé, és már régóta sürget támogatást azon tervéhez, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai menekülteknek hozzanak létre egy biztonsági övezetet hazájuk északi részén, a török határ térségében.

Berlinben egyelőre nem erősítették meg, hogy Angela Merkel Ankarába készül. A szövetségi kormány egy szóvivője arra hivatkozott, hogy a kormányfő hivatalos programjairól mindig a programokat megelőző hét végén tájékoztatnak.

A német kancellár legutóbb december elején találkozott a török elnökkel, a londoni NATO-csúcstalálkozón, és legutóbb 2018 októberében tett hivatalos látogatást Törökországban.

Migránsstop pénzért cserébe

A 2016 márciusában kötött EU-Törökország-megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, és cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására. Az Európai Bizottság a napokban közölte, hogy a megígért összeget maradéktalanul eljuttatták a török partnereknek.

A megállapodásban azt is rögzítették, hogy vissza kell küldeni mindazon elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket, akik Törökországból átkeltek a görög szigetekre.

Az uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Raiffeisen MKB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Magyar revízió és európai fejreállás – újraindul a játszma

Magyar revízió és európai fejreállás – újraindul a játszma

A nemzeti érzések világszerte robbanásszerűen erősödnek Indiától Brazíliáig és az Egyesült Államoktól Magyarországig. A NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állítja, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?