3p
Trump folytatja az amerikai diplomácia szétzilálását, de katonai vonalon tovább erősít. Kína nagyon rossz hírt kapott azzal, hogy a Fehér Ház egy négycsillagos, kőkemény tengernagyot küld Ausztráliába nagykövetnek. De számít-e az, hogy a tengernagy anyja japán?
(Kép forrása: MTI/AP/Evan Vucci)

Hétfőn jelent meg Trump jövő évre szóló költségvetési tervezete, amely a külügyminisztérium további ellehetlenítését célozva 25 százalékkal vágja meg a diplomáciára szánt pénzeket, miközben tovább hajtja az egekbe a katonai költségvetést. A 2019-es központi költségvetés tervezete világosan értésünkre adja, hogy Trump a katonai erőt – nem pedig a tárgyalásos, diplomatikus utat – tartja a leghatékonyabb útnak a nemzetközi konfiktusok rendezésére és Amerika nemzeti érdekeinek érvényesítésére. De Magyarországnak nincsen miért aggódnia, hiszen – amint az elmúlt órákban megerősítést nyert –, Budapestre egy áruházi bizsukereskedő jön nagykövetnek.

Harris kinevezésének üzenete

Washington figyelmi körén kívül vagyunk tehát, ellentétben Ausztráliával, ahova Harry Harris négycsillagos tengernagyot, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság (PACOM) kőkemény vezetőjét küldi Trump. Harris kinevezése egyértelmű üzenet arra, hogy a Fehér Ház élesebb pályára áll Ázsia biztonságpolitikai kérdéseivel kapcsolatban, beleértve a vitatott Dél-kínai-tenger ügyét. A tengernagy jelölése röviddel a Nemzeti Védelmi Stratégia közzététele után történt, amely Kínát és Oroszországot nevezi meg az USA legnagyobb veszélyforrásainak és a háborús előkészületek fontosságát emeli ki velük szemben.

Harrisnak kell tehát biztosítania, hogy Ausztrália politikai és katonai fronton teljes vállszélességgel Washington mellett áll a Kínával szembeni „stratégiai verseny” folyamán. Márpedig Ausztrália geopolitikai értelemben stratégiai helyen fekszik, ránézve azon fontos tengeri útvonalakra, amelyek összekötik a Csendes- és az Indiai-óceánt. Ausztráliában található a Pine Gap nevű elektronikus hírszerzőbázis, amely kulcsfontosságú légicsapások irányításához. Az észak-ausztrál bázisok pedig a nagy hatótávolságú, B-1, B2- és B-52-es típusú stratégiai bombázók kiindulópontja lehet egy észak-kelet ázsiai konfliktus során.

A tengernagy folyamatos irritációt jelentett Kína számára 2014-es kinevezése óta, felügyelve 375 000 katonát, 200 hadihajót és több, mint ezer repülőgépet. Tavaly nyáron a kínai állami sajtó úgy jellemezte Harrist, mint „a leginkább előítéletes amerikai katonai vezető a második világháború óta”, aki „éles kijelentéseivel ellentéteket próbál szítani”. Peking számára pótlólagos irritáló tényező, hogy míg az ellentengernagy apja amerikai, addig az anyja japán.

Káncz Csaba

A vér szava?

Mostani jelölése kapcsán egy kínai stratégiai intézet professzora kijelentette, hogy „az agresszív japán-amerikai admirális most majd nagykövetként fogja erősíteni a katonai együttműködést az USA, Ausztrália és Japán között”. A Xinhua állami hírügynökség ehhez hozzátette, hogy „egyesek szerint nem szép dolog előhozakodni az amerikai tábornok japán hátterével. De hogy megértsük az ameriaiak hirtelen agresszivitását a Dél-kínai-tengeren (sic), egyszerűen lehetlenség nem figyelembe venni Harris admirális vérét, hátterét, politikai beállítottságát és értékrendjét”.

Kína teljes joggal ideges a kinevezés kapcsán. Harris a múlt hónapban találkozott indiai, japán és ausztrál kollégáival Új-Delhiben, hogy megvitassák Kína növekvő katonai térnyerését, amelyet az admirális „bomlasztó erőnek” nevezett.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG