Hirdetés
Hirdetés

Az EU válaszcsapása: mogyoróvajjal és napernyővel kényszerítik térdre Trumpot

2018. június 20., 14:37

Pénteken életbe lép az EU válaszlépése az USA importvámjaira.

Az Európai Bizottság döntése alapján pénteken életbe lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, ellenlépésként az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra. Az EU 25 százalékos védővámot vet ki nagyjából 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó importvámokra.

Össze kell fognia a világnak Trump ellen?

Hirdetés

Az Európai Tanács elnöke szerint a Nyugatnak egységesnek kell maradnia Washington legújabb döntéseivel szemben. További részletek >>>

Az uniós kereskedelmi biztos elmondta: Nem akartunk ebbe a helyzetbe kerülni, azonban az Egyesült Államok egyoldalú és indokolatlan döntése nem hagyott számunkra más lehetőséget. Nem sérthetik meg következmények nélkül a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, amelyeket amerikai partnereinkkel együtt fejlesztettünk ki az évek során – tette hozzá Cecilia Malmström. A kereskedelmi biztos szerint az uniós válaszlépések arányosak és jogszerűek.

Egészen változatos termékek vannak a listán

Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd ki importvámot. Korábbi bejelentése alapján az Egyesült Államok nem ad további mentességet az EU-nak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővám hatálya alól.

A megadóztatott amerikai termékek listáján számos termék szerepel, többek között a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé, de megtalálhatók rajta mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, cipők, napernyők és napágyak, mosogatógépek, poharak, tányérok, sminkcuccok, papíráru, esernyők, étkészlet, visszapillantó tükrök, távirányítók, lámpák és más fényforrások, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is. A teljes lista itt elérhető angol nyelven.

Kína visszavág: csapás az amerikai olajexportra

Újabb meglepő fordulat az amerikai-kínai vámháborúban: az amerikai olajra is vámot vethet ki Kína, viszonozván a Trump elnök által bejelentett büntetővámokat. Ez nagy érvágás lehet az olajexportőr cégeknek, mivel a meredeken emelkedő amerikai olajkitermelés egyre több exportpiacot igényel. Részletek a Privátbankár.hu-n >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Róma saját kezébe vette a dolgok irányítását a november 28-án elfogadott új, keményvonalas bevándorlási törvénnyel. Ausztriában a börtönlakóknak már 54 százaléka külföldi származású. A dánok Litvániában felépített börtönökbe küldenék a kiutasításra ítélt bűnelkövető menekülteket és migránsokat. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?