Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Az év balfácánjai és szerencsétlen flótásai: akik nem tudtak túljárni a NAV eszén

Valkai Nikoletta, 2018. december 27., 17:07

Itt az év vége, így lassan hagyománnyá váló összeállítással jelentkezünk: összegyűjtöttük azokat a cigarettacsempészeket, amelyekről hírt adott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és amelyeket a szerkesztőségük valamiért érdekesnek, vagy inkább viccesnek talált. Ablakon kidobott cigi, átalakított járművek, temetőben cirkáló ellenőrök – ezúttal is a leleményfaktor segítségével értékeltük a csempészek mutatványait.

10. Tele volt az autó hátulja cigivel, de nem is próbálták álcázni

Idén utolsó helyre küzdötte fel magát az a májusi eset, amikor is NAV munkatársai az M70-es autóút mellett ellenőriztek egy osztrák autót. A csomagtérből és az első ülések alól különféle márkájú, 10 ezer doboz adózatlan cigaretta került elő, a járművet vezető férfi nem tudta igazolni a jövedéki termékek eredetét.

Hirdetés

Leleményfaktor: 20/0

9. 2 bőrönd a román autóban

Februárban ellenőröztek egy autót a NAV-osok az M70-es autóúton, amikor is a jármű csomagtartójában, valamint a pótkerék mellett, bőröndökbe csomagolva Marlboro márkájú, magyar zárjegy nélküli cigarettára bukkantak, összesen 37 ezer szálra.

Leleményfaktor: 20/2

8. 1 autó, 61 ezer szál cigaretta

A NAV-osok Letenyén egy szerb sofőr gépkocsiját ellenőrizték, az autó rejtekhelyeiről, az utastérből, csomagtérből, lökhárítókból, küszöbök alól több mint 61 ezer szál, különféle márkájú, adózatlan dohány került elő.

Leleményfaktor: 20/3

7. 4 táska, rengeteg cigi

Egy Olaszországba tartó ukrán busz egyik utasa négy poggyászban próbált cigarettát csempészni még júniusban. A csempészáruval négy, ruhával álcázott utazótáskát töltött meg a férfi, aki elmondása szerint Olaszországba szerette volna eljuttatni a cigit. A pénzügyőrök az illegális dohányárut itt is lefoglalták és több mint 4 millió forint vámigazgatási bírságot szabtak ki.

Leleményfaktor: 20/5

(Fotó: NAV)
(Fotó: NAV)

6. Átalakított mikrobusz

Nyáron a Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrei Ártándnál egy moldáv mikrobuszt ellenőriztek, ami Romániából Franciaországba tartott. A NAV-osok a röntgenberendezéssel átvilágították, majd tételesen átvizsgálták a járművet és kiderült, hogy azt úgy alakították át, hogy csempészetre alkalmas legyen. A mikrobusz oldalfalaiban kialakított üregekből, az első és hátsó ülések melletti megduplázott oldalmerevítőkből 1 500 doboz, 1,7 millió forint értékű, adózatlan cigaretta került elő.

Leleményfaktor: 20/7

5. Átalakított hálókocsi

4500 doboz cigarettát találtak annak a nemzetközi vonatnak a hálókocsinak a plafonjába rejtve, amit a záhonyi határállomáson ellenőriztek szeptemberben a pénzügyőrök. A csempészek a szigetelőanyagot eltávolítva bélelték ki a hálófülke tetejét a dohányáruval. A két vonatkísérő azt állította, hogy nem volt tudomásuk a csempészáruról. A NAV-osok nem hittek nekik. A pénzügyőrök a cigarettát lefoglalták, a vonatkísérőkkel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tettek.

Leleményfaktor: 20/10

4. Cigi a kabrióban

Egy szlovák járműben félmillió forint értékű cigarettát találtak az adóhatóság emberei. Az árut a csempészetre átalakított autó megduplázott és felhajtható tetőlemeze alá rejtették.

Leleményfaktor: 20/13

3. Az ablakon át próbált megszabadulni az árutól

Akció közben kapták el és filmezték le azt a nőt, aki éppen egy borsodi ház fürdőszoba ablakán préselte ki az illegális cigarettát és dohányt. A NAV-osok ennél az esetnél 160 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és 2 kiló dohányt foglaltak le.

Leleményfaktor: 20/17

2. Inkább visszamentek Ukrajnába a csempészek

Nemrég több mint 11 millió forint értékű ukrán cigarettát próbált csempészni az éj leple alatt egy társaság a zöldhatárnál. A pénzügyőrök hőkamera segítségével fedeztek fel a 10 fős bandát. A mintegy 11 500 doboz cigarettát cipelő csapat tagjai a pénzügyőrök láttán a csempészárut hátrahagyva visszafutottak Ukrajnába.

Leleményfaktor: 20/19

1. Gyanús nyomok a temetőben

Egy temetőben próbálták meg elrejteni a cigarettát azok a csempészek, akik a NAV-osok láttán hátrahagyták a mintegy 6 millió forint értékű árut. A pénzügyőrök a temető ravatalozójánál vették észre az álló jármű mellett a négy férfit, akik a fináncokat meglátva egyszerűen elfutottak a helyszínről. Az autóban, mellette és a temető kerítésén kívül mintegy 4500 doboz, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök.

Leleményfaktor: 20/20

Temetőbe rejteni a csempész árut? Remek ötlet lehetett volna, ha épp nem járnak arra a pénzügyörök. Mindenesetre jár az első hely és a maximális pontszám.

Cigik és koszorúk (Fotó forrása: NAV Facebook oldala)
Cigik és koszorúk (Fotó forrása: NAV Facebook oldala)

Kik voltak 2017 legkreatívabb csempészei?  Tavalyi összeállításunk >>>>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?