Hirdetés
Hirdetés

Az ország, amelyet egy rakás őrült vezet

2019. április 06., 11:26

Tátott szájjal nézi a világ, mi lett az egykori első ipari országából, demokráciájából, a valaha látott legnagyobb birodalom kiépítőjéből, az Egyesült Királyságból. Döbbenet, szomorúság, gyarmati káröröm – vélemények az ámokfutó Nagy-Britanniáról.

A New York Times újságírója úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyság megőrült. Egy orosz tévécsatornán azt kérdezik: hogy lehet az, hogy a britek ennyire félreértik lehetőségeik és a valóság viszonyát? Ausztrália úgy tekint az országra, mint egy szeretett nagyszülőre, aki a mentális és fizikai hanyatlás szakaszába jutott.

A The Guardian szerint Kínától Izraelig, Oroszországtól Brazíliáig az Európán kívüli világ is döbbenettel, sajnálkozással és csodálkozással nézi a Brexit-ámokfutást, a volt brit gyarmatok pedig kisebb kárörömmel nézik egykori uruk agóniáját.

Hirdetés

Thomas Friedman, a New York Times újságírója adja a legfrappánsabb képet: itt egy ország, amely gazdasági öngyilkosságot akar elkövetni, de még azt sem tudja eldönteni, hogyan ölje meg magát, miközben egy rakás idióta vezeti országot, akik sem egymással, sem a realitásokkal nem tudnak kompromisszumot kötni.

Azon kívül, hogy megkérdőjelezik az Egyesült Királyság kollektív elmeállapotát, az amerikai kommentátorok úgy tekintik a Brexitet, mint a birodalmi, nagyhatalmi létből a nevetségessé felé megtett út utolsó állomása. Öröm az ürömben, mondják, hogy miután Trump Amerikája is hasonló jeleket mutat, ha kisebb mértékben is, legalább nem egyedül hánykolódik hajójuk a háborgó tengeren.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?