Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Az ország, amelyet egy rakás őrült vezet

2019. április 06., 11:26

Tátott szájjal nézi a világ, mi lett az egykori első ipari országából, demokráciájából, a valaha látott legnagyobb birodalom kiépítőjéből, az Egyesült Királyságból. Döbbenet, szomorúság, gyarmati káröröm – vélemények az ámokfutó Nagy-Britanniáról.

A New York Times újságírója úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyság megőrült. Egy orosz tévécsatornán azt kérdezik: hogy lehet az, hogy a britek ennyire félreértik lehetőségeik és a valóság viszonyát? Ausztrália úgy tekint az országra, mint egy szeretett nagyszülőre, aki a mentális és fizikai hanyatlás szakaszába jutott.

A The Guardian szerint Kínától Izraelig, Oroszországtól Brazíliáig az Európán kívüli világ is döbbenettel, sajnálkozással és csodálkozással nézi a Brexit-ámokfutást, a volt brit gyarmatok pedig kisebb kárörömmel nézik egykori uruk agóniáját.

Hirdetés

Thomas Friedman, a New York Times újságírója adja a legfrappánsabb képet: itt egy ország, amely gazdasági öngyilkosságot akar elkövetni, de még azt sem tudja eldönteni, hogyan ölje meg magát, miközben egy rakás idióta vezeti országot, akik sem egymással, sem a realitásokkal nem tudnak kompromisszumot kötni.

Azon kívül, hogy megkérdőjelezik az Egyesült Királyság kollektív elmeállapotát, az amerikai kommentátorok úgy tekintik a Brexitet, mint a birodalmi, nagyhatalmi létből a nevetségessé felé megtett út utolsó állomása. Öröm az ürömben, mondják, hogy miután Trump Amerikája is hasonló jeleket mutat, ha kisebb mértékben is, legalább nem egyedül hánykolódik hajójuk a háborgó tengeren.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump lépése a megszállt Ciszjordániáról számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. A Fehér Ház döntése tovább gyengíti a nemzetközi jogon alapuló második világháború utáni békerendet és ad utat az őserdő törvényeinek. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?