3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A már megkötött, illetve október 31-éig még tető alá hozandó szerződéseket természetesen még végig viszik, az újak létesítését azonban november 1-jétől felfüggesztik – derül ki a honlapon közzétett hirdetményben.
(Fotó: depositphotos.com)

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az OTP Lakástakarék Zrt. a bónusz módozatok értékesítését 2019. november 1-jétől felfüggeszti – ezzel a szöveggel találkozik az, aki rámegy a legnagyobb hazai bank lakástakarékos hirdetményeinek oldalára. A közleményben az is szerepel, hogy 2019. október 31-éig a szerződéses összeg 1 százalékának megfelelő összegű számlanyitási díj megfizetése mellett még lehet szerződni.

Mivel indoklás a hirdetményben nem szerepel, keressük az OTP Bankot, amint választ kapunk, azt természetesen közöljük.

A felfüggesztés napra pontosan egy évvel azt követően lett hatályos, hogy az Országgyűlés 2018. október 15-étől megszüntette a lakástakarékpénztári szerződést kötőknek addig több mint két évtizeden át biztosított állami támogatást. Amelynek mértéke évente a befizetett összeg 30 százaléka, de legfeljebb 72 ezer forint volt.

Jelenleg Magyarországon több mint 1,5 millió lakástakarék-ügyfél rendelkezik ezt meghaladó számú szerződéssel, miután egy kliens több ilyet létesíthet. Közülük a Fundamenta májusi tájékoztatása szerint 900 ezer, az OTP mintegy 600 ezer, az Erste pedig az Aegon átvételét követően 165 ezer ügyféllel rendelkezett.

A parlamenti döntés idején működött négy hazai lakástakarék közül az Aegon már tavaly szeptemberben felfüggesztette termékei értékesítését, majd idén májusban portfolióját az Erste Lakástakarékpénztárnak adta át. Ezzel egyidejűleg az Erste újraindította a hét hónapig jegelt lakás-előtakarékoskodási konstrukciói eladását.

A leggyorsabban az 1997-ben létrejött részpiac első és jelenlegi legnagyobb szereplője, a Fundamenta reagált, amely alig két héttel a parlamenti döntést követően máris előrukkolt az immár állami támogatást nélkülöző termékeivel. Kieső bevételei pótlására pedig egyéb tevékenységekbe fogott, azon stratégiai célt megvalósítva, miszerint lakástakarékból lakásfinanszírozóvá kíván válni, egyfajta ökoszisztémát kialakítva. Ennek részeként közvetíti, illetve finanszírozza napelemrendszerek telepítését. Emellett belevágott az ingatlanközvetítésbe, valamint az állampapír-értékesítések közvetítésébe, ügyfelei kincstári értékpapírszámlát nyithatnak nála.

Az OTP február elején rukkolt elő az új helyzethez alkalmazkodó lakástakarék-konstrukcióival. Akkor még Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék termékfejlesztési vezetője azt nyilatkozta, „elkötelezettek vagyunk abban, hogy továbbra is támogassuk a magyar lakosság lakáscéljainak megvalósítását. Ezért dolgoztuk ki a lakás-takarékpénztári megtakarítás új lehetőségét, amely kedvező, fix kamatozású Lakástakarék lakáskölcsönnel együtt jelentős segítséget nyújthat az otthonteremtésben”.

Akkor az OTP-nél úgy becsülték, a lakástakarék-szerződésekből jó esetben is harmadannyit tudnak csak értékesíteni, mint amikor azt még állami támogatással tudták megtenni. Úgy tűnik, a valóság még ennél is gyengébbre sikeredett. Ez vezethetett a november 1-jétől érvényes felfüggesztéshez. Hogy aztán ez véglegessé válik-e, vagy egy idő múlva újraindul-e az értékesítés, az a jövő zenéje. Mindenesetre most nem látni olyan tényezőt, ami az OTP-t a mostani döntése megváltoztatására késztetné.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG