3p
A már megkötött, illetve október 31-éig még tető alá hozandó szerződéseket természetesen még végig viszik, az újak létesítését azonban november 1-jétől felfüggesztik – derül ki a honlapon közzétett hirdetményben.
(Fotó: depositphotos.com)

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az OTP Lakástakarék Zrt. a bónusz módozatok értékesítését 2019. november 1-jétől felfüggeszti – ezzel a szöveggel találkozik az, aki rámegy a legnagyobb hazai bank lakástakarékos hirdetményeinek oldalára. A közleményben az is szerepel, hogy 2019. október 31-éig a szerződéses összeg 1 százalékának megfelelő összegű számlanyitási díj megfizetése mellett még lehet szerződni.

Mivel indoklás a hirdetményben nem szerepel, keressük az OTP Bankot, amint választ kapunk, azt természetesen közöljük.

A felfüggesztés napra pontosan egy évvel azt követően lett hatályos, hogy az Országgyűlés 2018. október 15-étől megszüntette a lakástakarékpénztári szerződést kötőknek addig több mint két évtizeden át biztosított állami támogatást. Amelynek mértéke évente a befizetett összeg 30 százaléka, de legfeljebb 72 ezer forint volt.

Jelenleg Magyarországon több mint 1,5 millió lakástakarék-ügyfél rendelkezik ezt meghaladó számú szerződéssel, miután egy kliens több ilyet létesíthet. Közülük a Fundamenta májusi tájékoztatása szerint 900 ezer, az OTP mintegy 600 ezer, az Erste pedig az Aegon átvételét követően 165 ezer ügyféllel rendelkezett.

A parlamenti döntés idején működött négy hazai lakástakarék közül az Aegon már tavaly szeptemberben felfüggesztette termékei értékesítését, majd idén májusban portfolióját az Erste Lakástakarékpénztárnak adta át. Ezzel egyidejűleg az Erste újraindította a hét hónapig jegelt lakás-előtakarékoskodási konstrukciói eladását.

A leggyorsabban az 1997-ben létrejött részpiac első és jelenlegi legnagyobb szereplője, a Fundamenta reagált, amely alig két héttel a parlamenti döntést követően máris előrukkolt az immár állami támogatást nélkülöző termékeivel. Kieső bevételei pótlására pedig egyéb tevékenységekbe fogott, azon stratégiai célt megvalósítva, miszerint lakástakarékból lakásfinanszírozóvá kíván válni, egyfajta ökoszisztémát kialakítva. Ennek részeként közvetíti, illetve finanszírozza napelemrendszerek telepítését. Emellett belevágott az ingatlanközvetítésbe, valamint az állampapír-értékesítések közvetítésébe, ügyfelei kincstári értékpapírszámlát nyithatnak nála.

Az OTP február elején rukkolt elő az új helyzethez alkalmazkodó lakástakarék-konstrukcióival. Akkor még Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék termékfejlesztési vezetője azt nyilatkozta, „elkötelezettek vagyunk abban, hogy továbbra is támogassuk a magyar lakosság lakáscéljainak megvalósítását. Ezért dolgoztuk ki a lakás-takarékpénztári megtakarítás új lehetőségét, amely kedvező, fix kamatozású Lakástakarék lakáskölcsönnel együtt jelentős segítséget nyújthat az otthonteremtésben”.

Akkor az OTP-nél úgy becsülték, a lakástakarék-szerződésekből jó esetben is harmadannyit tudnak csak értékesíteni, mint amikor azt még állami támogatással tudták megtenni. Úgy tűnik, a valóság még ennél is gyengébbre sikeredett. Ez vezethetett a november 1-jétől érvényes felfüggesztéshez. Hogy aztán ez véglegessé válik-e, vagy egy idő múlva újraindul-e az értékesítés, az a jövő zenéje. Mindenesetre most nem látni olyan tényezőt, ami az OTP-t a mostani döntése megváltoztatására késztetné.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG