3p
Magabiztos lett a brit Munkáspárt a konzervatívok Brexit-szerencsétlenkedését látva: bejelentették, hogy megvétóznak a parlamentben minden olyan, az EU-val kötendő megegyezést, ami nem tetszik nekik. Tőlük akár újabb népszavazás és bennmaradás is lehet, úgysem támogatták a kilépést.

Blair óta

Elemében a Munkáspárt, pedig már rég voltak jó pozícióban. Tony Blair 1997-től tartó hosszas miniszterelnöksége a virágkor volt számukra, de miután egy régi ígéret miatt átadta a hatalmat Gordon Brownnak, szinte lenullázódott a párt népszerűsége, amibe persze a 10 évvel ezelőtti válság is jócskán belejátszott.

2010 után aztán jöttek a konzervatívok David Cameronnal, aki végül az EU-tagságról szóló népszavazással tragédiába vezette országát, átengedve a kampányt a szélsőséges nacionalistáknak és saját pártja EU-ellenes részének, miközben ő maga meglehetősen gyengén kampányolt, de a Munkáspárt sem volt túl meggyőző.

Fogy az idő

Ezek után jött Theresa May, hogy a gordiuszi csomót feloldja és elfogadható megoldást találjon a kilépés mikéntjére. Úgy érezte, hogy közvetlen választói felhatalmazással kéne megnövelni legitimitását, hogy senki meg ne kérdőjelezhesse, bármilyen megoldást is talál. Ez azonban visszaütött: akkora népszerűségvezetést szenvedett el pártja, hogy csak kisebbségi kormányt tudott alakítani, melyet a brit érzelmű északír párt támogat kívülről.

Mindezzel mostanáig el lehetett húzni az időt, de miután már csak fél év maradt hátra az EU-tagság megszűnéséig, és még mindig nincs semmilyen megállapodás, miközben a lakosság hangulata is jócskán megváltozott, látván az eddigi és még várható gazdasági nehézségeket, az ellenzéki Munkáspártnak megjött a hangja. Úgy vélik, hogy adott esetben már akár nyerhetnének is egy, a közeljövőben tartandó választáson, és most érdemes képviselniük azt az álláspontot, amely csak a puha Brexitet fogadja el, vagyis azt a változatot, amikor az ország az egységes piac és a vámunió része marad.

Szigorú feltételek

Kidolgoztak 6 feltételt, melyeknek meg kell, hogy feleljen a megállapodás, különben nem támogatja. Mint szóvivőjük, Keir Starmer a BBC-n fogalmazott: nyilvánvaló, hogy a tárgyalások rosszul mennek, így csak egy rossz megállapodás sülhet ki belőlük, vagy akár meg sem állapodnak a felek. Egyiket sem fogják támogatni, ha szavazásra kerül a sor, és miután a konzervatív párton belül sincs egység, kizárt, hogy a parlament megszavazzon egy ilyen változatot.

Népszavazás

Ebben az esetben pedig patthelyzet áll elő, amire a Munkáspárt forgatókönyve a következő: általános választásokat fognak javasolni, ha ez nem sikerül, akkor egy második referendumot fognak erőltetni. Ez elvileg a kilépés mikéntjéről szólna, vagyis hogy maradjanak-e az egységes piacon és a vámunióban (ebben az esetben a munkaerő áramlása is szabad marad), vagy jöjjön a kapcsolatok keményebb megszakítása.

Starmer szerint a népszavazás akár az EU-tagágról is szólhat, vagyis felülírhatja a két évvel ezelőttit, bár a párt pénzügyi szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy nem a kilépésről döntenek majd, hanem annak mikéntjéről, végül most ő is támogatta a közös álláspontot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG