Hirdetés
Hirdetés

Bekeményít az ellenzék, még a Brexitet is megfúrhatják

2018. szeptember 26., 06:07

Magabiztos lett a brit Munkáspárt a konzervatívok Brexit-szerencsétlenkedését látva: bejelentették, hogy megvétóznak a parlamentben minden olyan, az EU-val kötendő megegyezést, ami nem tetszik nekik. Tőlük akár újabb népszavazás és bennmaradás is lehet, úgysem támogatták a kilépést.

Blair óta

Elemében a Munkáspárt, pedig már rég voltak jó pozícióban. Tony Blair 1997-től tartó hosszas miniszterelnöksége a virágkor volt számukra, de miután egy régi ígéret miatt átadta a hatalmat Gordon Brownnak, szinte lenullázódott a párt népszerűsége, amibe persze a 10 évvel ezelőtti válság is jócskán belejátszott.

2010 után aztán jöttek a konzervatívok David Cameronnal, aki végül az EU-tagságról szóló népszavazással tragédiába vezette országát, átengedve a kampányt a szélsőséges nacionalistáknak és saját pártja EU-ellenes részének, miközben ő maga meglehetősen gyengén kampányolt, de a Munkáspárt sem volt túl meggyőző.

Hirdetés

Fogy az idő

Ezek után jött Theresa May, hogy a gordiuszi csomót feloldja és elfogadható megoldást találjon a kilépés mikéntjére. Úgy érezte, hogy közvetlen választói felhatalmazással kéne megnövelni legitimitását, hogy senki meg ne kérdőjelezhesse, bármilyen megoldást is talál. Ez azonban visszaütött: akkora népszerűségvezetést szenvedett el pártja, hogy csak kisebbségi kormányt tudott alakítani, melyet a brit érzelmű északír párt támogat kívülről.

Mindezzel mostanáig el lehetett húzni az időt, de miután már csak fél év maradt hátra az EU-tagság megszűnéséig, és még mindig nincs semmilyen megállapodás, miközben a lakosság hangulata is jócskán megváltozott, látván az eddigi és még várható gazdasági nehézségeket, az ellenzéki Munkáspártnak megjött a hangja. Úgy vélik, hogy adott esetben már akár nyerhetnének is egy, a közeljövőben tartandó választáson, és most érdemes képviselniük azt az álláspontot, amely csak a puha Brexitet fogadja el, vagyis azt a változatot, amikor az ország az egységes piac és a vámunió része marad.

Szigorú feltételek

Kidolgoztak 6 feltételt, melyeknek meg kell, hogy feleljen a megállapodás, különben nem támogatja. Mint szóvivőjük, Keir Starmer a BBC-n fogalmazott: nyilvánvaló, hogy a tárgyalások rosszul mennek, így csak egy rossz megállapodás sülhet ki belőlük, vagy akár meg sem állapodnak a felek. Egyiket sem fogják támogatni, ha szavazásra kerül a sor, és miután a konzervatív párton belül sincs egység, kizárt, hogy a parlament megszavazzon egy ilyen változatot.

Népszavazás

Ebben az esetben pedig patthelyzet áll elő, amire a Munkáspárt forgatókönyve a következő: általános választásokat fognak javasolni, ha ez nem sikerül, akkor egy második referendumot fognak erőltetni. Ez elvileg a kilépés mikéntjéről szólna, vagyis hogy maradjanak-e az egységes piacon és a vámunióban (ebben az esetben a munkaerő áramlása is szabad marad), vagy jöjjön a kapcsolatok keményebb megszakítása.

Starmer szerint a népszavazás akár az EU-tagágról is szólhat, vagyis felülírhatja a két évvel ezelőttit, bár a párt pénzügyi szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy nem a kilépésről döntenek majd, hanem annak mikéntjéről, végül most ő is támogatta a közös álláspontot.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?