Hirdetés

Börtön helyett parlament: EP-képviselő lesz a lázadó politikusokból

Wéber Balázs, 2019. december 25., 13:00

A tervek szerint januártól elfoglalhatják helyüket az Európai Parlamentben azok a függetlenségpárti katalán politikusok, akiket Spanyolország be akar börtönözni.

Former Catalan leader Carles Puigdemont (L) departs from the accreditation center of the European Parliament after the decision of the European Court of Justice in Brussels, Belgium, 20 December 2019. The European Court of Justice has ruled on 19 December that Catalan separatist leader Oriol Junqueras has an MEP immunity when he was jailed by the Spanish Supreme Court in October, prompting calls for his immediate release. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Carles Puigdemont belépőkártyáját mutatja az Európai Parlament akkreditációs központjánál Brüsszelben. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Most vagyunk azon a helyen, ahol hat hónappal ezelőtt kellett volna lennünk

- ezekkel a szavakkal ünnepelte Carles Puigdemont december 20-án az Európai Parlament akkreditációs központjánál Brüsszelben, hogy ha háborút nem is, de legalább csatát nyert a spanyol hatóságok ellen folytatott küzdelemben.

Hirdetés

Javukra döntött a bíróság

A katalán függetlenségpárti politikus, Katalónia egykori elnöke és társa, Toni Comin – mindketten megválasztott európai parlamenti (EP) képviselők – egyúttal büszkén mutatták akkreditációs csomagjukat, amellyel végre beléphetnek az EP brüsszeli épületébe.

Puigdemont és Comin azért örülhettek, mert az Európai Unió Bírósága előző nap úgy döntött: a megválasztott képviselőknek, így nekik is minden esetben joguk van mandátumuk betöltéséhez. A határozatot David Sassoli, az EP elnöke hivatalos bejelentésben is megerősítette a parlament plenáris ülésen.

Börtönre ítélve

A májusi EP-választáson összesen három függetlenségpárti katalán politikus – Puigdemont és Comin mellett Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes –  került be az EP-be, azonban mindeddig nem foglalhatták el a helyüket, mivel nem vehettek részt a spanyolországi beiktatási ceremónián a katalán függetlenségpárti mozgalomban játszott szerepük miatt.

Oriol Junquerast októberben a spanyol legfelsőbb bíróság 13 év börtönbüntetésre ítélte. A vezető jelenleg is börtönben van. Az Európai Bíróság mostani ítéletében ugyanakkor a politikus azonnali szabadlábra helyezésére szólította fel a spanyol hatóságokat, mivel mentelmi joga már érvényben volt, amikor a spanyol legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte őt.

Puigdemont ellen a spanyol hatóságok 2017 végén emeltek vádat lázadás miatt. A politikus Brüsszelbe menekült, hogy elkerülje a letartóztatást, és azóta sem térhetett vissza hazájába. Szintén Belgiumban keresett menedéket Toni Comin, aki egészségügyi miniszter volt a Puigdemont-kormányban, és szinrtén részt vett a függetlenségi mozgalomban.

Beülnek a parlamentbe

Az uniós bíróság döntése nagy valószínűséggel hatással lesz majd a Puigdemont kiadatásáról szóló ítéletre is, amelyet jövő február 3-ra időzített egy belga bíróság.

A Financial Times szerint a volt katalán elnök ugyanakkor már januárban szeretné elfoglalni a helyét az EP-ben, azaz részt szeretne venni a jövő évi első plenáris ülésen.

A helyzetet bonyolítja, hogy a spanyol választásokat megnyerő szocialista párt tárgyalásokat folytat a függetlenségpárti katalán pártokkal kormányalakítás ügyében. Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a szocialisták vezére arra próbálja rávenni őket, hogy ne akadályozzák meg a kisebbségi kormánya megalakulását.

A bíróság döntése nem akasztja meg a tárgyalásokat. Ne csináljunk akadályokat olyan dolgokból, amelyeket a bíróságokon kell rendezni. A kormány nem adta fel, hogy még az idén szavazásra vigye a kormányalakítást a parlamentben

- idézte a brit lap Sánchezt.

Fellázadt Katalónia

Mint arról beszámoltunk, idén ősszel tömegtüntetések törtek ki számos katalán városban, miután a spanyol legfelsőbb bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés, gyakorlatilag a 2017-es függetlenségi népszavazásban játszott szerepük, valamint a függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A spanyol kormány akkor azt közölte, hogy elfogadja és tiszteletben tartja, a katalán kormány viszont elutasította, igazságtalannak és antidemokratikusnak tartotta az ítéletet.

A feszültség miatt még az FC Barcelona – Real Madrid örökrangadót is el kellett halasztani a spanyol labdarúgó-bajnokságban. A meccset végül december 18-án rendezték meg, az eredmény 0:0 lett – azaz a két szemben álló fél a pályán sem bírt dűlőre jutni egymással.

Szakértői interjúnk a témában: Lehet-e független Katalónia? Lázadás, foci és harminc év börtön. Mi áll a spanyol-katalán balhé hátterében? Videókommentárunk a témában:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

1800 fővel többen dolgoztak a magyar McDonald's-nél – de mennyiért?

1800 fővel többen dolgoztak a magyar McDonald's-nél – de mennyiért?

A magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?