3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Arra számítanak az elemzők, hogy Bank of England a héten megvágja a több mint hét éve 0,5 százalékon lévő alapkamatot.
Kép forrása: EPA

A lépésre a brit EU-tagságról tartott június végi népszavazás utáni reálgazdasági és piaci sokk miatt kényszerülhet rá a brit jegybank monetáris tanácsa soron következő, csütörtöki ülésén. A június 23-i referendumon a résztvevők nem egészen 52 százaléka arra voksolt, hogy Nagy-Britannia ne legyen többé az Európai Unió tagja.

Pocsék lett a BMI

Három éve nem látott mélységbe zuhant a brit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index: a júniusi 52,4-ről 48,2-re esett a mutató. Részletek >>>>

Az IHS Markit intézet 1000 vállalat bevonásával készített felmérése szerint a Brexit-szavazás következményeként júliusban olyan meredeken csökkenhetett a brit gazdaság teljesítménye, ahogy utoljára a világgazdasági válság kirobbanása után, 2009 elején. 

Előző hónapban is várták a vágást

A piacok már júliusban is kamatcsökkentést vártak, de a brit jegybank monetáris tanácsa akkor még szinten tartotta az alapkamatot, igaz, egyenes utalást tett rá, hogy augusztusban lehetséges a monetáris politika további enyhítése. A vállalatok és a fogyasztók is bizonytalanok, mert nem lehet tudni, pontosan mikor, és milyen feltételekkel távozik az Egyesült Királyság - és vele a pénzügyi világ egyik központja, London - az Európai Unióból. A fogyasztói hangulat 26 éve nem látott ütemben zuhant, és nyomás alá került az angol font is. Mindez rontja a brit cégek profitvárakozásait. 

Johannes Mayr, a BayernLB közgazdásza éppen a font gyengülése miatt látja úgy, hogy a brit jegybank meglepetést okoz a piacoknak, és augusztusban sem változtat az alapkamaton. Szavai szerint egy lazítás tovább lökné a fontot lefelé a lejtőn, mert a befektetők a további kamatcsökkentéstől és az esetleges negatív kamatoktól félve kimenekítenék pénzüket a fonteszközökből. A szakember szerint ugyanakkor a Bank of England mindenképpen el fog fogadni olyan intézkedéseket, amelyekkel élénkítheti a hitelezést. Ellenkező esetben ugyanis szerinte hitelszűke fenyegethet, és ennek súlyos következményei lehetnek az egész brit gazdaságra nézve.

A brit jegybank a népszavazás után egyszer már lazított a bankokra vonatkozó tőkekövetelményeken. A bankszektor helyzetét is érinti az a Brexit utáni másik komoly aggodalom, hogy az ingatlanok - különösen Londonban - tetemesen veszíthetnek az értékükből.

Marco Bargel, a Postbank vezető közgazdásza úgy vélte: a brit jegybank akár nem konvencionális eszközöket - például kötvényvásárlást - is be fog vetni, hogy tovább lazítson a pénzpolitikán. A Bank of England egyelőre nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos keretösszegét. Egyes szakértők szerint azonban előbb-utóbb kénytelen lesz növelni a keretösszeget, hogy megelőzze a brit gazdaság recesszióba süllyedését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG