Hirdetés
Hirdetés

Brutális összegeket szánnak Európa védelmére

2018. június 13., 17:33

Az előző pénzügyi ciklushoz képest lényegesen nagyobb források jutnak az Európai Védelmi Alaphoz.

Az Európai Bizottság 13 milliárd eurót fordítana az Európai Védelmi Alap finanszírozására a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban. Az alap célja az e téren jelenleg jórészt az Egyesült Államoktól függő Európai Unió stratégiai autonómiájának megteremtése, a tagországi beruházások hatékonyabbá tétele, a biztonság megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása. A Védelmi Alap büdzséje 2017 és 2020 között 590 millió euró volt.

A Védelmi Alap több mint 4 milliárd eurót biztosítana kutatási projektek közvetlen finanszírozására, ezen felül pedig csaknem 9 milliárd euró állna rendelkezésre a tagországok beruházásainak kiegészítésére. Mindez pénzügyi hátteret biztosítana a modern és teljesen interoperábilis technológiákba való befektetéseknek. A tervekben korszerű drónok, radarok, repülőgépek, egyenruhák prototípusainak kifejlesztése szerepel.

Hirdetés

Egy uniós hadseregtől féltek a britek

A brüsszeli testület emellett javaslatot tett az egyebek mellett külföldi katonai műveletek finanszírozására szolgáló Európai Békekeret létrehozására, amely 10,5 milliárd eurós, költségvetésen kívüli, biztonsági és védelmi célú mechanizmusok összevonásával létrejövő forrásokból gazdálkodhatna a következő pénzügyi ciklusban. Az új eszköz megkönnyítené az EU hozzájárulását a különböző béketámogató műveletekhez és bővítené az uniós katonai és védelmi támogatások körét.

Ezeket a védelmi integrációs terveket sokáig az Egyesült Királyság blokkolta, attól tartva, hogy azok végül egy uniós hadsereg felállításához fognak vezetni, de friss sajtójelentések szerint London szeretné, ha a Brexit után a szigetország is részt vehetne a Védelmi Alapban.

Az EB végül bejelentette: a következő pénzügyi ciklusban megnövelnék a biztonsági kiadásokat, a jelenlegi 3,5 milliárd euróról 4,8 milliárdra, míg a belső biztonsági alap forrásait több mint a duplájára, 2,5 milliárd euróra növelnék. Ebből 1,5 milliárd eurót különítenek el a tagállamok számára, hogy erősítsék ellenállóképességüket, míg a maradék összeg az előre nem látható kiadásokra tartják fenn.

Komoly pénzeket szán az EU erre a területre - nekünk is jut?

Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót javasol kutatásra és innovációra fordítani a következő, 2021 és 2027 közötti uniós pénzügyi időszakban, az előző ciklusban ehhez képest a program költségvetése 80 milliárd euró körül volt. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?