1p
Az NGM adatai szerint a GDP 2,1%-a lehet a 2012-es deficit, a részletes adatokban nincs meglepetés. A kiadási oldalon sokat javított tavaly az állam, az adóbevételek legtöbbje viszont elmaradt a várt szinttől.

Az államháztartás központi alrendszerének 2012. évi előzetes éves pénzforgalmi hiánya a törvényi módosított 671,9 milliárd forintos előirányzathoz képest 607,5 milliárd forintra teljesült, mely a GDP 2,1%-ának felel meg - derül ki az NGM által ma publikált, részletes államháztartási adatokból.

Ezért megy Orbán Brüsszelbe
A kormány mindent egy lapra feltéve összpontosított a hiánycél elérésére - melyet a romló gazdasági kilátások miatt 2012-ra és 2013-ra is 2,7%-ra emelt -, ez a célja teljesült, más kérdés, hogy mennyire ismeri el ezt a teljesítményt az EU. Orbán Viktor a hónap végén Brüsszelbe utazik, és találkozik José Manuel Barrosóval - ezt ma a Miniszterelnökség is megerősítette. Sok múlik a látogatáson, 7 év után kerülhetünk ki az EDP-eljárásból. Részletek >>>

A 2012. évi központi alrendszerű pénzforgalmi hiány alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön – az Ecofin tanács ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint a magánnyugdíjpénztárból átlépők miatti 50,9 milliárd forintos többletbevétellel nem számolva – a kitűzött 2,7%-os uniós módszertan szerinti hiánycél. A pontos adatok 2013. március végén a KSH által az Európai Uniónak hivatalosan megküldött, ún. EDP-jelentésben kerülnek publikálásra. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin tavasszal dönt majd arról, hogy Magyarország ellen megszünteti a 2004 óta fenntartott túlzottdeficit-eljárást (EDP).

A kormány a 2012-es költségvetést 576,2 milliárdos hiánnyal fogadta el, novemberben ezt közel 100 milliárddal emelték meg (az önkormányzati adósságok első részletének átvállalására kellett a pénz), októberben pedig volt egy komolyabb, 133 milliárdos zárolás. A hiány közel egy évtizede nem volt ilyen alacsony.



Az ágazati adókból és a jövedéki adóból jött a pénz

A központi költségvetés 2012. évi bevételei a törvényi előirányzathoz képest mintegy 172 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A főbb adóbevételek esetében az előirányzathoz képest elmaradtak a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adó, a pénzügyi szervezetek különadói, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek, viszont magasabb összegben teljesültek a jövedéki adó, az illetékbevételek, valamint az egyes ágazatokat terhelő különadók. Nagyobb mértékben realizálódtak az előirányzatnál a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, valamint az egyéb bevételek.

Spórolt az állam, a költségvetési szerveknek több jutott

A 2012. évi kiadások a törvényi módosított előirányzathoz képest mintegy 242 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, vagyis tavaly spórolt az állam. A kiadások esetében elmaradtak a törvényi előirányzattól a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a kormányzati rendkívüli kiadások, az önkormányzati adósságok törlesztéséhez nyújtott támogatások és az EU költségvetéséhez kapcsolódó hozzájárulások.
Ugyanakkor magasabb mértékben realizálódtak többek között az egyedi és normatív támogatások, a költségvetési szervek kiadásai (a bevételi többleteikkel összhangban), valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

Magasabb kamatkiadások

A kamatkiadások a 2012. évben az 1065 milliárd forintos törvényi előirányzathoz képes 137 milliárd forinttal többet, 1202,4 milliárd forintot tettek ki, a kamatbevételek pedig az 59,3 milliárd forintos előirányzathoz képest 86,6 milliárd forinttal magasabb összeget 145,9 milliárd forintot értek el. A 2012. évi tényleges nettó kamatkiadás (1056,5 milliárd forint) így összességében 50,8 milliárd forinttal tért el az eredeti előirányzattól.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG