4p
Trumpot nem érdekli a külügyminisztériuma, csak a 36 éves vejére hallgat a világ dolgaiban. Iránymutatás és vízió nélkül hánykolódik jelenleg a minisztérium demoralizált 70 ezer alkalmazottja. Trump a külügy költségvetését 37 százalékkal (!) szándékozik megnyirbálni és helyette inkább fegyvereket vásárolna a Pentagon büdzséjének 10 százalékos emelésével.

A befolyásos The Atlantic folyóirat hátborzongató cikket közölt az amerikai külügyminisztériumban jelenlegi belső viszonyairól. A lap több tucat diplomatával és munkatárssal folytatott háttérbeszélgetést, így állt össze a megdöbbentő kép arról, hogy mi folyik világ vezető politikai hatalmának külügyminisztériumában. Ez az intézmény (State Department) jelenleg 70 000 embert foglalkoztat világszerte, de a jelenlegi fejetlenség alapján nyugodtan kijelenthető, hogy egy sarki zöldségesnél nagyobb szervezettség uralkodik, mint ezekben a napokban az amerikai külügyben.

Lesajnálva, elfelejtve

Káncz Csaba

A források elmondták a lapnak, hogy az új kormányzatban a külügyet demonstratíve kihagyja a Fehér Ház számos külföldi vezetővel folytatott tárgyalásokból és több esetben a Trump csapata a tanácsaikat sem kérik ki. A munka gyakorlatilag lebénult, míg korábban egy középvezető átlagosan 200 email-t kapott a fiókjába naponta, ez most két tucatra redukálódott. A külügyminisztériumban kezd kialakulni az a vélemény, hogy a Fehér Ház már a létezésüket is megkérdőjelezi – és hogy ez nem csak egy sejtelmes érzés, jelzi Trump minapi bejelentése is, hogy a külügy költségvetését 37 százalékkal (!) szándékozik megnyirbálni és helyette inkább fegyvereket vásárolna a Pentagon büdzséjének 10 százalékos emelésével.

Egy vezető diplomata véleménye szerint Trump úgy gondolja, hogy saját veje, a 36 éves Jared Kushner mindent elintéz és mindent a kezében tart. A megszólaltatott diplomatát ez a hozzáállás a fejlődő világra emlékezteti, ahol az elnöki család ural mindent és a külügy az elnök szerint ostoba fajankók gyülekezete.

Diplomaták vakrepülésben

Bár az új kormány több, mint öt hete hivatalban van, azóta nem volt még egyetlen külügyi sajtótájékoztató sem, holott korábban az napi rutin volt. Bár ezt jövő hétfőtől újra akarják kezdeni, az elmúlt másfél hónapban az amerikai diplomaták vakrepülést folytattak, mindenfajta eligazítás nélkül. Többségük az elnöki szóvivő tájékoztatóiból próbál meg következtetni az új prioritásokra és hangsúlyokra.

A volt Exxon vezér és új külügyminiszter, Rex Tillerson az állománygyűlésen nem vázolta fel vízióját Amerikáról és a világban elfoglalt helyéről, csak valamilyen ködös reformokról beszélt a megzavarodott beosztottainak. Az állományt felettébb idegesíti, hogy a mai napig nincsen kinevezve államtitkár az intézményben és több helyettes államtitkári pozíció is betöltetlen. Amikor Tillerson legutóbb az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Bonnban, akkor Lavrovot egy tucat munkatársa kísérte, míg az amerikai mellett üres székek ásítoztak.

Csillogó szemű dilettánsok a fedélzetre!

Mintha csak a magyar Külügyminisztérium 2014-es szétzilálását játszanák újra Washingtonban, az amerikai külügy stratégiai fontosságú hivatalait töltik most föl frissen végzett, de politikailag vonalas huszonévesekkel. A 20. századi amerikai diplomácia doyenje, George Kennan által létrehozott Szakpolitikai Tervező Irodát most elárasztották a zöldfülűek, köztük egy ügyvédnő is, akinek eddig életében az az összes külügyi tapasztalata, hogy Magyarországon született. A külügyi állomány megalázónak érzi, hogy Tillerson még a saját kabinetfőnökét sem hozhatta magával, hanem Margaret Peterlin személyében még őt is a Trump csapata akasztotta a nyakába.

Az egyik forrás találóan önmagát a Második Világháború utáni brit külügyminisztérium diplomatáihoz hasonlította, akiknek rá kellett jönniük, hogy a nap igenis leáldozott a birodalom fölött. Az amerikai diplomata viszont még traumatizáltabb most, mint az akkori britek, hiszen szerinte most háború nélkül zilálják szét a globális rátekintésű intézményüket.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG