4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

A XXI. század eddig eltelt 18 évében az Egyesült Államokban több amerikai halt meg kábítószer- és opiát tartalmú narkotikumok túladagolása következtében, mint a XX. és XXI. század összes amerikai háborúiban elesett katonája összesen, beleértve a két világháborút, Koreát, Vietnámot, az Öböl-háborúkat és Afganisztánt. Mára a túladagolás lett az 50 év alatti amerikaiak halálának elsőrendű okozója – 2017-ben 72 000 ember halálához járulva hozzá -, meghaladva a közlekedési haláleseteket is. Erőteljes földrajzi koncentrációt is látunk, amennyiben a „rozsdaövezeti” szövetségi államokban nő a halálozások száma robbanásszerűen, ott, ahol több egykori virágzó ipari- és bányaváros mára kísértetvárossá alakult. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Trump roncstársadalmi bázisa

Valóban, a gazdasági globalizáció következményeként az elmúlt 35 évben a feldolgozóipari munkahelyek 35 százaléka tűnt el az Egyesült Államokban. Ez viszont torz gazdasági szerkezetet és irdatlan szociális kiadást von maga után. Ezt sérelmezték a választók, ezért nyílt tér a Trump- és Sanders-jelenségnek. Így lett az USA legfontosabb elnökválasztási kampánytémája 2016-ban egy szűk réteg soha nem látott gazdagsága - szemben a lecsúszó középosztállyal és a reménytelen roncstársadalommal. S bár a washingtoni politikai propaganda fantasztikus munkanélküliségi adatokkal dicsekszik, valójában 2000 óta folyamatosan esik a foglalkoztatási ráta (a civil lakosság azon része, amely vagy dolgozik, vagy aktívan munkát keres).

Kéz a kézben

Káncz Csaba

Az amerikai piacra ömlő heroin több, mint 90 százaléka Mexikóból jön. A szintetikus opioidok nagy része viszont Kínából, mindenekelőtt a fentanil és annak származékai, valamint a karfentanil, amely eredetileg nagyvadak elkábítására szolgált. Ez utóbbiakat kis tételben, postai úton, vagy futárszolgálattal küldik az USA-ba. Ma már pilóták, tanárok, rendőrök, tűzoltók is rabjai az opiodtermékeknek és azáltal vált ez nemzeti krízissé, hogy az amerikai orvosok nem csak erős fájdalmakra, de múló kényelmetlenségre is hajlandók felírni az opioidfüggőséget kiváltó erős gyógyszereket, mint például a Percocet és az OxyContin. A rendszert átszövő irtózatos korrupcióra példa, hogy tíz év alatt 20 millió 800 ezer vényköteles fájdalomcsillapító tablettát adtak el egy 2900 lakosú amerikai kisvárosban – és senkinek nem tűnt fel semmi.

Trump pont egy éve nemzeti közegészségügyi szükséghelyzetet hirdetett az Egyesült Államokban az egyre súlyosbodó opioid-válság miatt. De ez inkább PR-lépésnek számít, mivel a Fehér Ház nem biztosítja a szükséges erőforrásokat a válság kezelésére.  Eközben a gyógyszeripar kilóra megveszi a washingtoni politikát, az elmúlt évtizedben 2,5 milliárd dollárt (!) ölve lobbizásra és kongresszusi képviselők pénzügyi támogatására. Csupán Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke 2016-ban 230 000 dollár támogatást kapott a gyógyszeripartól. Márpedig miközben az iparág lobbistái szabták meg az elmúlt években az orvosi szakpolitikai törvénykezést, aközben 1999 és 2015 között négyszeresére nőtt az opioid túladagolásban elhunytak száma.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG