4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az IMF és az oligarchák által űzött ukrán miniszterelnöknek egy éves kormányzással sikerült egy százalékos népszerűségi szintre leküzdenie magát. Hrojszman az elkövetkező hetekben beáldozhatja energiaügyi, infrastrukturális és egészségügyi minisztereit, hogy elkerülje a bizalmatlansági szavazást. Amerikai híradások Putyin új stratégiájáról számolnak be Kelet-Ukrajnával kapcsolatban.
Volodimir Hrojszman - Fotó: EPA/Sergey Dolzhenko

Volodimir Hrojszman egy éve Porosenkó elnök kívánságára került a kormány élére. A 39 éves miniszterelnök aztán 12 hónapos kormányzás után mára Ukrajna legelutasítottabb politikusa lett. Az egekbe szökő árak és a tomboló korrupció teljesen elhiteltelenítették őt és kormányzatát.

Az IMF és az oligarchák szorításában

A közvéleménykutatások szerint Hrojszman jelenleg a lakosság egy (!) százalékának támogatását élvezi. Ez még annál is kevesebb, mint amelyet közutálatnak örvendő elődje, Arszenij Jacenyuk elért, amikor tavaly áprilisban megbukott. A folyamatos villany- és gázáremeléseket az IMF által követelt energiapiaci dereguláció hozza magával és bár ezek közgazdaságilag jogos lépések, folyamatosan ássák alá a politikai osztály iránti bizalmat.

Bár az ukrán szociális miniszter a nyugdíjkorhatár emelését már több alkalommal is kizárta, de pontosan erre lesz szükség, ha Kijev meg akarja kapni a fizetőképességének fenntartásához szükséges IMF folyósításokat. Ide tartozik még a termékeny ukrán termőföldek kereskedelmének felszabadítása és az eddig akadozó állami üzemek privatizációjának felgyorsítása is. Ezek a tervek különösen a nacionalista pártokat háborítják föl.

Elkerülni a bizalmatlansági szavazást

Több közülük eddig még nem tudott bekerülni a törvényhozásba. De az egy éves bizalmatlansági indítványmentes kegyelmi időszak lejárta után, amit Hrojszman eredetileg konszenzussal kapott, most újra nőnek az előrehozott választások esélyei. Hrojszman és Porosenkó nagy ellenfele ezekben a napokban Julija Timosenkó, egykori kormányfő és egyben a 2004-es ’narancs-forradalom’ vezetője. Az áremelések elleni folyamatos populista tüntetéseivel elérte azt, hogy Ukrajna legkedveltebb politikusa lett a maga 20 százalékos támogatottságával. Ő továbbra is Washington látókörében van, ezért is találkozott vele Trump még februárban.

Kijevi politikai megfigyelők szerint Hrojszman az elkövetkező hetekben beáldozhatja energiaügyi, infrastruktúrális és egészségügyi minisztereit, hogy elkerülje az azonnali bizalmatlansági szavazást. Mindenesetre világos, hogy az elkövetkező hetek Hrojszman és egész Ukrajna számára döntő fontosságúak lesznek, különösen, mivel a Donbaszban továbbra is szólnak a fegyverek – ami ráadásul többek számára kiváló üzlet.

Már az EBESZ is veszélyeztetett

Március közepén Kijev betiltotta az áruszállítást vasúton és közúton egyaránt a kelet-ukrajnai frontvonalon keresztül. A lépést a kijevi vezetés indoklása szerint a szakadár területeken működő, ukrán tulajdonú vállalatok elfoglalása, valamint a térségben zajló fegyveres konfliktus, az "Ukrajnával szembeni orosz agresszió" felerősödése tette szükségessé.

Múlt vasárnap pedig Luhanszk megye szakadár ellenőrzésű részén aknára futott és felrobbant az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek egy autója. A tragédiában egy amerikai megfigyelő életét vesztette, egy német és egy cseh pedig megsebesült. A több mint három éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus alatt eddig ez volt a legsúlyosabb incidens, amely az EBESZ megfigyelőivel történt a Donyec-medencében, most először vesztette életét a misszió egy tagja küldetés közben. A történteket Kijev terrorcselekménynek, az orosz külügyminisztérium pedig „provokációnak” minősítette.

Befagyasztani a konfliktust

Káncz Csaba

Amerikai híradások Putyin új stratégiájáról számolnak be. Ezek szerint Moszkva le akarja választani a térséget Ukrajnáról, mégpedig úgy, hogy formálisan nem ismerik el, illetve nem annektálják a gyakorlatilag Ukrajnától már független régiót – ahogyan ezt látjuk Tansznyisztria és Dél-Oszétia esetében is. Lépésről lépésre haladnak a cél elérése felé: a Donbaszban tevékenykedő oroszbarát szeparatisták hatalmát kihasználva fokozatosan erősítik Oroszország és a térség gazdasági kapcsolatait.

A múlt héten az orosz államvasutak jelentősen csökkentette a lázadók kezén lévő területre irányuló szén- és vasércszállítás tarifáit, miután ezeken a részeken a fémfeldolgozó ipar a legnagyobb munkaadó. Korábban a kijevi vezetés leállította a nyersanyagszállításokat, hogy nyomást gyakoroljon a szeparatistákra, ám Moszkva ezzel a lépésével megoldja ezt a problémájukat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG