Hirdetés
Hirdetés

Egy maffiaállam vette át az Európai Unió elnökségét?

Káncz Csaba, 2018. január 05., 12:15

A bolgár politikának és államapparátusnak lesújtó hírneve van Brüsszelben. Szófiában senkit sem vonnak vád alá politikai korrupció miatt, egyetlen egy volt kormányzati tisztségviselő sincsen rács mögött. Mára a bolgár népességből két és fél millió ember dolgozik külföldön, míg otthon ennél kevesebb munkavállaló tevékenykedik, csupán 2,2 millió.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Az Európai Unió bolgár elnöksége alkalmából korlátozott számban készített érme a Bolgár Nemzeti Bank szófiai székházában. (Fotó forrása: MTI/EPA/Vasszil Donyev)
Az Európai Unió bolgár elnöksége alkalmából korlátozott számban készített érme a Bolgár Nemzeti Bank szófiai székházában. (Fotó forrása: MTI/EPA/Vasszil Donyev)

A január elsején kezdődő bolgár EU elnökség az első igazi balkáni elnökség az EU Tanácsa 60 éves történetében. Bulgária számára igazi kihívást jelent ez a fél éves időszak, hiszen olyan témák felett kell koordináló szerepet betöltenie, mint a viharos Brexit tárgyalások, a megosztó menekült- és migránsválság, és a 2020 utáni új EU költségvetés előkészítése. Szófia már korábban bejelentette programját és annak a prioritásait: az ország elsősorban a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió erősítésére, a nyugat-balkáni államok integrációjára, a kontinens stabilitására és biztonságára, illetve a digitalizációra, a versenyképesség fokozására kíván majd összpontosítani.

Most mutasd meg!

Hirdetés

A Brüsszel által évek óta elfeledett Nyugat-Balkán kapcsán Bulgária hangsúlyozta: a térség országainak "európai perspektívára" van szükségük, és ehhez konkrét lépések, világos cselekvési tervek kellenek. Szófia kiemelten akarja segíteni a térség EU tagjelölt államainak pozícióját, így Szerbiáét, Montenegróét, Macedóniáét és Albániáét. A biztonságpolitika és a migrációs politika területén a bolgár kormány szerint konszenzusra kell jutniuk az EU tagállamainak. Szófia szerint a krízist a gyökerénél kell kezelni, a biztonsági helyzet javításához pedig erősíteni kell a határok védelmét és az információk megosztását a tagállami hatóságok között.

A bolgár politikának és államapparátusnak lesújtó hírneve van Brüsszelben. A Politico a napokban egyenesen egy "túlélési útmutatót" közölt Szófiáról az eurokraták számára. Valóban, Bulgária 25 ezer vendéget vár az elnökség fél éve alatt, kezdve már január 12-én, a Bizottság kihelyezett ülésével. Szófia most kitehet magáért, és mint annak idején Szlovákia egy sikeres elnökséggel, felteheti az EU hatalmi térképére az országot és a régiót. Vagy éppen ellenkezőleg, bebetonozhatja a bábáskodásra szoruló, amatőr politikai elittel rendelkező szegény keleti tagállam imázst.

Brüsszelben sokakat aggodalommal tölt el, hogy Bulgáriában a tavaszi választások nyomán az ultranacionalista pártszövetségnek tartott Egyesült Hazafiak is tagja lett a kormánykoalíciónak. A gyűlöletkeltő üzeneteiről ismert párt négy tagját adta a kabinetnek, és így az uniós tagállami kormányokat tömörítő Tanács két formációját is az Egyesült Hazafiak politikusai fogják vezetni a következő fél évben. Valeri Szimeonov kormányfő-helyettes például "fékezhetetlen majmoknak" nevezte a romákat, Neno Dimov környezetvédelmi miniszter, aki a környezetvédelmi tanács üléseit fogja elnökölni, pedig tagadta a klímaváltozás jelentette veszélyeket.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Foglyul ejtett állam

11 évvel az EU csatlakozás után az ország – Romániával karöltve – még mindig megfigyelési mechanizmus (CVM) alatt van. A legutóbbi jelentés kiemeli a bírók függetlenségére és a jogállamiságra leselkedő súlyos veszélyeket, valamint az alkotmányellenes törvénykezést. A Transparency International jelentései szerint Bulgária az EU legkorruptabb országa.

A szófiai Demokrácia Tanulmányok Intézetének vezetője szerint Szófiában senkit sem vonnak vád alá politikai korrupció miatt és egyetlen egy volt kormányzati tisztségviselő sincsen rács mögött. Az Intézet jelentése szerint a bolgár felnőtt lakosság több, mint ötöde vett már konkrétan részt élete folyamán korrupt tranzakcióban – ennek ellenére 2015-ben csupán 72 bírósági ügyet zártak le korrupció témájában. Ezek a közállapotok tömeges kivándorláshoz vezettek a rendszerváltás óta, olyannyira, hogy mára a bolgár népességből 2,5 millió ember dolgozik külföldön, míg otthon ennél kevesebb munkavállaló tevékenykedik, csupán 2,2 millió.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elismerték a magyarok: enélkül el sem tudják képzelni az életet

Elismerték a magyarok: enélkül el sem tudják képzelni az életet

Az otthoni internet és a wifi közel annyira fontos egy magyar háztartásban, mint a mosógép vagy a vezetékes telefon. A UPC felmérése szerint emellett szempont, hogy gyors legyen, olcsó, és lehetőleg jó router járjon mellé a szolgáltatásban. Számítógépet azonban szinte már senki sem használ, a magyarok hivatalosan is mobilra költöztek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?