Hirdetés
Hirdetés

Egyre többet eszünk ebből a húsból - tényleg hatott az áfacsökkentés?

2018. március 17., 12:53

Az elmúlt években megduplázódott az ágazat támogatása, a fogyasztás növekedését pedig a lakosság növekvő jövedelme táplálja.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint mintegy 2,2 kilogrammal nőtt éves szinten a húsfogyasztás Magyarországon egy emberre vetítve, a földművelésügyi miniszter szerint mindez annak köszönhető, hogy 2016 elején csökkent a sertéshús, idén januártól pedig a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is 5 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról.

Fazekas Sándor szerint 2016 óta átlagosan 23-25 kilogramm az átlagos sertéshús-fogyasztás. A mintegy tíz százalékos növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is - tette hozzá.

Hirdetés

Megduplázódott a támogatás

A miniszter elmondta: a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul az ágazat fehéredéséhez, a feketekereskedelem visszaszorításához. Az utóbbi években folyamatosan nő az agrártámogatásokra fordítható összeg a költségvetésben és a lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására.

Horror vágóhídra bukkantak: ez még az ellenőröknek is sok volt Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Fazekas Sándor elmondta: 2010-ben 50 milliárd forintot fordított az állam a termelők támogatására saját forrásból, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást. Idén már mintegy 103 milliárd forintot fordít erre Magyarország. Hozzátette: támogatás hiányában az olcsó, dömpingáras, gyakran bizonytalan eredetű és élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelentő importtermékek lennének a magyar piacokon.

A földművelésügyi miniszter szerint az elmúlt években a belföldi termelés, az állattartás helyzete stabilizálódott, a sertéságazat túlélte az piaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. Kiemelte: a tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a húsmarha-ágazat pedig jelentősen növekedett.

Túl sokat eszünk

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, az őshonos mangalica fajta természetes magyar élelmiszer, amely népszerű a belső és a külső piacokon egyaránt. Magyarországon jelenleg 220 gazdaságban foglalkoznak mangalicával, míg 2011-ben csupán 136 tenyészet volt – a hatezres tenyészkoca-állomány pedig mintegy tízezerre nőtt az elmúlt években. Prémiumterméknek számít a mangalicahús a távoli piacokon, például Japánban, Koreában, Hong-Kongban és Kínában is.

Dietetikusok szerint ez a mennyiség már egészségtelennek is számíthat, mivel a sertéshús fogyasztását inkább csak előétel-mennyiségben, hetente körülbelül kétszer, alkalmanként 8-10 dekagramm mennyiségben javasolják – írja az Index. Ez éves szinten 10 kilót jelentene, vagyis most átlagosan 2,5-szer annyi sertést eszik a magyar, mint a javasolt mennyiség.

Kevesebb a koca, drágább a sertéscomb – mit esznek a magyarok?

A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke.

A területek teljesítménye vegyes képet mutatott, a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat kibocsátása például 9,8 százalékkal növekedett, amelyet elsősorban a belföldi értékesítés 23,3 százalékos bővülése eredményezett. További részletek >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Hirtelen minden szép és jó lett a világban a múlt heti összeomlás után: visszatértek az amerikai tőzsdeindexek a kritikus szintek fölé, és Európában is nagyot mentek a tőzsdeindexek. A nyertesek közt van a BUX, legtöbbet a Mol emelkedett a nagy papírok közül.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?