Hirdetés
Hirdetés

Egyre többet eszünk ebből a húsból - tényleg hatott az áfacsökkentés?

2018. március 17., 12:53

Az elmúlt években megduplázódott az ágazat támogatása, a fogyasztás növekedését pedig a lakosság növekvő jövedelme táplálja.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint mintegy 2,2 kilogrammal nőtt éves szinten a húsfogyasztás Magyarországon egy emberre vetítve, a földművelésügyi miniszter szerint mindez annak köszönhető, hogy 2016 elején csökkent a sertéshús, idén januártól pedig a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is 5 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról.

Fazekas Sándor szerint 2016 óta átlagosan 23-25 kilogramm az átlagos sertéshús-fogyasztás. A mintegy tíz százalékos növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is - tette hozzá.

Hirdetés

Megduplázódott a támogatás

A miniszter elmondta: a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul az ágazat fehéredéséhez, a feketekereskedelem visszaszorításához. Az utóbbi években folyamatosan nő az agrártámogatásokra fordítható összeg a költségvetésben és a lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására.

Horror vágóhídra bukkantak: ez még az ellenőröknek is sok volt Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Fazekas Sándor elmondta: 2010-ben 50 milliárd forintot fordított az állam a termelők támogatására saját forrásból, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást. Idén már mintegy 103 milliárd forintot fordít erre Magyarország. Hozzátette: támogatás hiányában az olcsó, dömpingáras, gyakran bizonytalan eredetű és élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelentő importtermékek lennének a magyar piacokon.

A földművelésügyi miniszter szerint az elmúlt években a belföldi termelés, az állattartás helyzete stabilizálódott, a sertéságazat túlélte az piaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. Kiemelte: a tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a húsmarha-ágazat pedig jelentősen növekedett.

Túl sokat eszünk

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, az őshonos mangalica fajta természetes magyar élelmiszer, amely népszerű a belső és a külső piacokon egyaránt. Magyarországon jelenleg 220 gazdaságban foglalkoznak mangalicával, míg 2011-ben csupán 136 tenyészet volt – a hatezres tenyészkoca-állomány pedig mintegy tízezerre nőtt az elmúlt években. Prémiumterméknek számít a mangalicahús a távoli piacokon, például Japánban, Koreában, Hong-Kongban és Kínában is.

Dietetikusok szerint ez a mennyiség már egészségtelennek is számíthat, mivel a sertéshús fogyasztását inkább csak előétel-mennyiségben, hetente körülbelül kétszer, alkalmanként 8-10 dekagramm mennyiségben javasolják – írja az Index. Ez éves szinten 10 kilót jelentene, vagyis most átlagosan 2,5-szer annyi sertést eszik a magyar, mint a javasolt mennyiség.

Kevesebb a koca, drágább a sertéscomb – mit esznek a magyarok?

A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke.

A területek teljesítménye vegyes képet mutatott, a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat kibocsátása például 9,8 százalékkal növekedett, amelyet elsősorban a belföldi értékesítés 23,3 százalékos bővülése eredményezett. További részletek >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?