Hirdetés
Hirdetés

Bejött a kormány terve: degeszre tömjük magunkat ezzel a hússal

2018. február 17., 12:45

A földművelésügyi miniszter szerint az áfacsökkentés miatt ráadásul érezhetően fehéredett az ágazat.

Mintegy tíz százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás 2016 óta Magyarországon, az egy emberre vetített éves fogyasztás most 25 kilogramm körül jár – mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor elmondta: a sertéságazatra rendkívül kedvezően hatott, hogy 2016 óta 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfakulcsa, később a sertésbelsőségek áfája is.

A miniszter szerint az áfacsökkentés hatására érezhetően fehéredett az ágazat: növekedett a tisztességes vállalkozások versenyképessége, emelkedett a sertéshús fogyasztása, a sertéshús árának csökkenése pedig megtakarítást eredményezett a fogyasztóknak. Hozzátette: az áfakulcs módosítása pozitívan hatott a baromfihúsfogyasztásra is, január 1-jétől pedig a hal áfája is csökkent.

Hirdetés

Kiderült, hány disznó él Magyarországon

További részletek >>>

Kedvező folyamatként említették meg a növekvő külpiaci keresletet is a sertéshús iránt: 2017 első tíz hónapjában éves összehasonlításban 13 százalékkal bővült a kivitel értéke. A sertéságazatban véget ért a nemzetközi piaci válság, kezd visszaállni a korábbi állatlétszám - fűzte hozzá.

Fazekas Sándor elmondta, az őshonos mangalica fajta természetes magyar élelmiszer, amely népszerű a belső és a külső piacokon egyaránt. Magyarországon jelenleg 220 gazdaságban foglalkoznak mangalicával, míg 2011-ben csupán 136 tenyészet volt – a hatezres tenyészkoca-állomány pedig mintegy tízezerre nőtt az elmúlt években. Prémiumterméknek számít a mangalicahús a távoli piacokon, például Japánban, Koreában, Hong-Kongban és Kínában is.

Dietetikusok szerint ez a mennyiség már egészségtelennek is számíthat, mivel a sertéshús fogyasztását inkább csak előétel-mennyiségben, hetente körülbelül kétszer, alkalmanként 8-10 dekagramm mennyiségben javasolják – írja az Index. Ez éves szinten 10 kilót jelentene, vagyis most átlagosan 2,5-szer annyi sertést eszik a magyar, mint a javasolt mennyiség.

Újabb horrorhentest találtak – ettől mára elmegy a kedved a húsevéstől

Nem elég, hogy botrányos körülmények közt készült a hús, még az állatokat is lopta. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Felmérések szerint az utazás minden eddiginél fontosabb szempont a fiatal felnőtteknek: a magyar fiatalok megtakarítási céljai között a harmadik helyen szerepel az utazás. Az egyre növekvő kalandvágy ugyanakkor szerencsére nem jár vakmerőséggel - a számok azt mutatják, hogy a fiatal utazók egyre tudatosabbak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?