7p
Biztos vagyok abban, hogy a magyar kormány képes értékelni az EU-tagságot és az uniós forrásokat, jelentette ki Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Privátbankár.hu-nak adott exkluzív interjúban az uniós pénzcsapok esetleges elzárásával kapcsolatban. Szerinte Magyarország nagyon profitál az európai szolidaritásból. Beszélt arról is, hogy a Fidesz néppárti tagsága ügyében intenzív megbeszélések folynak, de még semmilyen döntés sem született. A jogállamiság kérdésére kitérő válaszokat adott, Gulyás Gergelyt viszont dicsérte.

A hét elején kétnapos látogatást tett Magyarországon Stephan Mayer. A német belügyminisztérium parlamenti államtitkára az európai zsidó közösség sporteseményére, a Maccabi Európai Játékokra érkezett, emellett egyeztetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is.

Az államtitkár, aki a Keresztényszociális Unió politikusa, exkluzív interjút adott a Privátbankár.hu-nak, amelyben a Maccabi Európai Játékok mellett az EU és a magyar kormány közötti konfliktusról, valamint a Fidesz Néppárton belüli helyzetéről is kérdeztük.

Profitálunk az uniós pénzekből

Magyarország nagyon profitál az európai szolidaritásból és azon országok közé tartozik, amelyek a legtöbb uniós forrást kapják egy főre vetítve. És éppen ezért nagyon biztos vagyok abban, hogy Magyarország és főleg a magyar kormány képes értékelni azt, ami van neki az Európai Unióban

- jelentette ki Stephan Mayer arra a kérdésre: el tudja-e képzelni, hogy az EU esetleg a jogállamiság és a demokrácia játékszabályainak betartásához kötné az uniós pénzek kifizetését.

Hozzátette:

Nagyon örülök annak, hogy a közvélemény-kutatások szerint a magyar lakosság több mint hetven százaléka Európa-párti, és támogatja az EU-tagságot. (...) Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy Magyarország képes értékelni, hogy mit jelent számára az EU és az EU-tagság.

Arra a kérdésre, hogy pártolja-e egy ilyen feltételrendszer bevezetését, azt mondta:

Tudom, hogy európai szinten zajlik ez a vita, tehát hogy legyen-e erősebb összefüggés az egyes alapokból, a regionális vagy kohéziós alapokból származó pénzekhez való hozzáférés és bizonyos jogszabályok betartása között. De itt is szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a döntést nem egyedül a német kormánynak kell meghoznia és elsősorban nem neki kell meghoznia, hanem az Európai Bizottságnak.

Mi a helyzet a demokráciával?

Az államtitkár nem kívánt állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy múlt héten az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a Stop Soros törvénycsomag miatt.

A német kormány természetesen szorosan és érdeklődéssel követi figyelemmel az eljárást, de abban közvetlenül nem érintett. Ezért kérem, értsék meg, hogy nem értékeljük az eljárás állását, és nem avatkozunk olyan dolgokba, amelyek két félre, az Európai Bizottságra és a magyar kormányra tartoznak.

Kitérő választ adott arra a kérdésünkre is, hogy összességében mennyire ért egyet a magyar kormánnyal szembeni uniós kritikákkal (például menekültek, migránsok befogadásának elutasítása, a jogállam és a médiapluralizmus aláásása, kampány Soros György ellen):

A magyar és a német kormány érdekei sok tekintetben összecsengenek. Ahogy mondtam, Magyarország fontos partner Németország számára, és a német kormány arra törekszik, hogy továbbra is azon az irányvonalon tartsa az Európai Uniót, amit az már sok évtizede követ.  Tehát támogatjuk a jogállamiságot, a demokráciát, és fontos számunkra, hogy minden uniós tagállamban biztosítsák az alapvető emberi és kisebbségi jogokat, a másként gondolkodókat megillető jogokat.

Mindig felkeresi Gulyást

Gulyás Gergellyel tartandó találkozójával kapcsolatban (az interjú hétfőn készült, az egyórás egyeztetés kedd délelőttre volt kitűzve) azt mondta, hogy szeretné még intenzívebbé tenni a párbeszédet a magyar és a német kormány között.

Gulyás urat hosszú évek óta ismerem, és szokásommá vált, hogy  amikor hivatalos úton Budapesten járok, megpróbálok vele találkozni. Tudom, hogy nagyon értelmes és nagyon nyitott politikus, aki felelősségteljes pozíciót tölt be Magyarországon, és jól ismeri a németországi történéseket és viszonyokat. És ebben a tekintetben számomra és azt hiszem, a német kormány számára is fontos, hogy szoros kapcsolatban legyünk a magyar kormány egyes képviselőivel és összességében a magyar kormánnyal, és a jelenlegi szinten tartsuk és talán még intenzívebbé is tegyük a dialógust. Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy minket, Magyarországot és Németországot jóval több dolog köt össze, mint amennyi elválaszt.

Fidesz-ügy: intenzív tárgyalások

A Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus ügyében (a magyar kormánypárt tagsága jelenleg fel van függesztve) azt mondta: még semmilyen döntés sem született, az ügyben eljáró bizottság októberben mutatja be jelentését.

Ez ügyben még teljes egészében tart az eljárás. A „három bölcs” (a Fidesz-ügyét vizsgáló bizottság) októberben nyújtja be jelentését. Semmilyen módon nem szeretnék elébe menni ennek a jelentésnek, és ezt nem is tehetem meg. És ezt most nem a német kormány, hanem az Európai Néppárt egyik tagpártjának képviseletében mondom. Személy szerint üdvözölném, ha sikerülne megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy mindkét oldal, tehát a Fidesz és az Európai Néppárt is arra a következtetésre jusson, hogy megvalósítható és mindkettejük számára az a legjobb, hogy a Fidesz továbbra is a pártcsalád tagja marad. (...) Nagyon intenzív és elkötelezett megbeszélések folynak. Még nincs semmilyen döntés arról, hogy milyen irányba mennek el a jelentések.

Maccabi Játékok: a sport összeköt

A budapesti Maccabi Európai Játékokkal kapcsolatban elmondta:

A sport összehozza az embereket. Sehol máshol nem olyan egyszerű az integráció, sehol máshol nem kell hozzá olyan alacsony küszöb, mint a sportban. Ezért a Maccabi Európai Játékok manapság is fontos szerepet játszanak a más kultúrkörökből származó emberek integrációjában.

Aggasztó fejlemények

Többször is kiemelte az intolerancia, a diszkrimináció és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát, és beszélt a németországi aggasztó fejleményekről is:

Németországban nagyon sokféle módon támogatjuk a zsidó életet, ami, hála Istennek, ismét nagyon erős és prosperál. Ez nagyon fontos számunkra. Németországban ugyanakkor tanúi vagyunk annak is, hogy nagyon aggasztó és undorító események történnek zsidó vallású polgártársainkkal. Ezért a német kormány számára fontos, hogy egy olyan eseménnyel, mint a Maccabi Európai Játékok, jelzést küldjünk az intoleranciával, az idegenellenességgel és az antiszemitizmussal szemben."

Mayer: Budapest jó helyszín

Szerinte helyes volt, hogy Budapestet választották ki ennek az eseménynek a megrendezésére. Mint arról beszámoltunk, a németországi zsidó sportszövetség, a Makkabi Deutschland elnöksége a verseny előtt kritizálta a magyar kormányt. Azt mondták, hogy részvételükkel egyértelmű jelzést szeretnének küldeni a Magyarországon is felerősödött jobboldali populizmussal szemben.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben osztja ezt a véleményt, elmondta:

Nagyon egyértelműen támogatom a Makkabi Deutschland döntését, miszerint aktívan részt vesznek a budapesti Maccabi Európai Játékokon. 236 sportolóval Németországé a legnagyobb csapat, és úgy gondolom, hogy ez nagyon egyértelmű jelzés a Makkabi Deutschland részéről és a németországi zsidó közösség részéről is az intolerancia, az antiszemitizmus, a külföldiekkel szembeni gyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen. És ezt figyelembe véve abszolút nincs semmilyen érdekellentét a Makkabi Deutschland és a német kormány között.

Ismételt kérdésünkre hozzátette:

Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy összességében fontos, hogy az Európai Unióban erősödjenek az erőfeszítések a tisztelet, a demokrácia, a különböző vallású emberek kölcsönös elismerése érdekében. (...) Úgy gondolom, hogy a sport társadalompolitikai jelentőségét figyelembe véve sem szabad politikai elvárásokkal túlterhelni a nagy sportrendezvényeket.

Az interjú hosszabb, csaknem teljes verzióját itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG