Hirdetés
Hirdetés

Eskü alatt vallatnák Trumpot: kiderül, mi köze lehet az oroszoknak a választáshoz?

2018. január 25., 08:07

Az amerikai elnök készen áll válaszolni a kérdésekre az elnökválasztás alatt gyanított orosz beavatkozással kapcsolatban.

Donald Trump hajlandó lenne találkozni Robert Muellerrel, és eskü alatt válaszolna a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt, vélelmezett orosz beavatkozást vizsgáló különbizottság vezetőjének a kérdéseire – mondta az amerikai elnök. Trump az újságíroknak azt mondta, ő személy szerint szívesen válaszolna Mueller kérdéseire, és alig várja, hogy megtegye, előtte azonban még kikéri ügyvédjeinek tanácsát.

Az amerikai elnök kifogásolta, hogy Hillary Clinton, a demokrata párt elnökjelöltje nem eskü alatt tett vallomást az FBI-nak a külügyminisztersége idején magánszerverről bonyolított elektronikus levelezésének ügyében. A különleges bizottság várhatóan az előző FBI-igazgató, James Comey tavaly májusi leváltásával kapcsolatban kérdezné az elnököt, vajon mi volt a célja, nem csak akadályozni akarta-e ezzel az igazságszolgáltatást.

Hirdetés
Trump őrjöng: szembeszálltak vele, és lebénult a kormánya - Tovább >>>

A sajtótájékoztatón az elnök a bevándorlással kapcsolatban is nyilatkozott. Elmondása szerint kész ismét találkozni Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével, hogy egyeztessenek az ügyben. A bevándorlás, illetve az illegálisan bevándorolt gyerekeket védő DACA programmal kapcsolatban elmondta: az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt fiataloknak megadják az amerikai állampolgárságot, de csak 10-12 éven belül.

Az átfogó bevándorlási törvényben szerepelniük kell olyan intézkedéseknek is, amelyek megakadályozzák a láncbevándorlást, a törvényjavaslatnak pedig tartalmaznia kell az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítését is. Trump 25 milliárd dollárt kérne a szenátustól a falépítésre, további 5 milliárdot pedig a kongresszustól határbiztonsági intézkedésekre.

Falépítés, dollár, menekültvárosok

Fehér Ház várhatóan jövő hétfőn terjeszti elő tervezetét a bevándorlási törvény vitájához, a szóvivő szerint kompromisszumos javaslat lesz, amelyet mindkét párt törvényhozói támogathatnak. A tervezetben felvázolják az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésével kapcsolatos részleteket is.

Bevándorlók gyereke a bevándorlók ellen - célba ér Trump új rendelete?

Az Egyesült Államokban sok éves társadalmi vita a bevándorlás kérdése - a zöldkártya-program és az illegálisan betelepülők gyermekeinek védelme azonban évente több százezer embert enged be az országba. A politikai oldalak láncmigrációnak vagy családegyesítésnek nevezik az ellentmondásos rendszert, Trump azonban hamarosan komoly változásokat hozhat új reformjával. További részletek >>>

Huckabee Sanders szóvivő kitért a dollár helyzetére is, reagálva Steve Mnuchin pénzügyminiszter Davosban, a gazdasági világfórumon tett kijelentésére. Mnuchin ugyanis arról beszélt, hogy a dollár gyönge, és ez kifejezetten előnyös az Egyesült Államoknak. Huckabee Sanders leszögezte: a dollár erős, és értéke "nagyon stabil, nagyrészt annak köszönhetően, hogy az amerikai gazdaság most jól teljesít. Trump mindig is a szabad árfolyammozgás híve volt – tette hozzá.

A szóvivő az úgynevezett menedékvárosokról is beszélt. Az igazságügyi minisztérium információkat kért több szövetségi államból és településről arról, hogy betartják-e a szövetségi törvényeket, amelyek előírják, hogy a helyi önkormányzatok kötelesek kiadni az információkat az Egyesült Államok bevándorlási hivatalának a letartóztatottak bevándorlói státuszáról.

Miután a menedékvárosok vezetői megtagadták az együttműködést ebben az ügyben, a szóvivő elmondta: az nem megy, hogy a menedékvárosok tetszés szerint válogatnak, melyik törvényt tartják tiszteletben és melyiket nem. A Fehér Ház mindig nagyon világos volt ez ügyben: nem támogatjuk a menedékvárosokat – tette hozzá.

Felrúgták a demokraták az asztalt – mi lesz Trumppal?

Zajlik az élet a Fehér Házban, a szenátus és a kongresszus folyamatosan tárgyalja és vizsgálja a különböző rendeleteket. Egyebek mellett újabb szankciókat hozott a kínai árukkal szemben, kinevezte a Fed új elnökét, és meghívta magához Emmanuel Macron francia államfőt. A demokraták ugyanakkor kivonták magukat a tárgyalásból, így ismét veszélybe került 800 ezer fiatal maradása az Egyesült Államokban. További részletek >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?