Hirdetés
Hirdetés

Eskü alatt vallatnák Trumpot: kiderül, mi köze lehet az oroszoknak a választáshoz?

2018. január 25., 08:07

Az amerikai elnök készen áll válaszolni a kérdésekre az elnökválasztás alatt gyanított orosz beavatkozással kapcsolatban.

Donald Trump hajlandó lenne találkozni Robert Muellerrel, és eskü alatt válaszolna a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt, vélelmezett orosz beavatkozást vizsgáló különbizottság vezetőjének a kérdéseire – mondta az amerikai elnök. Trump az újságíroknak azt mondta, ő személy szerint szívesen válaszolna Mueller kérdéseire, és alig várja, hogy megtegye, előtte azonban még kikéri ügyvédjeinek tanácsát.

Az amerikai elnök kifogásolta, hogy Hillary Clinton, a demokrata párt elnökjelöltje nem eskü alatt tett vallomást az FBI-nak a külügyminisztersége idején magánszerverről bonyolított elektronikus levelezésének ügyében. A különleges bizottság várhatóan az előző FBI-igazgató, James Comey tavaly májusi leváltásával kapcsolatban kérdezné az elnököt, vajon mi volt a célja, nem csak akadályozni akarta-e ezzel az igazságszolgáltatást.

Hirdetés
Trump őrjöng: szembeszálltak vele, és lebénult a kormánya - Tovább >>>

A sajtótájékoztatón az elnök a bevándorlással kapcsolatban is nyilatkozott. Elmondása szerint kész ismét találkozni Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével, hogy egyeztessenek az ügyben. A bevándorlás, illetve az illegálisan bevándorolt gyerekeket védő DACA programmal kapcsolatban elmondta: az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt fiataloknak megadják az amerikai állampolgárságot, de csak 10-12 éven belül.

Az átfogó bevándorlási törvényben szerepelniük kell olyan intézkedéseknek is, amelyek megakadályozzák a láncbevándorlást, a törvényjavaslatnak pedig tartalmaznia kell az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítését is. Trump 25 milliárd dollárt kérne a szenátustól a falépítésre, további 5 milliárdot pedig a kongresszustól határbiztonsági intézkedésekre.

Falépítés, dollár, menekültvárosok

Fehér Ház várhatóan jövő hétfőn terjeszti elő tervezetét a bevándorlási törvény vitájához, a szóvivő szerint kompromisszumos javaslat lesz, amelyet mindkét párt törvényhozói támogathatnak. A tervezetben felvázolják az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésével kapcsolatos részleteket is.

Bevándorlók gyereke a bevándorlók ellen - célba ér Trump új rendelete?

Az Egyesült Államokban sok éves társadalmi vita a bevándorlás kérdése - a zöldkártya-program és az illegálisan betelepülők gyermekeinek védelme azonban évente több százezer embert enged be az országba. A politikai oldalak láncmigrációnak vagy családegyesítésnek nevezik az ellentmondásos rendszert, Trump azonban hamarosan komoly változásokat hozhat új reformjával. További részletek >>>

Huckabee Sanders szóvivő kitért a dollár helyzetére is, reagálva Steve Mnuchin pénzügyminiszter Davosban, a gazdasági világfórumon tett kijelentésére. Mnuchin ugyanis arról beszélt, hogy a dollár gyönge, és ez kifejezetten előnyös az Egyesült Államoknak. Huckabee Sanders leszögezte: a dollár erős, és értéke "nagyon stabil, nagyrészt annak köszönhetően, hogy az amerikai gazdaság most jól teljesít. Trump mindig is a szabad árfolyammozgás híve volt – tette hozzá.

A szóvivő az úgynevezett menedékvárosokról is beszélt. Az igazságügyi minisztérium információkat kért több szövetségi államból és településről arról, hogy betartják-e a szövetségi törvényeket, amelyek előírják, hogy a helyi önkormányzatok kötelesek kiadni az információkat az Egyesült Államok bevándorlási hivatalának a letartóztatottak bevándorlói státuszáról.

Miután a menedékvárosok vezetői megtagadták az együttműködést ebben az ügyben, a szóvivő elmondta: az nem megy, hogy a menedékvárosok tetszés szerint válogatnak, melyik törvényt tartják tiszteletben és melyiket nem. A Fehér Ház mindig nagyon világos volt ez ügyben: nem támogatjuk a menedékvárosokat – tette hozzá.

Felrúgták a demokraták az asztalt – mi lesz Trumppal?

Zajlik az élet a Fehér Házban, a szenátus és a kongresszus folyamatosan tárgyalja és vizsgálja a különböző rendeleteket. Egyebek mellett újabb szankciókat hozott a kínai árukkal szemben, kinevezte a Fed új elnökét, és meghívta magához Emmanuel Macron francia államfőt. A demokraták ugyanakkor kivonták magukat a tárgyalásból, így ismét veszélybe került 800 ezer fiatal maradása az Egyesült Államokban. További részletek >>>

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?