1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon - közölte az NGM, az elemzők még tartanak az idei visszaeséstől.

A KSH tájékoztatása szerint a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent. Az elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.

Finomították a tavalyi adatot is

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője meglepőnek nevezte a szerdán ismertetett adatokat. Úgy fogalmazott: nagyságrendekkel jobb a kép, mint amit egyéb, első negyedévi adatok sugalltak volna. Az első negyedévi külkereskedelmi vagy ipari adatok ugyan nem lettek rosszak, és jobbak voltak a tavalyinál, de a GDP-ben tapasztalt erőteljes első negyedévi felpattanásra nem sok adat utalt.

Keszeg Ádám szerint érdekes az is, hogy a tavalyi negyedik negyedévi adatokat is felfelé módosította a KSH. Nagy visszaesést láttunk eddig, és ezt jócskán finomították - mondta. Az elemző szerint az első negyedévi GDP-adat hatására módosulhatnak az idei évre vonatkozó előrejelzések, bár a változtatásokkal meg kell várni a részletes, szektorális adatokat.

A Raiffeisen Bank szakértője szerint a mezőgazdaság és az építőipar kedvező teljesítménye elsősorban azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban ezek az ágazatok jelentős mértékben visszaestek. "Várható volt, hogy megáll a csökkenés és ezek az ágazatok hozzáadnak a növekedéshez" - tette hozzá.

Lehetett számítani a jó eredményre

Kondrát Zsolt

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője szerint saját várakozásainak nagyjából megfeleltek a KSH által közölt adatok. Elmondta, várható volt, hogy jobbak lesznek az első negyedévi adatok, hiszen világszerte nagyon rossz volt a negyedik negyedév. Lehetett várni a visszacsapást az első negyedévben - mondta. Az elemző szerint a nagyon gyors korrekció után nem biztos, hogy ilyen ütemben folytatódik a javulás.

Kondrát Zsolt, aki az idei év egészére továbbra is 0,1 százalékos GDP-visszaesést vár, elmondta: az első negyedévi visszapattanás után a második negyedévben talán negatív lesz a negyedéves viszonyítású GDP-adat, de az év hátralevő részében stagnálás közeli, enyhe növekedés várható. Az európai adatok sem adnak túl sok okot arra, hogy felfelé módosítsa prognózisát.

Az elemző kiemelte azt is, hogy a KSH korrigálta az előző negyedévek negyedéves adatait. A negyedik negyedévi "nagy beesés már nem is olyan nagy beesés" - fogalmazott.

Nem meglepetés a jó adat, de mértéke pozitív

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint kissé kedvezőbb lett az első negyedévi GDP-adat, mint amire számítani lehetett. Önmagában nem meglepetés, hogy pozitív lett a negyedéves szám - mondta- , hiszen a kiskereskedelem kezdett már magára találni és a mezőgazdaság fellendülésére is lehetett számítani.

Az elemző szerint pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy ilyen mértékű a növekedés, bár hangsúlyozta, hogy meg kell várni a részletes GDP-adatokat a következtetések levonásához. Németh Dávid szerint az adatok alapján a külkereskedelem nem volt olyan erős az első negyedévben, de több belső komponens lehetett, vagy a vállalkozások készleteket is feltölthettek.

Az elemző szerint valamelyest kedvező az építőipar pozitív hozzájárulása a GDP-adathoz. Az idén beindultak az állami beruházások, így az ágazat szempontjából nem lenne jó hír, ha le kellene állítani ezeket az építkezéseket - tette hozzá.

Az idegenforgalom bővülése többek között annak is betudható - mondta Németh Dávid -, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb a külföldiek számára, többek között az alacsonyabb árszínvonal és a számukra kedvező forintárfolyam miatt. A magyarok pedig a gyengébb forint miatt sokkal kevesebbet mennek külföldre - tette hozzá.

Vége a válságnak?

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében hangsúlyozta: technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon: A számok a kormány korábbi számításait igazolták, amely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, míg az év második részében javulhat a teljesítmény.

A gazdasági tárca szerint az előzetes GDP adatok, a nemrég publikált pozitív beszerzésimenedzser-index adatok és a javuló fogyasztói bizalmi mutatók alapján a gazdaság teljesítményének további erősödése várható.

A londoni elemzők szerint még recesszióban maradhatunk idén

Az adatok jobbak a vártnál, a JP Morgan negyedéves összevetésben mindössze 0,4 százalékos növekedést várt, éves összevetésben pedig 1,3 százalékos visszaesést. A most közölt adatok ennél jóval kedvezőbb képet festenek a magyar gazdaságról. Bár a konvergenciaprogramban a kormány maga is lefele korrigálta a növekedési prognózisát, továbbra is bővülést vár 2013 egészére - a londoni elemzői közösség szerint azonban a gazdaság növekedése az év második felére kifulladhat, így Magyarország ezt az évet recesszióban töltheti. A londoni bankházak közül egyelőre csak a Bank of America-Merrill Lynch javította jelentősen a magyar gazdaságra adott előrejelzését, szerintük 0,3 százalékos lehet időn a növekedés, míg korábban 0,4%-os recesszióval számoltak. A magyar gazdaságra adott prognózisát nemrég az Európai Bizottság is felfele javította, Brüsszelben 0,2 százalékos növekedést várnak tőlünk idén.

Kezdődik a tündérmese?

Az adatok jobbak a vártnál, a JP Morgan negyedéves összevetésben mindössze 0,4 százalékos növekedést várt, éves összevetésben pedig 1,3 százalékos visszaesést. A most közölt adatok ennél jóval kedvezőbb képet festenek a magyar gazdaságról. Bár a konvergenciaprogramban a kormány maga is lefele korrigálta a növekedési prognózisát, továbbra is bővülést vár 2013 egészére - a londoni elemzői közösség szerint azonban a gazdaság növekedése az év második felére kifulladhat, így Magyarország ezt az évet recesszióban töltheti. A londoni bankházak közül egyelőre csak a Bank of America-Merrill Lynch javította jelentősen a magyar gazdaságra adott előrejelzését, szerintük 0,3 százalékos lehet időn a növekedés, míg korábban 0,4%-os recesszióval számoltak. A magyar gazdaságra adott prognózisát nemrég az Európai Bizottság is felfele javította, Brüsszelben 0,2 százalékos növekedést várnak tőlünk idén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG