5p
A Questor ügye nemcsak pénzügyi, hanem külpolitikai botrány is. Szijjártó Péter már egy évtizede azonos vizeken evez a Quaestor offshore tulajdonosával. A történetben még feltűnik egy letartóztatott magyar diplomata és annak orosz felesége, aki magyar vízumokat adott ki Moszkvában. Frissítés: a KKM reagált cikkünkre.

Az MNB alelnöke szerint a Quaestor Értékpapírház Zrt. akár 150 milliárd forint értékű fiktív kötvényt bocsáthatott ki. A legújabb brókerbotrány tegnapi kirobbanásakor a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) meglepő gyorsasággal adott ki nyilatkozatot. Ebben felmondták a szerződéseket a Quaestorral, mert már nem látták biztosítottnak a moszkvai vízumközpont és az isztambuli kereskedőház zavartalan működését.

Szijjártó Péter miniszter és a Quaestor Értékpapírház Zrt. offshore tulajdonosa, Tarsoly Csaba között több évre visszanyúló gyümölcsöző kapcsolat áll fenn, amelyet érdemes közelebbről is szemügyre venni.

Fidesz és a Quaestor: vállvetve a győri sportban és a Rábában

Az elmúlt évtizedben Szijjártó és Tarsoly is a győri sportélet felvirágoztatásán fáradoztak. Szijjártó a politikai életbe 1998-ban kapcsolódott be, amikor legfiatalabb képviselőként a győri közgyűlés tagjává választották. Az oktatási, kulturális és sportbizottság alelnöke volt. 1999-ben a Fidelitas győri szervezetének alapító elnöke lett. Szijjártó 2003-tól a SEAT-Foton Győrként szereplő női kosárlabda csapat elnökeként működött. 2007 óta társadalmi elnökként vezette a Győrhő ETO férfi kézilabda csapatát.

A vagyonát ingatlanfejlesztésekből és befektetésekből szerző budapesti üzletember Tarsoly pedig 2001-ben a Rábától vásárolta meg a győri labdarúgó csapatot, valamint a stadiont. Tarsoly 2001-es Győrbe érkezésekor a Népszabadságban oknyomozó cikk jelent meg a Quaestor szerepvállalásáról. A cikkben a Quaestort Fidesz-közeli cégként jellemezték, és azt írták, hogy a győri Rába gyár a magyar hadiipar technikai korszerűsítésére kiírt pályázatot akarta megnyerni az akkori kormánytól, és cserébe tett szívességet a Quaestornak. A lap úgy tudta, hogy a Quaestor Rt. a több mint 815 millió forint értékű üzletrészt 650 millió forintért szerezte meg, amit Quaestor-részvénykkel és reklámszerződéssel fizettek ki. A lap állításait azóta sem cáfolta senki.

Szijjártó az elmúlt években szorosra fűzte kapcsolatait Tarsoly Csabával és több alkalommal is együttműködött a Quaestor csoporttal:

  • 2012 októberében Szijjártó részt vett a Quaestor csoport 4 csillagos hotelátadóján. Akkor még a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkáraként az eseményen arról beszélt, hogy jó helyre került a stadionfejlesztési támogatás és az Új Széchenyi Terv 250 millió forintja.
  • 2013. március 21-én Szijjártó az MTV-nek elmondta, hogy Moszkvában magyar kereskedőház és befektetési központ alakul, ahol majd magyar államkötvényeket is forgalmaznak. Kiemelte, hogy a Questor Értékpapírház fogja a központot felállítani.
  • 2013 áprilisában Tarsoly Csaba Szijjártó Péterrel a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztossal és Kiss Szilárddal, az idén januárban letartóztatott volt moszkvai mezőgazdasági attaséval együtt nyitotta meg a Moszkvai Magyar Kereskedőházat. A kereskedőházat a Quaestor-csoport hozta létre együttműködésben a magyar állammal, majd beszállt az állami Magyar Nemzeti Kereskedőház is.

Frissítés: cikkünre reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írják, nem a magyar állammal együttműködésben jött létre a kereskedőház, a moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért a Questor-csoport egy forint közpénzt nem kapott. A KKM reakciójával külön cikkben foglalkozunk - itt olvasható >>

    Szijjártó Péter, Elena Cvetkova, a vízumközpont vezetője és Tarsoly Csaba a moszkvai magyar vízumközpont megnyitóján 2014. november 19-én

    Szijjártó Péter 2014 november végén akkor már külügyminiszterként Kiss Szilárd orosz feleségévével, Jelena Cvetkova üzletasszonnyal együtt ünnepélyesen átadta a moszkvai magyar vízumközpontot. A szalagátvágásban segédkezett Tarsoly Csaba is, ugyanis a központot az egyedüli tulajdonában álló Visaworld-Center Kft. és Jelena Cvetkova hozta létre. Kiss Szilárd 2015 január 14-én került előzetes letartóztatásba, ellene és két társa ellen vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet megkárosítása ügyében.

    Kiss Szilárd ’C’ típusú nemzetbiztonsági átvilágításakor az Alkotmányvédelmi Hivatal fenntartásokat fogalmazott meg, de Szijjártó ennek ellenére kiküldte Moszkvába. (A KKM erre úgy reagált: Kiss Szilárd 2013 októberében hagyta el a minisztériumot, Szijjártó Péter 2014 nyarán kezdett el dolgozni a minisztériumban.)

    A jelenleg előzetesben tartózkodó Kiss Szilárd a Quaestor-csoportban is jeleskedett: a cégbirodalom központi társaságában, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-ben felügyelőbizottsági tagként vállalt szerepet 2003-tól 2011-ig. A Quaestor Energetikai Zrt. részvényese is volt 2006 és 2013 között, valamint a cég felügyelő bizottsági tagja 2006-tól 2011-ig Tarsoly Csabával és feleségével együtt. Kiss Szilárd mellett az egyetlen részvényes a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. volt a cég beszámolója szerint.

    Káncz Csaba jegyzete

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
    Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
    Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
    Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
    Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
    Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
    Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
    És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
    Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
    A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
    Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
    Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
    Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
    Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
    Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
    Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
    Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
    Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
    Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
    Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
    Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG