6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormánypárt továbbra sem kapja vissza tagságát, de nem is zárják ki.
Donald Tusk. (MTI/EPA/Andreas Schaad)

Határozatlan ideig felfüggesztve marad a Fidesz tagsága az Európai Néppártban (EPP), mivel nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása - jelentette ki Donald Tusk, a pártcsalád elnöke Brüsszelben az MTI szerint.

Amíg nem változik, nem fogadják vissza a Fideszt

Tusk az EPP politikai gyűlését követően elmondta: elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a felsorolt aggályokat illetően.

Az esetleges visszafogadás nem megbeszélések vagy egyeztetések kérdése. Nem a közös értékekről szóló kompromisszumok árán érhető el, az csakis a Fidesz politikájának megváltozásától függ – emelte ki a lengyel néppárti politikus.

Elmondta, vannak olyanok az EPP-ben, akik szorosabb kapcsolatot ápolnak Orbán Viktor miniszterelnökkel, véleménye szerint azonban a velük való találkozások nem fognak változást eredményezni a Fidesz politikájában.

Jelzésértékű látogatás

Újságírói kérdésre válaszolva Tusk hozzátette, a pártcsaládnak nincsen ellenvetése Orbán Viktor keddi római látogatásával kapcsolatban, ugyanakkor szimbolikusnak nevezte, hogy a magyar kormányfő az EPP politikai gyűlésének idején

nacionalista találkozón vesz részt szélsőjobboldali politikai pártokkal.

A magyar kormányfő római programja során Silvio Berlusconival, volt olasz kormányfővel, a Hajrá, Olaszország! vezetőjével, Matteo Salvinivel, a Liga első emberével, illetve az Olasz Testvérek (FdI) élén álló Giorgia Melonival találkozott; emellett felszólal a Nemzeti Konzervativizmus című konferencián is.

Rendkívüli kongresszus - jövőre

Tusk közölte, hogy rendkívüli kongresszus megtartását javasolta a pártcsalád előtt álló politikai kihívások megvitatására. Hozzátette azonban, hogy a jövő év elejére tervezett rendezvény nem a Fidesz körüli kérdésekről szól majd.

Sok változás ment végbe Európában és Európán kívül is, amelyek új megközelítést, gondolkodást és kezdeményezéseket igényelnek - mondta ez EPP elnöke.

A Fidesz bölcsei

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke az ülést követően kijelentette, hogy pártja egyoldalúan függesztette fel jogainak gyakorlását az Európai Néppártban a felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

Mint közölte, a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" - amely tárgyal a néppárt delegáltjaival -, és jelentést vár tőlük arról, hogy az európai parlamenti választás után hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie.

A Privátbankár.hu értesülései szerint Orbán Viktor február végén egyeztet majd személyesen Donald Tuskkal. A magyar kormányfő tegnap Brüsszelben Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, majd Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

A magyar kormány a példa

Giorgia Meloni Magyarországot nevezte példaképnek  a Nemzeti Konzervativizmus című konferencia hétfő esti megnyitója előtt.

Az Fdl vezetője szerint a magyar kormány "családtámogató és születésvédő" politikáját tanulmányozni és utánozni kell. Ezenkívül kiemelte a 15 százalékos adókulcsot is: a Magyarországon "jól működő modelleket át kell venni".

Befogadnák a Fideszt

Az FdI közleménye szerint Giorgia Meloni és Orbán Viktor a konferencia esti megnyitója előtt találkozott egymással.

A találkozó a politikai kapcsolatok és a közös európai nézetek megerősítését szolgálta. Olyan Európát akarunk, amelyik erős és tudatában van a különböző nemzetek identitásának, és amely végre a népek és nem a lobbik oldalán áll

- nyilatkozta Maria Cristina Caretta,  az FdI képviselője.

Hozzátette: ha a Fidesz és az EPP útjai esetleg különválnak,

örömömre szolgálna, ha az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához csatlakozna.

Szövetségesnek tartják Orbánt

Giorgia Meloni a konferencia előtt a SkyTg24 olasz hírtelevízióban "szövetségesének" nevezte a magyar miniszterelnököt. Ott is kiemelte, hogy példaértékűnek tartja a magyar kormány pénz- és adóügyi politikáját, a magyarországi határvédelmet, a "fantasztikus" családtámogatási rendszert, valamint az "iszlamizáció ellenes" fellépést.

Giorgia Meloni hozzátette, az Európai Uniót "az bántja", hogy Orbán Viktor azon kormányfők egyike, aki úgy gondolja, hogy az Európához való tartozás nem jelent lemondást a nemzeti szuverenitásról.

Magyarország önállóságát védi a nemzetállamok szabadságát sérteni tűnő EU-val szemben

- jelentette ki Meloni.

Isten, becsület, nemzet

Az MTI szerint a 2000-ben, Hollandiában konzervatív fiatalok alapította Edmund Burke alapítvány szervezte konferencia az Isten, becsület, nemzet: Ronald Reagan, II. János Pál pápa és a nemzetek szabadsága címet kapta. A római belváros egyik szállodájában zajló találkozón többek között Ryszard Legutko lengyel filozófus, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció elnöke, Marion Maréchal a francia Nemzeti Tömörülés politikusa, az ezt vezető Marion Le Pen unokahúga szólal fel, valamint Douglas Murray brit író, az amerikai Christopher DeMuth, aki Reagan elnök egykori tanácsadója volt, Yoram Hazony izraeli író.

Giorgia Meloni kedden Washingtonba utazik, ahol az úgynevezett National Prayer Breakfast találkozón szólal fel, Donald Trump amerikai elnökkel egy napon. Egyes elemzők szerint az amerikai konzervatív erők szemében Giorgia Meloni képviseli a hozzájuk legközelebbi európai jobboldal megtestesítőjét.. (Más elemzők viszont szélsőjobboldalinak tartják az Olasz Testvéreket - a szerk.)

Megelőzték Berlusconi pártját

A Time magazintól 2020 egyik politikai kulcsszereplőjének kikiáltott Meloni a jelenleg 12 százalékra mért FdI-t a második legnagyobb olasz jobboldali erővé tette, mely megelőzte Silvio Berlusconi Hajrá Olaszországát is.

Giorgia Meloni szerint az FdI képviseli Olaszországban a jobboldalt. Hozzátette, hogy az FdI nem versenyzik a Matteo Salvini vezette Ligával.

Mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG