Hirdetés

Fenyegetnek az olaszok: nem fizetnek az EU-nak

2018. augusztus 24., 13:06

Ismét az európai uniós befizetések leállítását helyezte kilátásba Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes, ha nem találnak megoldást egy hajón veszteglő menekültek befogadására.

Illegális bevándorlók várakoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Illegális bevándorlók várakoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében (MTI/EPA/Orietta Scardino)

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa a Cataniában veszteglő menekültcsoportra utalva az olasz közmédiának nyilatkozva pénteken azt mondta: "Az Európai Unióban problémák vannak, ha nem sikerül megoldást találni 170 ember befogadására. Ne szórakozzanak velünk", hozzanak döntést.

Semmit nem mondott az EU

Luigi di Maio felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság egy hét alatt egyszer sem nyilatkozott a szicíliai város kikötőjében veszteglő migránscsoport sorsáról. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy Olaszország indokot keres a veszekedésre az Európai Unióval. Reméli, hogy az EU pénteken döntést hoz - mondta, arra az informális találkozóra utalva, amelyet Brüsszelben tartanak.

Hirdetés

Luigi Di Maio megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint, ha az EU nem lép és nem osztja szét a Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat a tagállamok között, Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszákba. "Tudni fogjuk, mire költsük ezt a pénzt" - mondta.

Mennyit fizetnek?

Az M5S vezetője évi 20 milliárd euróról beszélt, más források szerint azonban Olaszország a 2010 és 2016 közötti időszakban összesen 37 milliárdot fizetett az EU-ba. Matteo Salvini olasz belügyminiszter évi 6 milliárd eurós olasz befizetésről nyilatkozott.

Davide Faraone, az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szenátora szerint a Diciotti fedélzetén levő 150 migráns egyre türelmetlenebb és néhányan éhségsztrájkba kezdtek.

Többségük még a hajón van

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója augusztus 16-án vette a 177 fős csoportot fedélzetre. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az M5S politikusa hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin.

Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai, szomáliai és szudáni férfiakról van szó.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?