Hirdetés

Földindulás Ukrajnában: elsöpörte a népharag a politikai elitet

Wéber Balázs, 2019. július 22., 13:00

Az ukránoknak annyira elegük lett a politikai elitből, hogy előbb egy humoristát választottak államelnöknek, majd elsöprő többséggel a pártjának szavaztak bizalmat a parlamenti választásokon. A nevét egy televíziós sorozattól kölcsönző Nép Szolgája egy popsztár pártjával léphet majd koalícióra, és Nyugat-barát politikát folytathat – kérdés, hogy képes lesz-e felnőni a feladathoz.

 Ukraine's President Volodymyr Zelensky speaks to media at his party's headquarters after the parliamentary elections in Kiev, Ukraine, 21 July 2019. According to exit polls, President's Zelenskiy Servant of the People party won the elections and will have majority in parliament. Ukrainians voted in extraordinary parliament's elections after President Volodymyr Zelensky dissolved parliament during his inauguration on 21 May 2019. EPA/TATYANA ZENKOVICH
Zelenszkij sajtótájékoztatója pártja tegnapi győzelme után. EPA/TATYANA ZENKOVICH

Ukrajna függetlenné válása, 1991 óta először fordulhat elő, hogy egyetlen párt szerez kormányzóképes többséget az ukrán parlamentben – ráadásul egy olyan pártról van szó, amely teljesen újnak számít a politikában.

Humorista-popsztár koalíció

Hirdetés

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája ugyanis agyonnyerte magát a tegnapi parlamenti választásokon: előzetes adatok szerint 115-120 egyéni választási körzetben nyerhet a 199-ből, a listára leadott szavazatok alapján pedig 121 mandátumra számíthat. Tehát minden bizonnyal meglesz a minimálisan szükséges 226 fős többsége a parlamentben.

A párt ezzel akár egyedül is kormányt alakíthatna, de a humoristából elnökké lett Zelenszkij az előzetes eredmények ismeretében már közölte, hogy inkább koalícióra lépne a Hang nevű párttal. A Hangot egy, szintén a szórakoztatóiparból érkezett figura, Szvjatoszlav Vakarcsuk popsztár vezeti:

Nagyrészt ennek a két pártnak köszönhető, hogy a parlament mintegy felét abszolút új képviselők alkotják majd.

Zelenszkij már azt is elárulta, hogy egy technokrata, „teljesen független” közgazdászt szeretne miniszterelnöknek – konkrét nevet egyelőre nem közölt.

Fikcióból valóság

Úgy tűnik tehát, hogy Ukrajnában beteljesedik a tavasszal kezdődött politikai elitváltás. Akkor az ukrán választok elsöprő, csaknem háromnegyedes többséggel választották elnökké a politikába alig egy éve berobbant Zelenszkijt, most pedig egy olyan, részben általa vezetett pártnak szavaztak bizalmat, amely ezen a téren nagyrészt ismeretlen arcokból, aktivistákból és középosztálybeli vállalkozókból áll.

Beszédes tény az is, hogy a Nép Szolgája egy, 2015 és 2019 között sugárzott ukrán televíziós szatírától kölcsönözte a nevét, amelyben Zelenszkij Ukrajna elnökét alakította. A pártot a műsor készítői alapították.

Meglovagolták az elégedetlenséget

A Nép Szolgája politikailag centristának, Európa-pártinak és liberálisnak számít. A kampányban populista, korrupció-ellenes üzeneteket hangoztatott, és ugyanúgy az emberek politikai elittel szembeni elégedetlenségét lovagolta meg – sikerrel –, mint tette azt Zelenszkij néhány hónappal korábban.

Egy olyan pártról van szó, amelyet új, nagyrészt liberális és progresszív elveket valló emberek alkotnak, akik korábban nem politizáltak. De még nem alakult ki teljesen, így nem egészen világos, hogy mi várható tőlük

- mondta Jevhen Bisztritszkij kijevi professzor a Financial Timesnak.

Az emberek bíznak bennünk. (...) Azért lettünk sikeresek, mert tisztességes eszközökkel kerestük meg a pénzünket

- jelentette ki Zelenszkij, utalva televíziós produceri munkásságára. 

A Nyugatnak tetszik

Az elnök és pártja számíthat a Nyugat támogatására. Jelzésértékű, hogy Zelenszkij első hivatalos külföldi útja Brüsszelbe vezetett, ahol az EU és a NATO vezetőivel találkozott, emellett Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is fogadta.

A nyugati befektetők már a választás előtt reményüket fejezték ki azt illetően, hogy az elnök pártja a Hanggal alkot majd koalíciót, és folytatni fogja a Nemzetközi Valutalappal kötött, több milliárd dolláros hitel- és reformprogramot. A nyugati országok azt ugyanakkor elítélték, hogy Zelenszkij – az elitváltás jegyében – meg akar szabadulni azoktól a vezetőktől, akik elődje, a szerinte korrupt Petro Poroshenko alatt szolgáltak.

Káosz fenyeget?

Mások ugyanakkor nem ennyire derűlátóak:

Olyan emberek kerültek hatalomra, akik enyhén szólva sincsenek igazán felkészülve az előttük álló kihívásokra

-véli Szerhij Zhadan ukrán író. Szerinte a „hat éve háborúzó” ország káoszba süllyedhet.

A választásokon egyébként az Oroszország által annektált Krím-félsziget, valamint egyes, Kijev szerint orosz megszállás alatt lévő – moszkvai interpretáció szerint Oroszországot választó – keleti területek lakói nem szavazhattak.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?