Hirdetés

Jó hír az autósoknak: pénteken még tovább csökkennek az üzemanyagárak

Csabai Károly, 2020. január 29., 09:56

Bár a benzin átlagára szerdától 3, a gázolajé 5 forinttal csökkent, péntektől további 5-5 forinttal mérséklődik. A háttérben a világpiaci kőolajárak koronavírus miatti zuhanása áll.

Kilenc napon belül négyszer is csökkent, illetve csökken a gázolaj ára, azért péntektől átlagban már 18 forinttal kevesebbet kell leszurkolni, mint múlt kedden, literenként 400 forintot – derül ki a holtankoljak.hu adataiból. A benzin csak kétszer olcsóbbodik, de két napon belül, így péntektől már 8 forinttal lesz alacsonyabb, 385 forint az átlagára a keddinél.

Az autósok számára kedvező változásokat az idézte elő, hogy a koronavírus terjedésének hatására a világpiaci kőolajárak csökkentek. A piaci szereplők ugyanis attól tartanak, hogy a kór miatt a világgazdaság növekedése is lassulhat, amelynek következtében csökkenhet a kereslet az üzemanyagok iránt is.

Hirdetés

MIndezek hatására az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára egy hét alatt 10 százalékkal csökkent, s annak hordónkénti jegyzése immár a lélektaninak számító 60 dolláros szint alá esett. Márpedig a hazai benzinárak szempontjából ezen olajfajta árazása az irányadó. Bár egyébként ma az olajárak valamelyest korrigáltak, emelkedésük után is 60 dollár alatt maradtak.

Az üzemanyagárak csökkenését ugyanakkor tompíthatja a forint gyengülése, miután annak következtében drágul az import, így a külföldről behozott, finomítandó olaj ára is. Márpedig egy dollár ma már 307 forintot ért, szemben az év elejei 295 alatti szinttel.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza

Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?