Hirdetés
Hirdetés

Kanada nem hátrál meg Kína előtt

2019. augusztus 22., 08:18
Cimkék
Kanada
, Kína
, Hong Kong

Kanada nem kívánja elmélyíteni a Kínával kiéleződött kereskedelmi és diplomáciai ellentéteket, de nem is fog meghátrálni.

A Montreali Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsa (Corim) előtt elhangzott beszédében a kanadai miniszterelnök ismételten önmérsékletre és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel Pekinget a hongkongi események kapcsán. Tette ezt három nappal azután, hogy a távol-keleti ország felszólította Kanadát: azonnal hagyjon fel a beavatkozással Kína belügyeibe.

Hirdetés

Justin Trudeau utalt a két állam közötti feszült viszonyra, amely azután keletkezett, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére tavaly decemberben letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát. Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. Az esetet követően őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország "nemzetbiztonságát fenyegető" cselekmények gyanújával.

"El kell ismerünk, hogy Kína növekvő hatalom, s hogy szeretné minél jobban megszilárdítani a helyét a nemzetközi porondon" - mondta Trudeau.

"De tévedés ne essék: meg fogjuk védeni a kanadaiakat és a kanadai érdekeket" - tette hozzá.

Megállapította: országa hosszú időn keresztül közvetlenül és sikeresen tárgyalt legnagyobb partnereivel, ezúttal sem akarja elmélyíteni az ellentéteket Pekinggel, de nem is fog meghátrálni.

Októberben Kanadában parlamenti választások lesznek, s a kampányidőszak közeledtével a konzervatív ellenzék egyre erősebben veti Trudeau és az általa vezetett liberálisok szemére, hogy túlságosan "elnézőek" Kínával szemben.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?